Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ

Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ

 careta_vasileia

            Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα είναι ένα σπάνιο είδος χελώνας που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ζει στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στην Ελλάδα, όπου είναι ο κατεξοχήν τόπος φωλιάσματός της, την συναντάμε στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη αλλά κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, όπου υπάρχει και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου για την προστασία της.

Η Καρέτα Καρέτα έχει κατά μέσο όρο μήκος 90εκ., μπορεί όμως να φτάσει έως και τα 280εκ. Μία ενήλικη χελώνα, ζυγίζει περίπου 135κ., ενώ υπάρχουν και κάποιες που μπορεί να ξεπερνούν τα 450κ. Τα μεγάλα μπροστινά πτερύγιά  της, της δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητα έως 30 χλμ/ ώρα κι έτσι να προστατεύεται από τυχόν κινδύνους. Η τροφή της είναι κυρίως τσούχτρες, καλαμάρια, χταπόδια και θαλάσσια φυτά. Μια χελώνα Καρέτα-Καρέτα ζει ως και 80 χρόνια.

Το κύριο χαρακτηριστικό της Καρέτα Καρέτα είναι ότι γεννάει τα αυγά της στην παραλία όπου και η ίδια γεννήθηκε. Η περίοδος επώασής τους careta_vasileia2είναι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Κάθε 2 χρόνια, η θηλυκή χελώνα, βγαίνει στη στεριά και αφού ελέγξει την ποιότητα της άμμου, τη θερμοκρασία και την απόσταση από τη θάλασσα, βρίσκει το κατάλληλο σημείο να γεννήσει τα αυγά της. Γεννάει περίπου 120 αυγά  που χρειάζονται 50 μέρες και να εκκολαφθούν.

Τα νεογέννητα, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος 5εκ.και ζυγίζουν 17γρ. Μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλα μαζί στην άμμο και τρέχουν αμέσως προς τη θάλασσα. Δυστυχώ ς, η θνησιμότητα των μωρών της Καρέτα Καρέτα είναι πολύ μεγάλη καθώς φαίνεται πως μόνο το 1 στα 1.000 χελωνάκια επιβιώνει μετά τη γέννησή του.

Οι κίνδυνοι όμως δεν τελειώνουν μόλις η Καρέτα Καρέτα μπει στη θάλασσα. Κατά την διάρκεια της ζωής της έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους εχθρούς. Ο μεγαλύτερος εχθρός φαίνεται να είναι ο άνθρωπος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χελωνών που χρειάζονται περίθαλψη έχουν τραύματα από αλιευτικά εργαλεία. Έτσι, η θαλάσσια χελώνα θεωρείται είδος που βρίσκεται σε κίνδυνο. Για αυτόν το λόγο, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με την διάσωση της. Μερικές από αυτές είναι ο «Αρχέλων», η Medasset, και η WWF.

 

                                                                                    Βασιλεία Β.

Top