ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ

Εθνική Ελλάδος

(ποδόσφαιρο ανδρών)

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και μεμονωμένους αγώνες.

Τα πρώτα χρόνια

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1906 κατά τη διάρκεια των Μεσολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών. Η ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διοργάνωση, συγκροτήθηκε από αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και μετείχε σε δύο αγώνες.

Η επόμενη εμφάνιση ελληνικής μικτής ομάδας ποδοσφαίρου, έλαβε χώρα κατά τους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες το 1919 στο Παρίσι, επ” ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής νίκης στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο.

       Η ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου στους Διασυμμαχικούς Αγώνες του 1919

Η ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου στους Διασυμμαχικούς Αγώνες του 1919

 

Την επόμενη χρονιά συγκροτήθηκε ολυμπιακή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από την Ε.Ο.Ε. για την εκπροσώπηση της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.

Στις 7 Απριλίου 1929 διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα (1926). Αντίπαλος της Ελλάδας υπήρξε η Β΄ ομάδα της Ιταλίας. Ο αγώνας αποτέλεσε σημαντικό γεγονός τα χρόνια εκείνα, αφού τον παρακολούθησε όλη σχεδόν η «κοσμική» Αθήνα της εποχής.

Τα πρώτα χρόνια ύπαρξής της η εθνική ομάδα δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες σε ευρωπαϊκό ή σε διεθνές επίπεδο.  Η Ελλάδα κατετάγη στη δεύτερη θέση του ομίλου της στα προκριματικά του Μουντιάλ 1954, στη σημαντικότερη έως τότε προσπάθεια πρόκρισης σε μία τελική διοργάνωση. Παρόμοια τύχη είχε και η προσπάθειά της στα προκριματικά του Μουντιάλ 1970, όταν κατετάγη ξανά στη δεύτερη θέση του ομίλου της, χάνοντας την πρόκριση για μόλις έναν βαθμό.

Το 1976 δεν κατάφερε να βρεθεί στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών, καθώς έμεινε και πάλι στη δεύτερη θέση.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980

Το 1980 η Ελλάδα είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της, η οποία ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του Euro 1980 (τότε Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης) στην Ιταλία. Η ομάδα του 1980 ήταν ίσως μια από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, με ποδοσφαιριστές ηγέτες στις ομάδες τους που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Γιάννης Κυράστας κ.ά. όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων, εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση.

Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί, καθώς στους δύο πρώτους αγώνες της ηττήθηκε από την Ολλανδία και την Τσεχοσλοβακία, ενώ στον τελευταίο αγώνα της με τη μετέπειτα τροπαιούχο Δυτική Γερμανία έφερε ισοπαλία.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1994

Το 1994 η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όμως, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004

Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας ήρθε το 2004 όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία. Η ελληνική ομάδα κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας εξαιρετικά στην άμυνα, αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατέκτησε το τρόπαιο αφήνοντας έκπληκτους όλους τους ποδοσφαιρόφιλους παγκοσμίως.

Η ΝΙΚΗ

Η ΝΙΚΗ

 

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010

Η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, μετά τους αγώνες μπαράζ που έδωσε εναντίον της Ουκρανίας. Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στο δρόμο της Ελλάδας δύο από τις αντιπάλους που είχε και στο Μουντιάλ του 1994, την Αργεντινή και τη Νιγηρία, οι οποίες μαζί με τη Νότια Κορέα, συμμετείχαν στο δεύτερο όμιλο. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά για την Ελλάδα, καθώς στον πρώτο αγώνα με τους Νοτιοκορεάτες, ηττήθηκε με 2-0. Η πρώτη νίκη και τα πρώτα τέρματα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθαν τελικά στο δεύτερο αγώνα επί της Νιγηρίας με 2-1. Στην τελευταία αναμέτρηση απέναντι στην Αργεντινή, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε και με ήττα 2-0 αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014

Η τελευταία επιτυχία της εθνικής ομάδας ήταν η πρόκριση στο μουντιάλ του 2014 που διεξήχθη στη Βραζιλία και τα επιτυχημένα αποτελέσματα που έφερε σε αυτό.

Στην πρεμιέρα απέναντι στους Κολομβιανούς  δεν τα κατάφερε, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0, ενώ στο δεύτερο αγώνα με την Ιαπωνία αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού να είναι η πλέον καθοριστική. Η Ελλάδα με σκόρερ τους Ανδρέα Σάμαρη και Γιώργο Σαμαρά επικράτησε 2-1 και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όπου βρήκε απέναντί της την Κόστα Ρίκα.

Στην αναμέτρηση για τη φάση των 16 η ελληνική ομάδα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατόρθωσε ωστόσο με σκόρερ τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να ισοφαρίσει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και να οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε κάτι με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Κοσταρικανοί επικράτησαν με 5-3.

2014

 Άρθρο από το μαθητή Γιώργο Κατσέτη του Α2

Σχολιάστε

Top