ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

holand

Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη που δεν έχει κατακτήσει ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρ’ ότι ανέδειξε μια σειρά από εξαιρετικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, η μοναδική μεγάλη επιτυχία της ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988. Η Εθνική Ολλανδίας διέθετε και διαθέτει θέαμα, ταλέντο και εφευρετικότητα στο παιχνίδι της, συχνά όμως οι διαφωνίες ανάμεσα στους παίκτες της ή  η αδυναμία να σταθεί στο ύψος της την κατάλληλη στιγμή δεν την άφησαν να κάνει την υπέρβαση.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Οι Ολλανδοί έπαιξαν το πρώτο τους διεθνές παιχνίδι στις 30 Απριλίου 1905 εναντίον του Βελγίου. Στην κανονική διάρκεια το σκορ ήταν 1-1 αλλά επειδή το ματς ήταν για το τρόπαιο Coupe van den Abele πήγε στην παράταση, όπου ο Εντι ντε Νέβε σκόραρε 3 φορές ο αγώνας έληξε 4-1 για τους Ολλανδούς. Η ομάδα έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε τελικούς παγκοσμίου κυπέλλου το 1934. Μετά τη δεύτερη συμμετοχή το 1938, τους πήρε μέχρι το 1974 για να ξανασυμμετάσχουν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

1996

Σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από μια ισοπαλία 0-0 με τη Σκωτία και μια νίκη επί της Ελβετίας 2-0 αντιμετώπισαν τους Διοργανωτές Άγγλους, ενώ οι 2 ομάδες είχαν από 4 βαθμούς. Στα 62 λεπτά με τη Σκωτία να νικάει την Ελβετία 1-0, η Ολλανδία έχανε 4-0 κι όλα έδειχναν ότι θα τερμάτιζαν τρίτοι , ο Πάτρικ Κλαιφερτ στο 76ολεπτό σκόραρε για να δώσει στην Ολλανδία την πρόκριση στα προημιτελικά

2008

Η Ολλανδική ομάδα κλήθηκε στον όμιλο θανάτου με τη Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία. Ξεκινώντας με μια νίκη 3-0 επί της Ιταλίας,4-1 επί της Γαλλίας και 2-0 επί της Ρουμανίας. Ωστόσο έχασαν με 3-1 στα προημιτελικά από την Ρωσία.

 

2012

Η Ολλανδία κληρώθηκε και πάλι στον όμιλο θανάτου με την Γερμανία χάνοντας 2-1, με την Πορτογαλία χάνοντας 2-1 και με την Δανία χάνοντας 1-0 με αποτέλεσμα να έχει οδυνηρό αποκλεισμό.

Παγκόσμιο 2010

Η Ολλανδία μαζί με την Αργεντινή πού συγκέντρωσαν 9 βαθμούς αφού ξεπέρασε την Δανία με 2-0, την Ιαπωνία με 1-0 και το Καμερούν. Στους 16 απέκλισε τη Σλοβακία με 2-1. Στους 8 απέκλεισε τη Βραζιλία με 2-1. Στους 4 κέρδισε την Ουρουγουάη με 3-2. Στον τελικό έχασε από την Ισπανία με 1-0 στην παράταση με γκολ του Ινιέστα. Κατακτώντας την δεύτερη θέση.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ     

Η στιγμή που ο Ριούντ Γκούλιτ  σήκωσε το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988 ήταν ακόμα ποιο γλυκιά, γιατί η επιτυχία αυτή κατακτήθηκε στο έδαφος της μεγάλης αντιπάλου Δυτικής Γερμανίας, την οποία οι Ολλανδοί είχαν αποκλείσει στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Στον τελικό, με μια κεφαλιά του Γκούλιτ και ένα γυριστό σουτ του Φαν Μπάστεν, η Ολλανδία πέτυχε μια άνετη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης.

Ας θυμηθούμε μερικούς άσσους του Ολλανδικού ποδοσφαίρου:

Ριούντ Γκούλιτ

Ριούντ Γκούλιτ

Μάρκο Φαν  Μπάστεν

Μάρκο Φαν Μπάστεν

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΪΦ

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΪΦ

Άρθρο από τους μαθητές Βασιλόπουλο Θεόδωρο και Γάκο Σπύρο του Α1

Σχολιάστε

Top