Ζωολογικοί κήποι – Είναι τόσο αθώοι όσο φαίνονται;

Ζωολογικοί κήποι – Είναι τόσο αθώοι όσο φαίνονται;

 Ζωολογικοί κήποι

Είναι τόσο αθώοι όσο φαίνονται;

 

Η επίσκεψη στους ζωολογικούς κήπους είναι μία αγαπημένη εκδρομή για μικρούς και μεγάλους, αφού έχουν την μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια είδη άγριων ζώων, τα οποία όμως δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Κάποιες φορές  βλέπουμε ένα  δυστυχισμένο λιοντάρι να πηγαινοέρχεται στο κλουβί του ψάχνοντας τρόπο να φύγει. Μήπως τελικά οι ζωολογικοί κήποι δεν είναι τόσο αθώοι όσο φαίνονται;

- Πολλοί ζωολογικοί κήποι ισχυρίζονται ότι έχουν αναλάβει τη διατήρηση σπάνιων ειδών. Στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό ποσοστό το κάνει.

Σύμφωνα με έρευνες  μόνο  το 3% του προϋπολογισμού ενός ζωολογικού κήπου πηγαίνει στις προσπάθειες διατήρησης των ειδών.

- Οι χώροι στους οποίους φιλοξενούνται τα ζώα είναι εντελώς ακατάλληλοι.

Οι ζωολογικοί κήποι λειτουργούν σχεδιάζοντας γύρω από τα ζώα τοπία που θυμίζουν όσο το δυνατόν το φυσικό τους χώρο. Όμως,  είναι σχεδόν αδύνατο (και οικονομικά δύσκολο) για τους ζωολογικούς κήπους να δημιουργήσουν ένα ακριβές αντίγραφο του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων. Αντ” αυτού, αυτό που καταλήγει να συμβαίνει είναι τα ζώα να αναγκάζονται να διαμένουν σε εντελώς άβολους χώρους, με δέντρα από πλαστικό ή πλαστικά χόρτα. Δηλαδή ό,τι αγγίζουν, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα περιττώματα τους, να είναι αφύσικο για αυτά και αυτό τους προκαλεί τον εκνευρισμό μέσα στα κλουβιά τους.

- Τα «χαρούμενα» ζώα τις περισσότερες φορές βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών.

Η πρακτική των φαρμάκων σε ζώα του ζωολογικού κήπου είναι πολύ συνηθισμένη, ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των ζώων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είναι άγνωστος δεδομένου ότι πολλοί ζωολογικοί κήποι θέλουν να αποφύγουν να χαλάσουν τη φήμη τους. Δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά για να φροντίσουν τα ζώα

-        Οι επισκέπτες δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των ζώων παρά μόνο για τη δική τους ψυχαγωγία.

 

Μαρία Φ.

Top