ΛΕΡΟΣ

leros

leros3

Το νησί της Λέρου βρίσκεται στα βόρεια Δωδεκάνησα λίγα μίλια νότια της Πάτμου ενώ στα νότια χωρίζεται από μια σχετικά στενή θαλάσσια δίοδο με τη Κάλυμνο.

Το Γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού χαρακτηρίζεται από μικρούς λόφους και αναρίθμητους κολπίσκους με μεγαλύτερο τον κόλπο του Λακιού που είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική μεσόγειο, για αυτό τον λόγο άλλωστε οι Ιταλοί το 1932 δημιούργησαν εκεί τον κύριο ναύσταθμό τους στα Δωδεκάνησα. Άλλοι μεγάλοι όρμοι είναι των Αλίντων, της Γούρνας, του Βρωμόλιθου, ο κόλπος στο Παρθένι και το Μπλεφούτι και το Παντέλι.
Το μεγαλύτερο υψόμετρο βρίσκεται στο Κλειδί (γύρω στα 300 μ περίπου), άλλα βουνά στη Λέρο είναι η Σκουμπάρδα και το Διαπόρι στα νότια και το Απιτίκι στα ανατολικά.

leros2
Πολλά μικρά νησάκια βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τη Λέρο όπως η Αγιά Κυριακή και η Πιανούσα απέναντι από το Παντέλι, ο Αρχάγγελος στα βόρεια και τα Γλαρονήσια με το Λέρικο νησί ανάμεσα Λέρου και Καλύμνου.Το νησί της Λέρου είναι καταπράσινο και στο εσωτερικό υπάρχει αγροτική παραγωγή, υπάρχουν αμέτρητα αμπέλια, συκιές, φραγκοσυκιές, Γκαβάφες (που βρίσκονται μόνο στη Λέρο), καλλιέργειες με οπωρολαχανικά και πολλοί δρόμοι σκεπάζονται από ευκαλύπτους και πεύκα.  Υπάρχει μάλιστα ένα μικρό ποτάμι που ξεκινά από το ύψωμα Ημεροβίγλι και βγαίνει στον κόλπο της Γούρνας. Το νησί αν και μικρό έχει πολλούς οικισμούς και παραλίες. Η Πρωτεύουσα ο Πλάτανος βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού κάτω από το βουνό Απιτίκι και το κάστρο της Παναγιάς. Η Αγία Μαρίνα το δεύτερο λιμάνι και συμπρωτεύουσα βρίσκεται στα βόρεια μόλις λίγα λεπτά περπάτημα από τον Πλάτανο όπως και το γραφικό Παντέλι στα νότια.
Το Απιτίκι χωρίζει τον όρμο των Αλίντων από τον όρμο του Παντελιού και του Βρωμόλιθου.

Επίσης το αεροδρόμιο της Λέρου είναι στην περιοχή του Παρθένη.
Το οδικό δίκτυο πού ξεκίνησε από τούς Ιταλούς και τελειοποιήθηκε  από τους κατοίκους της Λέρου στα μετέπειτα χρόνια είναι αρκετά πολύ καλό.   Πολλές είναι οι παραλίες στη Λέρο, σχεδόν για κάθε γούστο, οργανωμένες θα βρείτε στα Αλίντα, Παντέλη, Γούρνα κλπ  Σε πολλές υπάρχουν ταβέρνες και καντίνες καθώς και ομπρέλες με ξαπλώστρες. Οι περισσότερες έχουν άμμο η βότσαλα. Εάν όμως θέλετε να εξερευνήσετε το νησί θα ανακαλύψετε αναρίθμητες μικρές παραλίες μόνο για σάς, ειδικά εάν έχετε σκάφος η σας αρέσει η πεζοπορία. Άλλες μικρές παραλίες θα βρείτε προς το Τουρκοπήγαδο και τα Βουρλίδια απέναντι από το Παντέλι. Ο δρόμος μετά τις Μερκιές προς την μπούκα του λιμανιού θα σας οδηγήσει σε αναρίθμητους μικρούς κόλπους και απομονωμένες παραλίες.

Για πολλά χρόνια το Ψυχιατρείο και οι πολιτικοί κρατούμενοι της Χούντας αποτέλεσαν ένα στίγμα για αυτό το πανέμορφο νησί, σήμερα όμως όλα αυτά είναι παρελθόν και για πολλούς επισκέπτες Έλληνες και ξένους, η Λέρος έχει γίνει το καθιερωμένο νησί των διακοπών τους. Πολλοί δε έχουν αγοράσει εξοχικά σπίτια και βίλες.
Από την δεκαετία του 70 άρχισαν να φτάνουν στο νησί τουρίστες κυρίως από την Σκανδιναβία και ακολούθησαν Γερμανοί και Ιταλοί, τα τελευταία χρόνια την πρώτη θέση έχουν οι Έλληνες που ανακάλυψαν αυτόν το μικρό παράδεισο στα Δωδεκάνησα.

leros41

Το νησί έχει αρκετές τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία, δωμάτια, στούντιο, επιπλωμένα διαμερίσματα και ένα κάμπινγκ. Μία αρκετά ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή χειμώνα καλοκαίρι με αρκετά μπαράκια και καφετερίες, αναρίθμητες επιλογές για φαγητό σε παραδοσιακές ψαροταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές και ουζερί.
Κάθε καλοκαίρι οργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις όπως παραδοσιακοί χοροί, κοντσέρτα, αθλοπαιδιές, ρεγκάτες, παραδοσιακοί γάμοι και πανηγύρια σε διάφορες περιοχές του νησιού.
Για όσους αγαπούν το ψάρεμα και τις καταδύσεις η Λέρος είναι το κατάλληλο νησί. Μπορείτε να ψαρέψετε με καλάμι και πεταχτάρι από πολλές παραλίες. Τα ψάρια είναι άφθονα και τα νερά κρυστάλλινα. Κάθε καλοκαίρι το νησί δέχεται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από σκάφη αναψυχής και κότερα ειδικά στους όρμους του Παντελιού και Βρωμόλιθου και στις μαρίνες του Λακκιού. Στην Λέρο θα έρθετε με πλοίο από Πειραιά η με καθημερινές πτήσεις της Ολυμπιακής. Το νησί συνδέεται με όλα τα Δωδεκάνησα με Καταμαράν και πλοία της γραμμής. Μικρά Καΐκια θα σας πάνε εκδρομές στα κοντινά  νησάκια.

H Λέρος είναι επίσης γνωστή ως το νησί της Άρτεμις. Είναι το νησί του αρχαίου ιστορικού Φερεκύδη και του Φιλόσοφου Δημόδoκου

ΛΕΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Λέρος έχει περίπου 78 χιλιόμετρα από δαντελωτές καταπληκτικές παραλίες με γαλανά νερά.

Το νησί της Λέρου είναι ένας παράδεισος για καταδύσεις και υπάρχουν δυο σχολές καταδύσεων στο νησί. Κατά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Λέρος έζησε μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην ανατολικό μεσόγειο όταν οι Γερμανικές δυνάμεις βομβάρδισαν το νησί για το καταλάβουν από τις συμμαχικές δυνάμεις και τους Ιταλούς που είχαν συνθηκολογήσει. Η μάχη διάρκεσε 50 περίπου ημέρες από το Σεπτέμβρη- Νοέμβριο του 1943. Πολλά πλοία και αεροπλάνα βυθίστηκαν στη Λέρο στην διάρκεια αυτών των μαχών. Ο βυθός της Λέρου αποτελεί ένα μοναδικό μουσείο του Β παγκοσμίου πολέμου για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις και ο υποβρύχιος πλούτος του νησιού είναι μαγνήτης έλξης για τον τουρισμού. Στο Λακκί στην περιοχή της Μερκιάς βρίσκεται βυθισμένο το Καταδρομικό Βασίλισσα Όλγα που βυθίστηκε το Σεπτέμβρη του 1943. Γύρω από το νησί υπάρχουν δεκάδες ίσως πολεμικά αεροπλάνα της Λουφτβαφε και της ΡΑΦ, μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί ένα γιούνκερ.

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη της Λέρου.

Άρθρο από το μαθητή Άγγελο Θεοχάρη του Α2

Σχολιάστε

Top