5 Φεβρουαρίου 2019: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

ΑΠΟ: gkaik - Φεβ• 20•19

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.

Image result for safe internet

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει να προσελκύσει παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να ενθαρρύνει όλους να παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.

Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το θέμα της φετινής Ημέρας «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου, να φέρει τους ανθρώπους κοντά.

 Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου

Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί ή κοινωνικοί λειτουργοί, είτε μέλη της βιομηχανίας, ιθύνοντες ή πολιτικοί, όλοι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να ενωθούμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο.

  • Παιδιά και νέοι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη (και των υπολοίπων) και εξερευνώντας ευκαιρίες για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Μπορούν να απαντήσουν στην αρνητική χρήση του διαδικτύου βοηθώντας τους συνομήλικους τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαδικτυακά προβλήματα και καταγγέλλοντας ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσουν. Πάνω από όλα, τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος, συμμετέχοντας σε ανοιχτές συζητήσεις για το μέλλον του διαδικτύου και κάνοντας τις φωνές τους να ακουστούν.
  • Γονείς και αυτούς που ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου διατηρώντας έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά για τις τη διαδικτυακή τους ζωή, υποστηρίζοντάς τα και βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους για τυχόν θέματα που προκύπτουν, βρίσκοντας θετικές ευκαιρίες διαδικτυακής ενασχόλησης μαζί τους, και γενικά βοηθώντας τα παιδιά να κάνουν ποιοτική χρήση του διαδικτύου. Ακόμα, μπορούν να αντιμετωπίσουν την αρνητική χρήση του διαδικτύου συμμετέχοντας στην διαδικτυακή ενασχόληση των παιδιών (ανάλογα με την ηλικία), αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς, καθώς επίσης καταγγέλλοντας το ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.

Σερφάροντας στο διαδίκτυο πολλές φορές μπορεί να έρθουμε σε επαφή με άγνωστα άτομα με τα οποία συζητάμε, ζητάμε πληροφορίες και καμιά φορά μπορεί να ανταλλάξουμε φωτογραφίες και άλλα προσωπικά στοιχεία, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τα στοιχεία του συνομιλητή μας είναι πράγματι αληθινά. Το 29% των παιδιών ηλικίας 9-16 χρόνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ευρώπη, έχουν στο παρελθόν επικοινωνήσει με κάποιον που δε γνώριζαν από κοντά, μια δραστηριότητα που μπορεί να είναι διασκεδαστική, αλλά μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη. Παρόλο που τα παιδιά 9-10 ετών αντιπροσωπεύουν το μικρότερο ποσοστό όσων έχουν «συναντήσει» κάποιον που γνωρίζουν μόνο μέσω διαδικτύου, είναι εκείνα που ενοχλήθηκαν περισσότερο από την εμπειρία αυτή (41% όσων πραγματοποίησαν τέτοια «συνάντηση»). www.saferinternet.gr

 

Δείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες για την ασφαλή πλοήγηση μας στο διαδίκτυο με συμβουλές και quiz:

https://internetsafety.pi.ac.cy/sid2019

http://www.saferinternet.gr/

https://www.saferinternet4kids.gr/

 

Πηγές:

https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid-2019/sid-2019/   (18/02/19)

https://www.sansimera.gr/worldays/136 (18/2/2019)

https://www.youtube.com/watch?v=3nkj64e2lMU   (4/3/2019)

 

Σχολιάστε

Top