ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

anarixisi

 

Η έννοια της αναρρίχησης  είναι να μάθεις να σκαρφαλώνεις για περίπτωση ανάγκης και εάν θέλεις να προχωρήσεις σε υψηλότερο επίπεδο να μάθεις τη τεχνική της αναρρίχησης, π.χ. πως κρατάμε ένα πιάσιμο.

Η φυσική κατάσταση για την αναρρίχηση απαιτεί να είσαι ευλύγιστος, να έχεις χαμηλό βάρος για να σκαρφαλώνεις πιο γρήγορα και πιο καλά και να έχεις μυϊκή δύναμη. Παρόλα αυτά μπορείς να το δοκιμάσεις όποια και να είναι η φυσική σου κατάσταση.

Η αγωνιστική αναρρίχηση χωρίζεται σε τέσσερις τομείς.

Πρώτος τομέας: Ο πρώτος τομέας είναι η δυσκολία. Η δυσκολία είναι όταν σκαρφαλώνεις σε αναρριχητική πίστα από 10 μέτρα και πάνω, στην οποία ασφαλίζεσαι με σχοινί. Στους αγώνες δυσκολίας αναρρίχησης εξετάζεται το πόσο ψηλότερα θα ανέβεις και πόσα περισσότερα πιασίματα θα πιάσεις.

Δεύτερος τομέας: Ο δεύτερος τομέας είναι το ΒOULDERING. Ονομάζεται έτσι από το BOULDER που σημαίνει στα ελληνικά τοίχος. Το BOULDER είναι όταν σκαρφαλώνεις σε τοίχο μικρού μήκους που δεν χρειάζεσαι σχοινί, επειδή από κάτω υπάρχουν στρώματα. Στους αγώνες BOULDERING εξετάζεται πόσο ψηλά θα φτάσεις αλλά σε μικρό τοίχο και διάρκεια 3,5 λεπτά.

Τρίτος τομέας: Ο τρίτος τομέας είναι η ταχύτητα. Η ταχύτητα είναι το πόσο γρήγορα θα σκαρφαλώσεις σε τοίχο άνω των 10 μέτρων. Στους αγώνες εξετάζεται το πόσο γρήγορα θα σκαρφαλώσεις και εάν θα τερματίσεις.

Τέταρτος τομέας:  Ο τέταρτος τομέας είναι η αναρρίχηση στο βουνό. Περιλαμβάνει ορειβασία. Σκαρφαλώνεις στο βουνό σε σημαδεμένα πεδία.

 

Οι αναρριχητικές πίστες μετριούνται σε κλίμακες 0-7 ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας. Είναι οι μέτριες και από 7 και πάνω  είναι οι δύσκολες. Δεν υπάρχουν αγώνες βουνού.

Ο Σύλλογος ΕΟΣ Αχαρνών οργανώνει εκδρομές σε βουνά με μικρό κόστος και μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι για μία όμορφη εμπειρία.

https://www.youtube.com/watch?v=LlCwIgUPWMQ  bouldering motivation

 

https://www.youtube.com/watch?v=JNLll-lPLo8  αναρρίχηση πτώση

 

https://www.youtube.com/watch?v=vKpifKCe-XM  28o πανελληνιο πρωταθλημα Αλμυρου

https://www.youtube.com/watch?v=b49ST8j_N-o  πιστα αναρριχησης 9 μ

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΟΡΦΑΝΟ

Σχολιάστε

Top