«Το πνεύμα των Χριστουγέννων»

δενδρο

Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.  Απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο. Στο έργο του Ντίκενς περιγράφεται η νύχτα της παραμονής κάποιων Χριστουγέννων,  τα φαντάσματα έρχονται, ένα –ένα και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά από την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει την συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του!

Ο πρωταγωνιστής του Εμπένιζερ Σκρουτζ, έδωσε όπως καταλαβαίνετε και το όνομά του στον πασίγνωστο ήρωα των παιδιών Σκρουτζ Μακ Ντακ, τον θείο του Ντόναλντ!

Κάρολος Ντίκενς:

Ο Κάρολος Ντίκενς γεννήθηκε στην Αγγλίας το 1812. Σε ηλικία 15 ετών αναγκάστηκε  να εργαστεί σε εργοστάσιο βερνικιού και αργότερα σε δικηγορικό γραφείο. Στη συνέχεια έγινε δημοσιογράφος, τριγυρνούσε στους δρόμους του Λονδίνου, μάζευε πληροφορίες από τους ανθρώπους και τις δημοσίευε με τρόπο που μάγευε τον αναγνώστη! Γνωστά του έργα: «Όλιβερ Τουίστ», «Δαβίδ Κόπερφηλντ» , «Μεγάλες προσδοκίες».  Πέθανε στο Λονδίνο το 1870.

Ο Ντίκενς όμως είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να θερμάνει ξανά τις καρδιές  όλων των ανθρώπων, που υπέφεραν από την εκμετάλλευση των «δυνατών», και περιέγραψε τα Χριστούγεννα ως την περίοδο εκείνη κατά την οποία όλοι πρέπει να διακατέχονται από αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.

Από τους μαθητές της Στ τάξης: Μπατιστάτο Φίλιππα, Σπαθή Άγγελο

Σχολιάστε

Top