Ζέβρα

ΑΠΟ: Γαρμπιδάκη Σοφία - Μάι• 17•13

ΖΕΒΡΑ

Υπάρχουν στον κόσμο εκατομμύρια ζώα μικρά,μεγάλα,θαλάσσια, στον αέρα ή έντομα,φυτοφάγα,σαρκοφάγα ή πανφάγα.’Ενα από αυτά είναι και η ζέβρα.
Η ζέβρα είναι άγριο αφρικανικό ζώο που ανήκει στην οικογένεια του αλόγου.Το τρίχωμα της έχει άσπρο ή ανοιχτό καφέ χρώμα με σκούρες ή μαύρες ραυδώσεις.Ζει σε κοπάδια τα οποία αποτελούνται ασπό πολλές οικογένειες.Μία ζέβρα αναγνωρίζει τα μέλη της οικογένειας της από τα σχέδια του τριχώματας τους.
Την ώρα που κάποιο θηλυκό γεννά το μικρό της,το αρσενικό στέκεται κοντά της για να την προστατέψει.Το νεογέννητο είναι ικανό να κινηθεί μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή της γέννησης του.Μία θηλυκή ζέβρα εγκαταλείπτει την ομάδα της σε ηλικία δύο ετών περίπου όταν κάποιο ελεύθερο αρσενικό την κλέψει.Ενώνεται με άλλες ομάδες και τις εγκαταλείπτει,μέχρι να γίνει μέλος της ομάδας με την οποία θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή της.Αποκτά το πρώτο της μικρό σε ηλικία τεσσάρων χρονών περίπου και στη συνέχεια μπορεί να γεννά ένα μικρό κάθε χρόνο.Τα νεαρά αρσενικά εγκαταλείπτουν την οικογένειά τους και ενώνονται με μία ομάδα ελεύθερων αρσενικών όταν είναι περίπου τεσσάρων ετών.Σε ηλικία έξι περίπου ετών ζημιουργούν τη δική τους οικογένεια.
Όταν οι αρσενικές ζέβρες δε βόσκουν,επισκεπτονται τους γειτονές τους. Ένα αρσενικό μπορεί να γνωρίζει 30 οικογενιακές ομάδες που ζουν κοντά στην οικογενειά του.Κάθε μέρα επισκέπτεται τις περισσότερες από αυτές για να βεβαιωθεί οτι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημμα. Οι ζέβρες ακόμη περιποιούνται για πολλή ώρα η μία το τρίχωμα της άλλης δαγκώνοντάς το ελαφριά. Η αμοιβαία αυτή περιποίηση όχι μόνο τις διατηρεί καθαρές, αλλά αποτελεί και μέρος της κοινωνικής τους ζωής, καθώς ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς.
Με την ονομασία ζέβρα των πεδιάδων είναι γνωστά δυο είδη ζέβρας,η ζέβρα του Μπύρχελ,που είναι και η πιο κοινή,και η ζέβρα του Γκρέβυ.Η ζέβρα του Γκρέβυ και το τρίτο είδος,η ορεινή ή ζεβρα του Ακρωτηρίου,είναι πολύ σπάνιες και ζουν σε άνυδρες και απομονωμένες περιοχές.Οι ορεινές ζέβρες ζουν και αυτές σε οικογενειακές ομάδες,ενώ οι ζέβρες του Γκρέβυ έχουν πολύ πιο απλή κοινωνική ζωή.Συχνά επίσης οι ζέβρες σχηματίζουν μεικτά κοπάδια με πολλά άλλα χορτοφάγα ζώα της σαβάνας,όπως είναι οι αντιλόπες γκνου,οι ταυρότραγοι και οι στρουθοκάμηλοι.Τα μεικτά αυτά κοπάδια αποτελούν κατά ένα μέρος μια προσαρμογή των ζώων για καλύτερη άμυνα.

Ναταλία Κεχαγιάογλου

ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Σχολική εγκυκλοπαίδεια ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Τόμος 6 σελίδες 38-39

One Comment

  1. Μπράβο Ναταλία πάρα πολύ ωραίο άρθρο!!!!

Σχολιάστε

Top