DOWNHILL

downhill

Η ορεινή ποδηλασία είναι το άθλημα στο οποίο ο αθλητής – αναβάτης οδηγεί ένα ποδήλατο σε εκτός δρόμου διαδρομές, συχνά πάνω σε ανώμαλο έδαφος, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα βουνού (Mountain Bike). Τα ποδήλατα βουνού έχουν αρκετές ομοιότητες με άλλα ποδήλατα αλλά ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που προορίζονται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την απόδοση του σε ανώμαλο έδαφος.

Αυτό το ατομικό άθλημα απαιτεί αντοχή, σωματική δύναμη και ισορροπία, δεξιότητες χειρισμού του ποδηλάτου και ικανότητα του αναβάτη να είναι αυτοδύναμος.

Urban downhill

urban

— Τι είναι το urban downhill; Aυτό που εννοεί και η λέξη, δηλαδή αγώνας κατάβασης μέσα στην πόλη, σαν παραλλαγή του κλασικού downhill. Εκεί ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα αστικά εμπόδια, όπως σκαλιά, αυτοσχέδιες ράμπες με μεγάλα άλματα (10-12 μέτρα) και απότομες στροφές. Το χώμα σχεδόν εκλείπει, εκτός από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι σχετικά νέο είδος αγώνα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία παγκοσμίως, κερδίζοντας έτσι όλο και περισσότερους αθλητές στον χώρο του downhill. Πηγή: www.lifo.gr

Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επτά αγώνες στην Ελλάδα. Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Φάρσαλα ήταν κάποιες από τις τοποθεσίες, με τελευταίο τον αγώνα στη Σύρο. Πηγή: www.lifo.gr

— Ποια τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα, διαφορές-ομοιότητες από το κλασικό downhill; Τα πλεονεκτήματα του urban downhill είναι ότι, εφόσον γίνεται σε αστικό περιβάλλον, καταφέρνει να προσελκύσει πολύ περισσότερους θεατές, μια και η πρόσβασή τους στη διαδρομή είναι ευκολότερη. Έτσι οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τους αθλητές από κοντά, οι οποίοι μερικές φορές μπορούν να εκτελέσουν κάποιο τρικ προσφέροντας θέαμα. Για τους αθλητές δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα, το μειονέκτημά του όμως είναι ότι οι τραυματισμοί που μπορεί να υπάρξουν μερικές φορές είναι πιο επώδυνοι απ” ό,τι στο βουνό.   Πηγή: www.lifo.gr

Εξοπλισμός

Ποδήλατο

Τα Ποδήλατα βουνού διαφέρουν από τα υπόλοιπα ποδήλατα, κυρίως στο ότι ενσωματώνουν χαρακτηριστικά με στόχο την αύξηση της αντοχής και τη βελτίωση των επιδόσεων σε ανώμαλο έδαφος. Τα πιο μοντέρνα ποδήλατα βουνού διαθέτουν κάποιο είδος ανάρτησης, λάστιχα με διάμετρο 26, 27.5 ή 29 ίντσες, συνήθως μεταξύ 1.7 και 2.5 ίντσες σε πλάτος, και ένα ευρύτερο, επίπεδο ή προς τα πάνω κλίνων τιμόνι το οποίο επιτρέπει μια πιο όρθια τοποθέτηση στον ποδηλάτη, εξασφαλίζοντας του έτσι περισσότερο έλεγχο στο ποδήλατο. Έχουν μικρότερο, ενισχυμένο σκελετό, συνήθως φτιαγμένο με ευρεία σωλήνωση. Τα ελαστικά έχουν συνήθως ένα έντονο πέλμα, και είναι τοποθετημένα σε ζάντες, οι οποίες είναι ισχυρότερες από εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα περισσότερα μη ορεινά ποδήλατα. Σε σύγκριση με άλλα ποδήλατα, στα ποδήλατα βουνού συναντάται πιο συχνά και η χρήση δισκόφρενων. Επίσης τείνουν να έχουν λιγότερο πρόσθετο εξοπλισμό και εργαλεία για να διευκολύνουν την αναρρίχηση σε απότομους λόφους και την διάσχιση εμποδίων. Τα πετάλια των ποδηλάτων ποικίλλουν από απλά πετάλια «πλατφόρμας» στα οποία ο αναβάτης απλά τοποθετεί τα παπούτσια του πάνω στα πετάλια, μέχρι και πετάλια στα οποία ο ποδηλάτης χρησιμοποιεί ειδικά εξοπλισμένα παπούτσια με σόλα που εμπλέκεται μηχανικά μέσα στο πετάλι, τα οποία είναι γνωστά στην ποδηλατική κοινότητα ως «clipless».

Εξαρτήματα

  • Τα Γάντια διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται στις κανονικές ποδηλατοδρομίες, είναι κατασκευασμένα από βαρύτερο υλικό και συχνά καλύπτουν τους αντίχειρες ή όλα τα δάκτυλα για προστασία των χεριών. Μερικές φορές γίνονται και με εσωτερική επένδυση για ποδηλάτες που ταλαιπωρούνται στις αρθρώσεις.
  • Τα Γυαλιά με λίγη ή καθόλου διαφορά από αυτά που χρησιμοποιούνται στα υπόλοιπα αθλήματα ποδηλασίας, προστατεύουν από οποιαδήποτε συντρίμμια δρόμου που συχνά εκτοξεύονται στον αναβάτη κατά την διάρκεια της ποδηλασίας σε μονοπάτια. Φιλτραρισμένοι φακοί, είτε κίτρινοι για συννεφιασμένες ημέρες ή σκούροι για τις ηλιόλουστες μέρες, προστατεύουν τα μάτια. Στο Downhill και το Freeride, οι ποδηλάτες συχνά χρησιμοποιούν γυαλιά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο Motorcross ή στο Snowboard τα οποία έρχονται σε αρμονία με τα κράνη τους που καλύπτουν σχεδόν όλο το πρόσωπο.
  • Τα Παπούτσια γενικά έχουν σκληρές σόλες παρόμοιες με αυτές των μποτών πεζοπορίας για την ανάβαση πάνω από εμπόδια που δεν μπορούν να προσπεραστούν με το ποδήλατο, σε αντίθεση με την μαλακή σόλα που χρησιμοποιείται στην ποδηλασία δρόμου.
  • Ρουχισμός επιλέγεται συχνά με κριτήριο την άνεση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης στην ορεινή ποδηλασία, και την ικανότητά του να αντέχει σε πτώσεις. Τα ρούχα που χρησιμοποιούνται στην ποδηλασία δρόμου είναι συχνά ακατάλληλα λόγω των λεπτών υφασμάτων τους και γενικά της κατασκευής τους.
  • Τα Συστήματα ενυδάτωσης είναι σημαντικά για τους ορεινούς ποδηλάτες και κυμαίνονται από απλά μπουκάλια νερού σε τσάντες νερού με σωλήνες πόσης σε σακίδια ελαφρού βάρους.
  • Η Συσκευή πλοήγησης GPS προστίθεται μερικές φορές στο τιμόνι και χρησιμοποιείται για την εμφάνιση και την παρακολούθηση της προόδου πάνω στα μονοπάτια. Το σύστημα πλοήγησης GPS είναι συχνά μια φορητή συσκευή GPS με έγχρωμη οθόνη και στιβαρό, αδιάβροχο (IPX7) σχεδιασμό.
  • Η Τρόμπα χρησιμοποιείται για το φούσκωμα των ελαστικών.
  • Ο Ποδηλατικός εξοπλισμός και επιπλέον σωλήνες ποδηλάτων είναι σημαντικός, καθώς οι ορεινοί ποδηλάτες βρίσκονται συχνά χιλιόμετρα μακριά από την όποια βοήθεια, με ξεφούσκωτα λάστιχα ή άλλα μηχανικά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιδιορθωθούν από τον ποδηλάτη.
  • Φώτα υψηλής έντασης βασισμένα σε τεχνολογία LED, ειδικά για ορεινή ποδηλασία την νύχτα.

Για την προστασία του ποδηλάτη απαιτείται ειδικό κράνος, θώρακας και περικνημίδες και κουτί πρώτων βοηθειών.

 

 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=-jDKJT2dDZQ

https://www.youtube.com/watch?v=sITW5tr7KQg

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Σχολιάστε

Top