Αλκοολισμός

ΑΠΟ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Απρ• 02•19

Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ. Ο συγκεκριμένος όρος υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση του ατόμου στο αλκοόλ.

Σωματικές επιπτώσεις

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα όπως τη νόσο του μυοκαρδίου καθώς και σε πολλές περιπτώσεις τον αιφνίδιο θάνατο. Μεταξύ άλλων το αλκοόλ προκαλεί και κίρρωση του ήπατος. Επίσης έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Επίσης σύμφωνα με έρευνες, ο αλκοολισμός προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα, ενώ η οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μια από τις συχνότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων.

Ψυχικές επιπτώσεις

Ο αλκοολισμός προκαλεί και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι αλκοολικοί συχνά εμφανίζουν καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Στους αλκοολικούς παρατηρείται μείωση της σεξουαλικής απόδοσης και το άτομο συχνά παρουσιάζει παραισθήσεις.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ (αλκοολισμός) έχει τέσσερα συμπτώματα:

  • Δίψα για αλκοόλ: μια δυνατή επιθυμία ή εμμονή κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Απώλεια ελέγχου: η ανικανότητα να περιορίσει κάποιος το ποτό σε οποιαδήποτε περίσταση.
  • Σωματική εξάρτηση: συμπτώματα στέρησης, όπως η ναυτία, η εφίδρωση, τα ρίγη και η νευρικότητα εμφανίζονται όταν διακοπεί η χρήση του αλκοόλ μετά από μια περίοδο μεγάλης κατανάλωσης.

Η σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα συμπτώματα στέρησης όπως σπασμούς που ξεκινούν σε οκτώ με δώδεκα ώρες μετά το τελευταίο ποτό. Το τρομώδες παραλήρημα αρχίζει τρεις με τέσσερις ημέρες μετά και το άτομο αναστατώνεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, έχει ρίγη, βλέπει παραισθήσεις και χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκοολισμος

Πως λειτουργεί το αλκοόλ στον οργανισμό;

Το αλκοόλ (αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη) είναι φάρμακο και μάλιστα ισχυρά εξαρτησιογόνο ιδίως όταν καταναλώνεται για μεγάλη χρονική διάρκεια. Απορροφάται ταχέως από το στομάχι και διανέμεται γρήγορα σ’ όλα τα υγρά του σώματος. Το 90-95% διασπάται από τα ένζυμα του ήπατος, ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται από τους πνεύμονες, τα ούρα και τον ιδρώτα.

Η γεύση, η οσμή και η ικανότητα των αλκοολούχων ποτών να προσφέρουν χαλάρωση και ευφορία τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου και ειδικά σε περιόδους γιορτών.

Πόσο εύκολα περνάμε από την κοινή χρήση στην κατάχρηση και από εκεί στην εξάρτηση; Οι Ιάπωνες λένε ότι πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 40 εκατομμύρια αλκοολικοί στην Ευρώπη.

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν τα νέα παιδιά να μπαίνουν με αξιώσεις, στο χορό του οινοπνεύματος, ενώ στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 40% των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα βαρύ οινοπνευματώδες ποτό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Σε περίπτωση κατάχρησης αλκοόλ, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα σωματικά και ψυχολογικά γνωστά ως μέθη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επιθετικότητα, αδυναμία, κριτικής σκέψης, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ευφορία ή κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια κ.α. Σωματικές ενδείξεις είναι το κόκκινο πρόσωπο, η συγκεχυμένη ομιλία, η αστάθεια στις κινήσεις ή η αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, κ.α. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μέθης είναι η άρση των “αναστολών’.

Έτσι το άτομο μπορεί να εμφανιστεί πολύ έξυπνο, κοινωνικό, ικανοποιημένο και υπερκινητικό με οξυμένη ικανότητα σκέψης, αλλά όσο προχωρά η κατανάλωση γίνεται μελαγχολικό, αργό, εσωστρεφές και τελικά μπορεί ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά από αυτά αφορούν έναν οδηγό ή έναν πεζό μεθυσμένο. Επίσης δεν είναι σπάνιες οι πτώσεις και τα ατυχήματα στο σπίτι ή στην εργασία που οφείλονται σε κατάχρηση αλκοόλ. Η μέθη είναι επίσης συχνά υπεύθυνη για εγκλήματα. Από σοβαρή κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να επέλθει και θάνατος του χρήστη, κυρίως από καταστολή των αναπνευστικών κέντρων ή από αναρρόφηση εμετού.

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκοολισμος

Δείτε παρακάτω 9 σημάδια των λειτουργικών αλκοολικών:
1.Προτιμούν το αλκοόλ αντί του φαγητού Συχνά, οι λειτουργικοί αλκοολικοί πίνουν αλκοόλ ως κανονικό γεύμα. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το φαγητό. Καταναλώνουν αλκοόλ πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Λατρεύουν την μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Είναι ένα σημαντικό σημάδι.
2.Σπάνιος πονοκέφαλος μετά από μεθύσι Η κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει την εξάρτηση από το αλκοόλ. Υπάρχει συνεχώς στο αίμα του αλκοολικού και δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό του. Οι λειτουργικοί αλκοολικοί μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς πονοκέφαλο μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
3.Ευερεθιστότητα αν δεν υπάρχει αλκοόλ Ψυχολογικά, ο αλκοολικός εξαρτάται από το αλκοόλ. Γίνεται ανήσυχος και οξύθυμος, αν του ζητηθεί να μείνει μακριά από αυτό για μια δυο μέρες. Όταν καλούνται να απέχουν από αυτό ή δεν μπορούν να το έχουν ανά πάσα στιγμή γίνονται νευρικοί, καταθλιπτικοί και ανήσυχοι. Έχουν μια αρνητική αντίδραση στο σώμα τους λόγω των κατασταλτικών επιδράσεων του αλκοόλ.
4.Υπερβολική κατανάλωση Ο λειτουργικός αλκοολικός δεν ικανοποιείται με ένα δυο ποτήρια αλκοόλ. Μπορούν να επιδοθούν σε ευκαιριακές χωρίς μέτρο καταναλώσεις αλκοόλ. Πάντα θέλουν ένα ποτήρι ακόμα. Η επιθυμία τους για αλκοόλ είναι πάντα μεγάλη όταν βρίσκονται σε κάποιο μπαρ.
5.Απώλεια μνήμης και αδύναμη λειτουργία του εγκεφάλου Το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα. Ο εξαρτημένος μπορεί να μπλοκάρει αν πιει πολλά ποτήρια αλκοόλ με την μία. Αγνοούν τι συμβαίνει γύρω τους. Είναι βαθιά αφοσιωμένοι στο ποτό τους. Όταν τους ρωτήσετε τι συνέβη στο μπαρ, δεν θα μπορούν να ανακαλέσουν τα γεγονότα στην μνήμη τους. Η μνήμη τους είναι αδύναμη και εξασθενημένη.
6.Άρνηση της πραγματικότητας Όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες, δεν παραδέχεται ποτέ ότι έχει σοβαρό πρόβλημα με αυτό. Συχνά δεν εμπλέκεται σε τέτοιες συζητήσεις και δεν συζητάει το πρόβλημα του εθισμό του με κανέναν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλκοολικοί δεν θέλουν να χάσουν το αγαπημένο τους ποτό, δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα με αυτό. Προσπαθούν να αρνηθούν την πραγματικότητα και επιμένουν να λένε ψέματα, όταν τους ρωτούν γι’ αυτή την κακή τους συνήθεια.
7.Παράλογες δικαιολογίες Οι λειτουργικοί αλκοολικοί έχουν δικαιολογίες για την ευκαιριακή κατανάλωση αλκοόλ και σχεδόν πάντα αυτές οι δικαιολογίες είναι παράλογες. Πίνουν επειδή έχουν άγχος εξαιτίας της δουλειάς ή επειδή τους αρέσει να βγαίνουν έξω και να πίνουν με τους φίλους τους. Πάντα έχουν μια έτοιμη δικαιολογία όταν τους ρωτάτε γι’ αυτή τους την συνήθεια. Αν κάποιος τους αναφέρει τις επιπτώσεις στην υγεία και τον κοινωνικό περίγυρο από την κατανάλωση αλκοόλ, τον χαρακτηρίζουν ανόητο και παράλογο.
8.Κρύβουν το αλκοόλ Όταν ένας λειτουργικός αλκοολικός είναι στο σπίτι ή το γραφείο έχει πάντα λίγο αλκοόλ σε κάποιο μυστικό μέρος. Δεν θέλει οι άλλοι να βλέπουν το αλκοόλ του για διάφορους λόγους, όπως ότι φοβάται μην του πάρουν το ποτό του και αυτό θα διαταράξει την απόλαυσή του. Συνήθως, πίνουν μόνοι τους όταν δεν τους βλέπει κανένας. Κάποιοι προτιμούν να πιουν λίγο στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.
9.Αλλαγή συμπεριφοράς Ένας άνθρωπος εθισμένος στο αλκοόλ έχει πολλές αλλαγές στην διάθεσή του. Η συμπεριφορά του αλλάζει δραστικά, όταν πίνει. Ένας γενικά γλυκομίλητος άνθρωπος μπορεί να γίνει επιθετικός. Επίσης, μπορεί να παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις. Προσπαθούν να περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους. Ο κοινωνικός τους κύκλος επηρεάζεται από τον εθισμό τους. Εξαιτίας κάποιων χημικών αλλαγών στο σώμα και το μυαλό γίνονται ευέξαπτοι. Οι αλκοολικοί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τον πόνο ή την ευτυχία των ανθρώπων γύρω τους. Γίνονται απρόσεχτοι και εγωιστές.
Αντιμετώπιση
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είναι αλκοολικός. Το κόψιμο αυτής της συνήθειας μπορεί να γίνει μόνο με βοήθεια από ειδικούς. Υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης σε όλο τον κόσμο, που ειδικεύονται στην θεραπεία του αλκοολισμού και άλλων εθισμών.

Σχολιάστε

Top