6 Μαρτίου: ημέρα σχολικού εκφοβισμού

ΑΠΟ: ΙΣΜΑΗΛ ΕΡΕΝ - Μαρ• 15•19

Bullying είναι κάθε είδος βίας, απειλής, περιθωριοποίησης ή εξαναγκασμού που ασκείται σε κάποιον με σκοπό τον εκφοβισμό, τη μείωσή της υπόστασης του καθώς και της ανάδειξης της «κυριαρχίας» εκείνου που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους βίαιες συμπεριφορές έναντι εκείνου που γίνεται ο αποδέκτης τους.

Το bullying μπορεί να το υποστεί κάποιος είτε μεμονωμένες φορές στη ζωή του, είτε κατ’ επανάληψη. Μπορεί να αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκδήλωση λεκτικής βίας, ή ακόμη και το συνδυασμό της και με σωματική βία, ή με cyberbullying, δηλαδή με το bullying που εκδηλώνεται online στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω της χρήσης προσβλητικών videos και φωτογραφιών σε συνδυασμό με υβριστικό λεκτικό περιεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αφορά αναίτια ανάρμοστες επιθετικές συμπεριφορές που ασκούνται συνήθως σε άτομα που μπορεί να ξεχωρίζουν από το σύνολο. Ο λόγος για τον οποίο διαφέρουν μπορεί να έχει να κάνει με τη διαφορετική εθνικότητα, την κουλτούρα, τη φυλή, το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις πολιτικές πεποιθήσεις, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική τάξη, την εξωτερική εμφάνιση, την συνολική προσωπικότητα, τη φήμη, τη δύναμη, το ταλέντο, τις ξεχωριστές ικανότητες κτλ. Το bullying μπορεί να εκδηλωθεί σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα όπως το σχολικό, το ακαδημαϊκό, το επαγγελματικό κ.ά.

Ωστόσο το σχολικό bullying, ή σχολικός εκφοβισμός, είναι το πλέον σύνηθες, και -ίσως- το πιο σοβαρό είδος bullying καθώς πραγματοποιείται σε μικρές -«τρυφερές»- ηλικίες, όταν ακόμη τα παιδιά/ έφηβοι ακόμη «πλάθουν» την προσωπικότητά τους και το να βρεθούν στο ρόλο του «θύτη» ή του «θύματος» μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη μετέπειτα εξέλιξης και πορείας τους ως άνθρωποι.

Αποτέλεσμα εικόνας για photos bullying

  • Οι περισσότερες συμπεριφορές bullying εκδηλώνονται στο Γυμνάσιο από ότι στο Λύκειο.
  • Το συναισθηματικό bullying είναι το πλέον σύνηθες, με τις σπρωξιές και τις τρικλοποδιές να έρχονται στη δεύτερη θέση.
  • Τα αγόρια είναι λιγότερο πιθανόν να αναφέρουν περιστατικά bullying από ότι τα κορίτσια.
  • Το Cyberbullying εκδηλώνεται περισσότερο στις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου από ότι στις μικρότερες.
  • Συνήθως τα κορίτσια ασκούν bullying σε ομάδες ενώ τα αγόρια -κυρίως- μεμονωμένα.
  • Τα περισσότερα κρούσματα σχολικού bullying εκδηλώνονται στο σχολείο εντός της τάξης, λιγότερα εντός των εγκαταστάσεων του σχολείου και ακόμη λιγότερα μέσα στα σχολικά λεωφορεία.
  • Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αντιλαμβάνονται μονάχα 1 στα 25 περιστατικά bullying που μπορεί να εκδηλωθούν στο χώρο του σχολείου.
  • Ένα μέσο επεισόδιο bullying διαρκεί 37 δευτερόλεπτα.
  • Τα θύματα του bullying μπορεί να εκδηλώσουν ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στον εκφοβισμό τον οποίο δέχονται, τόσο κατά τη χρονική περίοδο στην οποία τον υπόκεινται, όσο και μεταγενέστερα, όπως:
  1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  2. Δυσκολία στο να εμπιστευθούν άλλους ανθρώπους
  3. Έλλειψη αυτοπεποίθησης
  4. Επιθετικότητα
  5. Δυσκολία χειρισμού του θυμού τους
  6. Δυσκολία χειρισμού του άγχους τους
  7. Τάσεις απομόνωσης
  8. Αυτοκαταστροφικές τάσεις
  9. Τικ
  10. Εκδικητικές τάσεις
  11. Κατάθλιψη
  12. Ηττοπάθεια
  13. Χαμηλές αποδόσεις
  14. Διατροφικές διαταραχές
  15. Επιρρεπείς σε ψυχικές παθήσεις

Το ζήτημα που, προφανώς, τίθεται, είναι το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μεμονωμένα ώστε να συνδράμει στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Προφανώς δεν είσαι παιδί, και μπορεί να μην είσαι ακόμη γονιός, αλλά στο περιβάλλον σου, δεν γίνεται να μην υπάρχουν παιδιά, ή να μην υπάρξουν -έστω- μελλοντικά, επομένως πρέπει να γνωρίζεις από τώρα τα πάντα για το θέμα, να αναγνωρίζεις τέτοια περιστατικά όταν εκδηλώνονται, να κάνεις σαφή την αντίθεσή σου απέναντί τους, και να προσφέρεις -προτού καν υπάρξει η ανάγκη- την κατάλληλη καθοδήγηση και παιδεία ώστε να μην βρεθούν κι άλλα παιδιά στη θέση του θύτη ή του θύματος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για photos bullying

Το να δοθεί ένα τέλος στο bullying είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας, μη μένεις αμέτοχος!

 

 

Πηγές

https://www.neolaia.gr/2016/03/06/6-martiou-pagkosmia-imera-kata-tou-sxolikou-ekfobismou-2/   (18/2/2019)

https://wehavekids.com/education/Top-5-Negative-Effects-Bullying-Has-on-ChildrenTeens   (25/2/2019)

Σχολιάστε

Top