Ο ρατσισμός και οι συνέπειές του. Κοτσιρά Βενετία, μαθήτρια της Α΄Λυκείου.

Τίτλος: Ο ρατσισμός και οι συνέπειές του.

skitso1Η λέξη ρατσισμός προέρχεται από την αγγλική λέξη race (ράτσα, φυλή). Από τη φύση της κάθε ομάδα θέλει να προστατεύει τον εαυτό της και την ιδιομορφία της. Η αυτοπροστασία αυτή της ομάδας, αυτόματα έρχεται σε σύγκρουση με άλλες διαφορετικές ομάδες. Έτσι γεννιέται ο ρατσισμός.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι θετικό, με την βασική προυπόθεση όμωςότι κάθε ομάδα θα σέβεται την ιδιομορφία της άλλης ομάδας. Τα παλιά χρόνια που η επικοινωνία, οι συγκινωνίες κ.α. ήταν δύσκολα, εκτός από τους πολέμους, σπάνια συγκρούονταν διαφορετικές ομάδες και σχεδόν ποτέ δεν συμβίωναν.

Τα χρόνια αυτά όμως, μεγάλες ρίζες στο ρατσισμό έβαλαν η αποικιοκρατία και το δουλεμπόριο, γεγονότα που προσβάλλουν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.

Τώρα όμως έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, ιδιαίτερα από τις φτωχικές χώρες προς τις πλουσιότερες (π.χ. Ευρώπης, Αμερικής). Οι άνθρωποι αυτοί, συνήθως αγράμματοι, με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, με διαφορετική άποψη για την ισότητα των δύο φύλων, είναι φυσικό να μην γίνονται αποδεκτοί από τις «ανεπτιγμένες» κοινωνίες. Από την άλλη μεριά όμως, είναι δύσκολη και η συμβίωση, με αποτέλεσμα στη νέα κοινωνία που έχουν μεταναστεύσει, δύσκολα προσαρμόζονται και δημιουργούν αντιθέσεις στους ντόπιους, που δύσκολα τους καταλαβαίνουν και μερικοί από αυτούς αντιδρούν βίαια και πολλές φορές επιθετικά, αυτά είναι τα αποτελέσματα του άγριου ρατσισμού. Συνήθως αυτοί που δέχονται ρατσισμό, αντιδρούν, οξίνουν το πρόβλημα και το κακό χειροτερεύει.

Πολλοί ώριμοι και πολιτισμένοι, προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες και κουλτούρες.

Η λύση στο ρατσισμό είναι προσπάθεια από όλους, να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον και να σεβαστούμε ο ένας την ιδιομορφία του άλλου.

Η ρήση του ευαγγελίου «ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ» μας δείχνει το δρόμο, αρκεί να τον ακολουθήσουμε.

Σχολιάστε

Top