Βρετανικά χριστουγεννιάτικα έθιμα

του Παπαχρυσάνθου Χάρη

BOXING-DAY-AFTERPAY-LEAD  Boxing Day – Η Δεύτερη Μέρα των Χριστούγεννων

Η Boxing Day είναι η επόμενη μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Παραδοσιακά ήταν η μέρα που οι υπηρέτες και οι εργάτες έπαιρναν δώρα, τα γνωστά  “Christmas box” (“Χριστουγεννιάτικο Κουτί”) από τα αφεντικά ή τους εργοδότες τους. Εκείνη την ημέρα οι περισσότεροι δεν δουλεύουν. Εκτός από τις φτωχές δυστυχισμένες ψυχές που δουλεύουν στις εκπτώσεις της Boxing Day, οι οποίες είναι περίπου ανάλογες με αυτές της ‘Black Friday’ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Twelfth night – Δωδέκατη Νύχτα

Η Δωδέκατη Νύχτα είναι μια γιορτή η οποία σηματοδοτεί τον ερχομό των Θεοφανίων, τη μέρα κατά την οποία η ιστορία της Γέννησης μάς λέει ότι τρεις σοφοί άνθρωποι επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Χριστό. Διαφορετικές παραδόσεις οριοθετούν την ημερομηνία της Δωδέκατης Νύχτας είτε στις 5 ή στις 6 Ιανουαρίου. Η Αγγλικανική Εκκλησία εορτάζει την Δωδέκατης Νύχτα στις 5 Ιανουαρίου η οποία “αναφέρεται στη νύχτα πριν τα Θεοφάνια, τη μέρα που η ιστορία της γέννησης μας λέει  ότι οι τρεις σοφοί επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Χριστό”. Είναι επίσης και η μέρα που ο κόσμος κατεβάζει συνήθως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

 Hogmanay – Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν

Edinburghs_Hogmanay_2018_Street_Party_Chris_Watt_(4)_520x400  Επίσης γνωστό και ως η Σκωτσέζικη Πρωτοχρονιά! Το Hogmanay είναι η σκωτσέζικη λέξη για την τελευταία ημέρα του χρόνου και είναι συνώνυμη με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς (με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) με έναν σκωτσέζικο τρόπο. Ακολουθείται συνήθως από περαιτέρω εορτασμούς το πρωί της Πρωτοχρονιάς (1 Ιανουαρίου) ή σε κάποιες περιπτώσεις στις 2 Ιανουαρίου – μια ειδική σκωτσέζικη αργία. Οι απαρχές του Hogmanay είναι ασαφείς αλλά ενδέχεται να έλκει την καταγωγή του από αρχαία σκανδιναβικά και γαέλικα έθιμα.

   Mulled Wine – Ζεστό κρασί

Το ζεστό κρασί είναι συνήθως κόκκινο κρασί με εκχυλίσματα διάφορων εποχικών μπαχαρικών, κατάλληλα για το λεγόμενο mulling (θέρμανση και καρύκευμα). Είναι ένα παραδοσιακό ποτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά γύρω στα Χριστούγεννα και στο Halloween σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σερβίρεται συνήθως ζεστό αποτελώντας έτσι ένα ζεστό ποτό για μια κρύα χειμωνιάτικη ημέρα. Μπορεί να περιέχει ή όχι αλκοόλ.

 Mince Pies – “Κιμαδοπιτάκια”

Mulled-Wine-720x478_medium Παρόλο που οι πίτες με κιμά δεν έχουν πλέον κρέας μέσα τους, είναι ένα γευστικότατο χριστουγεννιάτικο γλυκό το οποίο καταναλώνεται ευρέως τα Χριστούγεννα. Μια κιμαδόπιτα είναι μια μικρή, βρετανική, βασισμένη στα φρούτα, γλυκιά πίτα με κιμά που παραδοσιακά σερβίρεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα συστατικά της μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι τον 13ο αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι σταυροφόροι επέστρεψαν με συνταγές από τη Μέση Ανατολή οι οποίες περιείχαν κρέατα, φρούτα και μπαχαρικά.

  Happy Christmas – Χαρούμενα Χριστούγεννα

Το ‘Merry Christmas’ είναι μια πιο παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη ευχή αλλά τα τελευταία χρόνια το  ‘Happy Christmas’ είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος για να ευχηθεί κανείς χαρά κατά τη διάρκεια των εορτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Ιστορικά υπήρχε μια καχυποψία ηθικού περιεχομένου γύρω από το ‘Merry Christmas’ λόγω του ότι θεωρείτο ότι υποδήλωνε ταραχώδη συμπεριφορά και κατανάλωση αλκοόλ! Ενώ το ‘Happy Christmas’ είναι πιο ήρεμο και νηφάλιο. Η ίδια η Βασίλισσα εύχεται στους υπηκόους της ‘Happy Christmas’ στον ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Λόγο της. Όπως και με τα περισσότερα πράγματα τη σήμερον ημέρα, είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός πως θα επιλέξει να ευχηθεί! Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ‘Happy Christmas’ και αυτό όχι επειδή υπάρχει κάποιου είδους φανταστικός “πόλεμος” με το ‘Merry Christmas’! Στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε Merry Christmas αντ’ αυτού. Και τα δύο είναι μια χαρά!

  Father Christmas – Άγιος Βασίλης

Αυτό είναι εύκολο – ο Άγιος Βασίλης, ο παλιός καλός Άγιος Νικόλαος. Είναι ο ίδιος τύπος που κάνει τα ίδια πράγματα, απλά τον αποκαλούν ‘Father Christmas’. Το να επισκέπτεται κανείς τον ‘Father Christmas’  δεν είναι τόσο διαδεδομένο όπως είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και πάλι κάποιοι το κάνουν! Συνήθως τον επισκέπτονται σε μια Χριστουγεννιάτικη Σπηλιά (Christmas Grotto), η οποία είναι συνήθως ένα Λαπωνικό αξιοθέατο.

  Lapland – Λαπωνία

Αντί για το Βόρειο Πόλο, ο ‘Father Christmas’, που είπαμε παραπάνω, ζει στη Λαπωνία (τα παγωμένα μέρη της Φινλανδίας). Για να τιμήσουν αυτό το γεγονός, οι Βρετανοί επισκέπτονται τα Λαπωνικά αξιοθέατα τα οποία περιλαμβάνουν μια σπηλιά για να επισκεφτεί κανείς τον Άγιο Βασίλη, πατινάζ, συνήθως μια χριστουγεννιάτικη αγορά, ζεστά ποτά και ροφήματα, ταράνδους, κ.λπ. Αποτελεί μια δικαιολογία για να φορέσεις τον χειμωνιάτικο εξοπλισμό σου και να βγεις μια μέρα έξω.

 Christmas Crackers – Χριστουγεννιάτικα Κράκερς

english-christmas-crackers-kids-gift2 Τα Crackers είναι λίγο περίεργα! Τα έχουμε και εδώ στην Ελλάδα αλλά δεν είναι και τόσο διαδεδομένα. Είναι ρολά από χαρτόνι και περιέχουν κάποιο μικρό δώρο συνήθως μαζί με ένα με ένα χάρτινο στέμμα ή και ένα μικρό μήνυμα/αστείο γι’ αυτόν που θα το κερδίσει! Το δώρο μπορεί να είναι κάποιο παιχνίδι, γλυκά, λιχουδιές ή κάποιο μπιχλιμπίδι. Έχουν μπαρούτι μέσα τους και κάνουν έναν κρότο όταν το κράκερ τραβιέται! Είναι ένα βρετανικό έθιμο να τα ανοίγουν κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

  Pantomime – Παντομίμα

Όχι, καμία σχέση με τους αποκρουστικούς καλλιτέχνες στους δρόμους του Παρισιού! Μια παντομίμα είναι στην ουσία μια παράσταση ή μιούζικαλ που βλέπει κανείς τα Χριστούγεννα! Δεν χρειάζεται να έχει απαραίτητα σχέση με τα Χριστούγεννα και συνήθως δεν έχει σχέση. Οι παραστάσεις αυτές είναι γελοίες και συνήθως είναι κατάλληλες για να τις δει όλη η οικογένεια. Η σύγχρονη παντομίμα περιλαμβάνει τραγούδια,  χονδροειδή κωμωδία και χορό, απασχολεί ηθοποιούς που παίζουν ρόλους του άλλου φύλου και συνδυάζει επίκαιρο χιούμορ με μια ιστορία που βασίζεται  αόριστα σε κάποιο γνωστό παραμύθι.

 The Queen’s Speech – Ο Λόγος της Βασίλισσας

Ανήμερα των Χριστουγέννων στις 3 η ώρα, το μεγαλύτερο μέρος του έθνους σταματά για να ακούσει ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τη Βασίλισσα. Είναι μικρό και μέσα στο θέμα και ξεκίνησε σαν παράδοση με την έλευση του ραδιοφώνου. Το μήνυμα είναι συνήθως ένα μήνυμα καλής θέλησης και κατανόησης και αποτελεί την προσωπική σφραγίδα της βασίλισσας στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς που ο κόσμος εκτιμά ιδιαιτέρως γιατί είναι σαν να μιλάει προσωπικά σε εσένα. Εύχεται Καλά Χριστούγεννα!

 Christmas Pudding – Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα

mandarin-in-the-middle-christmas-pud   Στην Βρετανία, η πουτίγκα είναι κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με την Αμερική. Μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι για την ακρίβεια επιδόρπιο. Αλλά είναι τόσα πολλά περισσότερα από ένα απλό επιδόρπιο! Έχει τις ρίζες της στην μεσαιωνική Αγγλία και κάποιες φορές είναι γνωστή σαν “plum pudding”  ή απλά “pud. Παρά το όνομα “plum pudding” (πουτίγκα με δαμάσκηνα), η πουτίγκα δεν περιέχει δαμάσκηνα αλλά το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι στην προ-Βικτοριανή Αγγλία χρησιμοποιούσαν τη λέξη “plums” για να αναφερθούν στις σταφίδες. Η πουτίγκα αποτελείται από πολλά αποξηραμένα φρούτα που συγκρατούνται μεταξύ τους από αυγά και λίπος, κάποιες φορές αναμειγνύεται με μελάσα ή σιρόπι ζάχαρης και αρωματίζεται με κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα, τζίντζερ και άλλα μπαχαρικά.

  German Christmas Markets – Γερμανικές Χριστουγεννιάτικες Αγορές

Αυτό είναι όντως παράξενο για μία χώρα η οποία πολέμησε δύο παγκόσμιους πολέμους εναντίον της Γερμανίας αλλά μια δημοφιλής γερμανική εισαγωγή ήταν η Γερμανική Χριστουγεννιάτικη Αγορά. Αυτές οι αγορές συνήθως καταλαμβάνουν τις κεντρικές πλατείες των μεγαλύτερων Βρετανικών πόλεων όπου ντόπιοι τεχνίτες πουλάνε συχνά χειροποίητα προϊόντα με χριστουγεννιάτικο θέμα.

 Christmas Jumper – Χριστουγεννιάτικο Πουλόβερ

Christmas Jumper Μια παράδοση που έχει γίνει δημοφιλής τώρα τελευταία είναι το να διοργανώνεται στο γραφείο ένα Ugly Christmas Jumper (άσχημο χριστουγεννιάτικο πουλόβερ) πάρτι όπου όλοι φοράνε άκομψα πουλόβερ! Ένα πουλόβερ για να πληροί τις προϋποθέσεις του να είναι χριστουγεννιάτικο είναι το να έχει ένα χριστουγεννιάτικο σχέδιο ραμμένο πάνω ή το σχέδιο να είναι πλεγμένο με ζωηρά χρώματα και το οποίο θα ντρεπόσουν να φορέσεις κάποια άλλη περίοδο του χρόνου! Είναι μόνο για πλάκα!

 

Σχολιάστε

Top