Επίσκεψη στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Κριτική και ανησυχίες για τους 3D Εκτυπωτές, από τον Κωνσταντίνο Πλατή Γ1

ΑΠΟ: 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - Απρ• 05•15

f1

 

Την Τετάρτη 25/2/2015 είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και να παρακολουθήσουμε την Έκθεση περί της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Παρ” όλα αυτά, δε θα σταθώ τόσο στα -ομολογουμένως- εντυπωσιακά εκθέματα και στην άψογη συμπεριφορά των ευγενεστάτων ξεναγών όσο στον προβληματισμό που μου γέννησε μία και μόνη φράση της ξεναγού.

 

Βρισκόμαστε στο πρώτο μέρος της περιπλάνησης μας στην άγνωστη γη του μέλλοντος παρακολουθώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή «οικιακής χρήσης» εν δράσει να τυπώνει ένα τρισδιάστατο πρασινωπό πορτραίτο. «Στο μέλλον», λέει η ξεναγός, «δε θα χρειάζεται να αγοράζουμε ένα πόμολο για να αντικαταστήσουμε το σπασμένο δικό μας… Αλλά θα τυπώνουμε ένα με τους 3D εκτυπωτές!». Αυτά τα λόγια της ξεναγού με έβαλαν ακόμα πιο βαθιά στην terra incognita της νέας αυτής τεχνολογίας. Κάποιος ρώτησε εάν αυτό θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας, και η ασάφεια που συνόδευε την απάντηση που δόθηκε καθάρισε τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να είχα. Ήταν πλέον εμφανές πως η νέα αυτή ανακάλυψη θα αποδειχθεί μοιραία για πολλούς τομείς του εμπορίου, της παραγωγής κι όχι μόνο.

f2

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το κόστος ακόμη και των απλών 3D εκτυπωτών οικιακής χρήσης είναι απαγορευτικό, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, για τις μεσαίες βιοτεχνίες, οι οποίες σταδιακά θα παρακμάσουν έναντι των ισχυρών βιομηχανιών μη μπορώντας να τις ακολουθήσουν στην ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, οι βιοτεχνίες είτε θα κλείσουν είτε θα απορροφηθούν από τις βιομηχανίες αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ισχύ κι επιρροή των δευτέρων στον οικονομικό κόσμο και δημιουργώντας ακραία πόλωση αφού, τουλάχιστον κατά τη μεταβατική περίοδο, η αγορά θα κατακλύζεται από τα προϊόντα του top – 10 των βιομηχανιών. Ακόμη, η ευρεία χρήση των 3D Εκτυπωτών στον κόσμο της δευτερογενούς παραγωγής θα εκμηχανίσει ακόμα περισσότερο τα εργοστάσια με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετές θέσεις εργασίας, κυρίως αυτές που απαιτούν  σχετικά λίγα προσόντα και χειρωνακτική εργασία (όσες, δηλαδή, έχουν απομείνει), αφού για τον προγραμματισμό των 3D Εκτυπωτών αυτού του είδους απαιτούνται διευρυμένες γνώσεις πληροφορικής.

f3

3D PRINTING ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ας περάσουμε τώρα σε μια ακόμα πιο «φουτουριστική» προσέγγιση των 3D Εκτυπωτών. Ας υποθέσουμε πως η χρήση των 3D Εκτυπωτών έχει διαδοθεί τόσο πολύ και κάθε οικία έχει τον δικό της. Αρκετοί μπορεί να το χαρακτηρίσουν θαύμα, εγώ όμως το αποκαλώ «high -tech πισωγύρισμα», πισωγύρισμα στην αμιγώς οικιακή παραγωγή που κυριαρχούσε στην Ευρώπη πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα, μόνο που τώρα δε θα υπάρχει περιορισμός στο τι θα παράγει το κάθε σπίτι. Τι θα κερδίσει και -κυρίως- τι θα χάσει ο Άνθρωπος τότε; Η φαινομενική αυτάρκεια στα υλικά αγαθά που θα επιφέρει η χρήση των 3D Εκτυπωτών στα σπίτια θα προκαλέσει ραγδαία πτώση του εμπορίου και δη των καθημερινών μικρών συναλλαγών, αφού εμπόριο ήταν είναι και θα είναι ανταλλαγή αγαθών: αυτός που έχει κάτι το δίνει σε κάποιον που δεν το έχει με κάποιο αντάλλαγμα. Εφόσον όλοι θα έχουν σχεδόν τα πάντα ποιος ο λόγος να αγοράσει ή να πουλήσει κάτι κανείς; Αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Εμπόριο δεν είναι μονάχα ανταλλαγή αγαθών αλλά κι ένα απαραίτητο «αλισβερίσι» ιδεών, απόψεων, πεποιθήσεων, μια ευχάριστη ευκαιρία για τον Άνθρωπο να επικοινωνήσει, ν᾿ αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας, να τη σχολιάσει, να την επικροτήσει και να την ακολουθήσει. Δίχως αυτά, το Γένος των Ανθρώπων είναι χαμένο, αφού η φιλοσοφία και η στοχαστική δεν είναι τίποτα χωρίς την αυθόρμητη ζύμωση της σκέψεως που προκαλούν αυτού του είδους οι συναλλαγές…

Σχολιάστε

Top