Χριστούγεννα στην Ισπανία

του Μιχαήλ Χατσιούλη

22 Δεκεμβρίου: Ανακοινώνονται οι νικητές της Χριστουγεννιάτικης Λοταρίας

loteria  Στις 22 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται ο νικητήριος αριθμός της διάσημης Λοταρίας των Χριστουγέννων. Αυτό το λαχείο, το μεγαλύτερο στην Ισπανία, είναι παράδοση την οποία ακολουθούν πάρα πολλοί. Πρόκειται για παράδοση βαθιά ριζωμένη σε αυτές τις μέρες και χρονολογείται από το 1763, όταν το πρωτοξεκίνησε ο Κάρολος.

24 Δεκεμβρίου: Παραμονή Χριστουγέννων

mariscosΗ παραμονή Χριστουγέννων στην Ισπανία ονομάζεται Nochebuena, και -όπως και σε πολλά μέρη του (χριστιανικού) κόσμου- γιορτάζεται με δύο χαρακτηριστικές παραδόσεις: τρώγοντας ένα πλούσιο δείπνο και πηγαίνοντας στη λειτουργία των Χριστουγέννων. Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία πιάτων που τυπικά θα μπορούσε κανείς να βρει σε όλη την Ισπανία αυτό το βράδυ.Κάθε περιφέρεια έχει τη δική της ξεχωριστή σπεσιαλιτέ. Μεταξύ των τυπικών πιάτων που σερβίρονται την παραμονή των Χριστουγέννων και κατά τις ημέρες που ακολουθούν είναι αρνί ψητό, χοιρινό γάλακτος, γεμιστή γαλοπούλα ή πάπια, και μια τεράστια ποικιλία θαλασσινών, όπως γαρίδες, αστακοί, και διάφορα είδη ψαριών όπως μπακαλιάρος και πέστροφα. dulcesΓια επιδόρπιο, υπάρχει μια ποικιλία από γλυκά αραβικής καταγωγής, που φτιάχνονται κυρίως από μέλι, αυγό και αμύγδαλα, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και το ξακουστό turrón (μπορεί να είναι από πάστα αμυγδάλου, από σοκολάτα, κλπ.). Άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα polvorones, mantecados, mazapanes, κλπ. Μετά το γεύμα, πολλοί Ισπανοί πάνε στη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, γνωστή ως «LamisadelGallo», ή «λειτουργία του κόκκορα», διότι λέγεται ότι αυτός πρώτα ανακοίνωσε τη γέννηση του Χριστού.

 25 Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα

reyesmagos2Η μέρα των Χριστουγέννων είναι η συνέχεια όσων ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα. Ο κόσμος περνάει χρόνο με τις οικογένειές του, τρώει ένα περιποιημένο γεύμα, αν και δεν είναι τόσο πλουσιοπάροχο όσο της προηγούμενης μέρας. Οι Ισπανοί παραδοσιακά περιμένουν μέχρι τη μέρα των Τριών Μάγων για να ανταλλάξουν δώρα.

 

Σχολιάστε

Top