MINECRAFT

MINECRAFT

MINECRAFT1

 

Tο Minecraft είναι ένα ανοικτό παιχνίδι περιπέτειας χωρίς συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να ολοκληρώσει ο παίχτης, δίνοντας στους παίκτες μια μεγάλη ελευθερία στο πως θα επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι. Ωστόσο, υπάρχει ένα προαιρετικό σύστημα επιτευγμάτων. Το gameplay από προεπιλογή είναι το πρώτο πρόσωπο (First Person View), αλλά οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε τρίτες λειτουργίες προσώπου (Third Person View). Ο πυρήνας του gameplay περιστρέφεται γύρω από την οικοδόμηση και το σπάσιμο κύβων. Ο κόσμος του παιχνιδιού αποτελείται, ουσιαστικά, από 3D αντικείμενα (κυρίως κύβους) που είναι διατεταγμένα σε ένα πλέγμα και αντιπροσωπεύουν διαφορετικά υλικά, όπως χώμα, πέτρα, διάφορα ορυκτά, νερό και δέντρα. Ενώ οι παίκτες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο τον κόσμο, τα αντικείμενα μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε σταθερές θέσεις σε σχέση με το πλέγμα. Οι παίκτες μπορούν να συγκεντρώσουν αυτά τα τμήματα υλικού και να τα τοποθετούν κάπου αλλού, επιτρέποντας έτσι διάφορες κατασκευές.

Το παιχνίδι ξεκινά τοποθετώντας τους παίκτες στην επιφάνεια ενός άπειρου κόσμου του παιχνιδιού. Οι παίκτες μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος της περιοχής που αποτελείται από πεδιάδες, βουνά,δάση, σπήλαια, και διάφορα υδάτινα μέρη. Ο κόσμος είναι επίσης χωρισμένος σε κλίματα που ποικίλουν από ερήμους, ζούγκλες και χιονισμένα δάση. Το σύστημα χρόνου στο παιχνίδι ακολουθεί τον κύκλο ημέρας και νύχτας, με ένα πλήρη κύκλο διάρκειας 20 λεπτών πραγματικού χρόνου. Καθ” όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες αντιμετωπίζουν διάφορα NPC (non playable characters) γνωστά ως mobs, συμπεριλαμβανομένων ζώων, χωρικών και εχθρικών πλασμάτων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται μη-εχθρικά ζώα, όπως αγελάδες, γουρούνια, κοτόπουλα κ.ά. τα οποία μπορούν να κυνηγηθούν από τους παίχτες για τροφή ή υλικά κατασκευής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και στις σκοτεινές περιοχές του παιχνιδιού, εμφανίζονται εχθρικά mobs, όπως αράχνες, σκελετοί, ζόμπι, και Creeper (πλάσματα που πλησιάζουν τους παίχτες και εκρήγνυνται δίπλα τους). Ένα άλλο mob που έχει ενταχθεί στο παιχνίδι είναι ο Enderman, ένα πλάσμα με την ικανότητα να τηλεμεταφέρεται και να μετακινεί αντικείμενα όπως χώμα, άμμο ή χαλίκια.

Ο κόσμος του παιχνιδιού δημιουργείται διαδικαστικά όσο οι παίκτες τον εξερευνούν, χρησιμοποιώντας ένα seed που λαμβάνεται από το ρολόι του συστήματος κατά τη στιγμή της δημιουργίας του κόσμου, εκτός εάν ορίζεται από τον παίκτη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όρια στην κατακόρυφη κίνηση πάνω και κάτω, το Minecraft επιτρέπει για ένα άπειρο μεγάλο κόσμο παιχνιδιού που πρόκειται να παραχθεί σε οριζόντιο επίπεδο, εκτός και έναν βρεθεί σε τεχνικά προβλήματα σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές. Το παιχνίδι επιτυγχάνει αυτό μέσω διάσπασης των δεδομένων κόσμο του παιχνιδιού σε μικρότερα τμήματα που ονομάζονται «chunks», τα οποία δημιουργούνται ή φορτώνονται στη μνήμη μόνο όταν οι παίκτες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

 

Άρθρο από τους μαθητές:

Αρσένη Βασίλη

Βόντα Χαράλαμπο

Δράκο Δημήτρη

Ελευθεριάδη Γιώργο

Σχολιάστε

Top