Ελαιόπιτα

ελαιοπιτα

20150210_181442

μμμμμμμμ….

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

    • αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 3,5 μέχρι 4 φλιτζάνια

    • χυμός πορτοκαλιού – 1 φλιτζάνι

    • ελαιόλαδο – μισό φλιτζάνι

    • σπορέλαιο – μισό φλιτζάνι

    • μπέικιν πάουντερ – τρεις κουταλιές

    • αλατάκι

    • πιπεράκι

για τη γέμιση

    • ελιές μαύρες – τρία φλιτζάνια

    • 4 κρεμμύδια ξερά

    • ελαιόλαδο – 4 κουταλιές

    • δυόσμος (ή άλλο αρωματικό που σας αρέσει) – 1 κουταλιά

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι (αφού πρώτα το κοσκινίσουμε). Προσθέτουμε το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι & πιπέρι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και τη σκεπάζουμε για να ζεσταθεί και να φουσκώσει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και μετά τα περνάμε από το τηγάνι με λίγο λάδι (σοτάρισμα – πρέπει να κάνουν τσιρ τσιρ τσιρ). Αδειάζουμε από τα κουκούτσια τις ελιές, τρίβουμε το δυόσμο και τα προσθέτουμε στα κρεμμύδια ανακατεύοντας.

Κόβουμε τη ζύμη στα τρία και τα ανοίγουμε σε φύλλα χοντρά και μακρόστενα. Τα κάνουμε λίγο σαν βαρκούλες και μοιράζουμε τη γέμιση (στα τρία κομμάτια). Τυλίγουμε σε ρολό τα φύλλα και τα «βουλώνουμε στις δύο άκρες για να μη χυθεί η γέμιση.

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βάζουμε τις ελιόπιτες στο φούρνο και περιμένουμε περίπου μισή ώρα. Τα βγάζουμε από το φούρνο μόλις ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

(μάλλον δεν τη χρειάζεστε – θα τα καταβροχθίσετε ούτως ή άλλως)

Μπαστοσούν Αλπάι 2015 Δ1

Σχολιάστε

Top