Επιλεγμένο άρθρο

Dogville

Θύμα-θύτης / τιμωρία. Λες κι η μοίρα, έπαιζε παιχνίδι μαζί τους.. Η νεαρή φυγάδα Γκρευς έφτασε, σε μια φιλήσυχη περιοχή της Αμερικής με λίγους κατοίκους.. Εκεί ο καθένας με τα προβλήματα του, τι κι αν ανήκε σε κάποια οικογένεια νοιαζόταν…

Ημέρες Σταδιοδρομίας

Την Παρασκευή 7 Απριλίου οι μαθητές/τριες του σχολείου μας ενημερώθηκαν από την καθηγήτρια Διδούδη Αικατερίνη στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την προσωπική, εκπαιδευτική και κοινωνική τους πορεία μετά το Γυμνάσιο.  Στο παρακάτω blog μπορείτε να βρείτε όλο το υλικό της παρουσίασης.

Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στη Δ.Ε.Θ. με θέμα: την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να διαπιστώσουν, μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της έκθεσης, πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.  

Εκπαιδευτική παρέβαση από το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation of Thessaloniki

          Την Τρίτη 4 Απριλίου οι μαθητές/τριες της Γ Τάξης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικής παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από τις κυρίες Γκαϊταντζίδου Αθ., Καρβούνη Κλ. και Σγούρου Μ. του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation of Thessaloniki. Τις ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική παρουσία τους στο σχολείο μας.  

Επίσκεψη σε εργαστήριο ψηφιδογραφίας

Τη Δευτέρα 3/4/2023,  το τμήμα Γ1 του σχολείου μας επισκέφτηκε το εργαστήριο Ψηφιδογραφίας ΕΔΕΜ στην Ν. Μηχανιώνα. Εκεί, οι μαθητές,  μυήθηκαν στα μυστικά της τέχνης του ψηφιδωτού από την ψηφιδογράφο Μαρίνα Χατζησταυριανού, εργάστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και σοβαρότητα και δημιούργησαν το δικό τους έργο με τη μέθοδο της άμεσης ψηφοθέτησης. Τα έργα τους θα αναρτηθούν στο σχολείο μας.

Πρωταπριλιά

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων Συνεχίστε την ανάγνωση →

27 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO. Πηγή: ΣΑΝΣΗΜΕΡΑ

Η Μακεδονία στην Επανάσταση

ΠΡΟΣΩΠΑ: Εμμανουήλ Παππάς ( ανώτατος αρχηγός ), Καπετάν Χάψας (Χαλκιδική), Νικόλαος Κασομούλης ( Όλυμπος) Ζαφειράκης Λογοθέτης ( Νάουσα ). ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Αρχές   Μαΐου 1821: Επανάσταση στις Σέρρες. Καταπνίγηκε σε μία εβδομάδα. 16 Μαΐου: δολοφονία του προέδρου της κοινότητας Πολυγύρου. Οι ντόπιοι επαναστατούν και σκοτώνουν τη φρουρά. 17 Μαΐου : κήρυξη της επανάστασης της Μακεδονίας στο Άγιο Όρος, με αρχηγό τον Εμμανουήλ Παππά. Αρχές Ιουνίου : σφαγή 3000 αμάχων στη Θεσσαλονίκη για αντίποινα και εκφοβισμό. 10 Ιουνίου : καταστροφή των Βασιλικών και θάνατος του Καπετάν Χάψα, μετά από τη μάχη. 13 Απριλίου 1822 : καταστροφή της Νάουσας και θάνατος 2000 αμάχων. Η Επανάσταση στην Μακεδονία Συνεχίστε την ανάγνωση →

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821.  Στην γιορτή συμμετείχαν μαθητές/τριες της Β΄Τάξης, ενώ υπεύθυνες ήταν οι καθηγήτριες Ματράκα Ευφημία και Καραλή Μαρία.