Το Βαπτιστήριο της Λυδίας

ar16

Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας και δίπλα σχεδόν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Εκεί στον ποταμό Ζυγάκτη βρίσκεται το σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος βάφτισε την πρώτη Χριστιανή της Ευρώπης, τη Λυδία. Σήμερα λειτουργεί το Βαφτιστήριο  όπου τελούνται γάμοι και βαφτίσεις. Κάθε χρόνο στην γιορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας στις (20 Μαΐου) γίνονται βαφτίσεις χριστιανών σε εκείνο το ίδιο σημείο.

ar15

Η Λυδία, που καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια των Φιλίππων της Μακεδονίας, δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα αλλά ο πρώτος άνθρωπος που βαφτίστηκε χριστιανή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν ένας πολύ προοδευτικός άνθρωπος για την εποχή της και για αυτό βαπτίστηκε μαζί με την οικογένεια της από τον Απόστολο Παύλο. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίστηκε ως Αγία στις 23 Μαΐου του 1972 και η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη της στις 20 Μαΐου.
Ο ναός της άρχισε να χτίζεται το 1974 και παραδόθηκε στο τέλος του ίδιου έτους. Αποτελεί το πρώτο υπαίθριο βαπτιστήριο και ιερός χώρος προσκυνήματος των απογόνων των Φιλιππησίων. Στο κέντρο του Ναού-Βαπτιστηρίου είναι η μαρμάρινη κολυμπήθρα, όπου πραγματοποιείται το βάπτισμα των παιδιών. Μπροστά από την εκκλησία είναι οι όχθες του ποταμού Ζυγάκτη στον οποίο πραγματοποιήθηκε η βάπτιση της Λυδίας καθώς και πολλών άλλων χριστιανών μεγάλων και μικρών.

Ο ποταμός αυτός χαρακτηρίζεται ως ο Ιορδάνης ποταμός της Ευρώπης. . Το πόσιμο νερό του ποταμού σύμφωνα με την ξεναγό μας από τους Φιλίππους είναι αγίασμα. Μπαίνοντας στον ναό τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν είναι πολλά όπως δέος και ανατριχίλα που βρίσκεσαι μέσα σε ένα ιστορικό-χριστιανικό άγιο μέρος που έχει βαπτιστεί η πρώτη χριστιανή.

των Σιακαβάρα Ελπινίκη(Β3) και Σπυρίδου Βέρα(Β4)

Σχολιάστε

Top