τα άνθη της άνοιξης

Τα άνθη της Άνοιξης

Ψάχνοντας στο διαδύκτιο εντοπίσαμε το κείμενο του Ηλία Κανταρού άκρως κατατοπιστικό για τα «άνθη της Ανοίξεως» όπως έγραφαν τα παλιά τα χρόνια. Αναφέρουμε ορισμένα:

Βιολέτα

violeta

Hβιολέτα θέλει αρκετό νερό. Τα ζουμπούλια δεν τα πάνε καλά με τον αέρα. Τα γεράνια πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα. Μερικά μυστικά και όλα τα «στοιχεία ταυτότητας» των 15 πιο συνηθισμένων στους ελληνικούς κήπους και μπαλκόνια λουλουδιών της άνοιξης. Δε χρειάζονται πολλά πράγματα. Λίγο γόνιμο χώμα, κάποιες γλάστρες ή ένα κομμάτι στον κήπο και λίγο από το χρόνο μας.

 

 

     διστάζει καθώς
                      βγαίνει απ” το πουμπούκι
το μελισσάκι
                                                                   Μ. Καούτσου Γ1

Πανσές (Viola)Ετήσιο φυτό με ύψος 15 – 30 cm. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη σε όλα τα χρώματα. ANΘIZEI από το Φεβρουάριο μέχρι και το Ιούνιο. Χρειάζεται τακτικό πότισμα. ΠPOΣOXH Αφαιρώντας τα υπερώριμα άνθη, διευκολύνετε την παράταση της ανθοφορίας

Τουλίπα (Tulipa) Βολβώδες φυτό, με βλαστούς ύψους 20 – 40 cm. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε διάφορα χρώματα ANΘIZEI την άνοιξη. ΑΓΑΠΑEI τα ηλιαζόμενα ελαφρά εδάφη. Αντέχει αρκετά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ υποφέρει στις υψηλές θερμοκρασίες και στον αέρα. Ένα πότισμα την εβδομάδα είναι αρκετό.

 

Φρέζια (Freesia)
Κονδυλόμορφος βολβός με βλαστούς ύψους 20 – 40 cm. Υπάρχουν τέσσερα είδη που καλλιεργούνται, αλλά έχουν δημιουργηθεί αρκετά υβρίδια από διασταυρώσεις. Έχει άνθη διαφόρων χρωμάτων. ANΘIZEI από το τέλος του χειμώνα μέχρι τα τέλη της άνοιξης. ΑΓΑΠΑEI τα ηλιαζόμενα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Είναι ευπαθής στις θερμοκρασίες κάτω των 0ο C. Δύο ποτίσματα την εβδομάδα είναι αρκετά.

 

 

Γεράνι (Pelargonium)

fyto1

Αειθαλές φυτό με μέσο όρο ύψους 45 cm. Υπάρχουν πολλά είδη με άνθη σε διάφορα χρώματα. ANΘIZEI Από την άνοιξη έως και τον Σεπτέμβριο. Είναι φυτό που αντέχει στην ξηρασία αλλά το καλοκαίρι χρειάζεται 2 – 3 ποτίσματα την εβδομάδα και το χειμώνα πολύ αραιά ποτίσματα. ΑΓΑΠΑEI πολύ τον ήλιο και είναι κατάλληλο για ηλιόλουστες θέσεις και περβάζια παραθύρων. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω των 20ο C. ΠPOΣOXH Είναι καλό να αφαιρούνται τα υπερώριμα άνθη για να μη δημιουργούνται σπόροι. Ζει πολλά χρόνια, είναι όμως προτιμότερο το φυτό να μη διατηρείται πάνω από δύο χρόνια γιατί οι βλαστοί του σκληραίνουν και βγάζει λιγότερα άνθη

  στη λίμνη μέσα
  ένα χρυσό φεγγάρι
  αστροφεγγίζει
                                                   Δημ. Καούτσου Γ1

Σχολιάστε

Top