Γατόπαρδος και Πούμα

ΑΠΟ: Παπαθανασίου Ραφαήλ - Απρ• 16•13

ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΜΑ

 

Τα αγαπημένα μου ζώα είναι ο Γατόπαρδος και το Πούμα. Αγαπώ αυτά τα ζώα επειδή έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Ο Γατόπαρδος έχει για χαρακτηριστικό του την ταχύτητα και το Πούμα την ικανότητα πιασίματος ενός θηράματος 3 φορές μεγαλύτερό του.

Ο Γατόπαρδος ή cheetah ζει στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα  στη σαβάνα. Είναι σαρκοφάγο και συνήθως κυνηγάει γαζέλες και αντιλόπες. Πρέπει να πιάνει συχνά θηράματα γιατί κυρίως οι ύαινες του κλέβουν τα κουφάρια ζώων πριν ολοκληρώσει το μισό γεύμα του. Τα πιάνει λόγο της εκπληκτικής ταχύτητας που έχει. Μέσα σε τρία δευτερόλεπτα πιάνει τα 100 χιλιόμετρα ενώ η τελική του ταχύτητα είναι 120 χιλιόμετρα /ώρα. Όμως αυτήν την ταχύτητα την κρατάει μόνο για 30 δευτερόλεπτα. Άμα τρέξει λίγο περισσότερο το σώμα του θα υπερθερμανθεί και θα πεθάνει.

Ο Γατόπαρδος γεννάει 3-6 μικρά κάθε 2 χρόνια. Συνήθως επιζούν μόνο τα 2 αλλά μπορεί να ζήσουν και περισσότερα ή και λιγότερα. Οι Γατόπαρδοι χάνουν τα μικρά τους με δύο τρόπους: Πρώτον πεθαίνουν τα μικρά άμα η μητέρα δεν σκοτώνει αρκετά συχνά και δεύτερον τα σκοτώνουν οι πολλοί εχθροί τους. Για παράδειγμα τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις τα σκοτώνουν αλλά δεν τα τρων μετά. Το κάνουν επειδή θέλουν να κυβερνάνε αυτοί στον τόπο τους. Γι’ αυτό οι Γατόπαρδοι είναι λίγοι αφού τα μικρά τους κόκαλα και ο μικρός τους σκελετός είναι φτιαγμένοι για ταχύτητα όχι για δύναμη. Αν και οι Γατόπαρδοι ζουν στη φύση 15-16 χρόνια οι πολλοί τους εχθροί και ο άνθρωπος μειώνουν σημαντικά τον πληθυσμό τους και σήμερα μπήκαν στην κόκκινη ζώνη στα ζώα προς εξαφανίσει.

Το Πούμα ζει στα βουνά της Βόρειας Αμερικής. Είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο θηλαστικό εκεί. Το Πούμα έχει πολλά ονόματα όπως Κούγκαρ ή Ορεινός λέοντας κ.α. Το πούμα είναι σαρκοφάγο και τρέφεται με ελάφια, άλκεις και βουβάλια αλλά αν του δοθεί η ευκαιρία τρώει και οικόσιτα ζώα. Τρέφεται τη νύχτα με την εξαιρετική του νυχτερινή όραση τίποτα δεν του ξεφεύγει. Τα δυνατά του σαγόνια και τα κοφτερά του νύχια του επιτρέπουν να τρώει θηράματα 3 φορές μεγαλύτερα από αυτό.

Το Πούμα γεννάει 2-3 μικρά κάθε 2 χρόνια. Μπορούν να ζήσουν όλα αφού το Πούμα έχει φυσικούς εχθρούς τον λύκο και την αρκούδα που σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχουν. Το Πούμα έχει μια ευχάριστη ζωή ως τώρα γιατί τα θηράματα που τρώει υπάρχουν, εχθρούς συνήθως δεν έχει και οι καυγάδες τους με άλλα Πούμα δεν υπάρχουν αφού η περιοχή των Πούμα είναι μεγάλη και αρκετή.

Για όλες αυτές τις ικανότητες των ζώων πρέπει να τα προστατέψουμε αφού πάνω κάτω ο άνθρωπος ευθύνεται για την εξαφανίσει των ζώων και της φύσης και για όλα αυτά τα παραπάνω, τα δύο αγαπημένα μου ζώα είναι ο Γατόπαρδος και το Πούμα.

 

Ραφαήλ Παπαθανασίου

Αναφορές:

Προσωπικές γνώσεις

 

 

 

4 Comments

  1. Μπράβο Ραφαήλ πάρα πολύ ωραίο είναι το άρθρο σου!!

  2. Ο/Η giannoulk λέει:

    Το άρθο σου ήθελε περρισότερες πληροφορίες για το ζώο που γράφεις.

Σχολιάστε

Top