Η Ελλάδα είναι μία χώρα πλούσια σε παράδοση και γι αυτό το λόγο έχει πάρα πολλές παραδοσιακές συνταγές οι οποίες εντυπωσιάζουν πάρα πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Κρέμα πιάτου βανίλιας
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, 300 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε αργά το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.
- Βάζουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Μοιράζουμε σε τέσσερα μπολάκια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.
- Πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε.
Συστατικά
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 400 γρ. γάλα
- 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 αυγό μεσαίο
- 25 γρ. κόρν φλάουρ
Για το σερβίρισμα
- κανέλα σε σκόνη
Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Για τις πατάτες
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
- Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βάζουμε πιπέρι, αλάτι και θυμάρι φρέσκο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Για τη μαρινάδα
- Σε ένα μίξερ βάζουμε το σκόρδο, τον κύβο κοτόπουλο, τη ξερή ρίγανη, το ξύσμα και τον χυμό από 2 λεμόνια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το νερό, μπόλικο θυμάρι, μέλι, μουστάρδα απαλή και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο και να ενωθούν τα υλικά.
Για το κοτόπουλο
- Φοράμε γάντια και βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τη μαρινάδα μας από πάνω.
- Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο έτσι ώστε να πάει παντού η μαρινάδα μας. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε αμέσως ή να το κρατήσουμε μέχρι και 1 ½ μέρα στο ψυγείο. Όσο περισσότερο το αφήνουμε στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες μας.
- Ρίχνουμε από πάνω όση μαρινάδα μας περίσσεψε και φροντίζουμε να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά με το αλουμινόχαρτο και για ακόμα 30-45 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να ρίχνουμε μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο όσο το ψήνουμε.
- Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και σερβίρουμε με πατάτες και στραγγιστό γιαούρτι.
Συστατικά
Για τις πατάτες
- 6 μεσαίες πατάτες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- αλάτι
- θυμάρι φρέσκο
Για τη μαρινάδα
- 3-4 σκ. σκόρδο
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
- 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. νερό
- φρέσκο θυμάρι
- 40 γρ. μέλι
- 60 γρ. μουστάρδα απαλή
Για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 μερίδες
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. γιαούρτι
Ρεβυθάδα Σίφνου
Εκτέλεση
Η ρεβυθάδα Σίφνου σε πήλινο γίνεται παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο, όμως μπορείτε να τη φτιάξετε και στη γάστρα, στο φούρνο του σπιτιού σας. Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό θερμοκρασίας δωματίου.
Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος για τη ρεβυθάδα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το νερό. Το νερό που προσθέτουμε, πρέπει να είναι απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου και γέρνοντας στο πλάι το πήλινο τσουκάλι, να φθάνει στην άκρη του χείλους του και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι του και το βάζουμε στον ξυλόφουρνο.
Αφήνουμε τη ρεβυθάδα να σιγοψηθεί για πολλές ώρες. Ανάλογα με την θερμοκρασία του φούρνου, την αφήνουμε για 6-10 ώρες στον ξυλόφουρνο.
Για καλύτερο αποτέλεσμα ζυμώστε μια αραιή ζύμη με αλεύρι και νερό και τυλίξτε την γύρω από το καπάκι στην ένωση με το τσουκάλι. Έτσι η ρεβυθάδα θα ψηθεί μέσα στα λίγα υγρά της.
Μη βάζετε πολύ νερό στην ρεβυθάδα, γιατί θα σας βγει σαν σούπα και δεν πρέπει να βγει με ζουμιά.
Μπορείτε εναλλακτικά να τα βάλετε σε μία χοντρή γάστρα με καπάκι, ή σε κεραμικό σκεύος με καπάκι. Πρέπει όμως το μέγεθος της γάστρας, να είναι τέτοιο που σχεδόν να γεμίσει με τα ρεβίθια, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν και δε θα ψηθούν σωστά. Δηλαδή δεν πρέπει να είναι απλωτή η γάστρα. Είναι σημαντικό να καλύπτονται τα ρεβύθια από το νερό και να είναι μαζεμένα μέσα στο σκεύος και όχι απλωτά.
Εναλλακτικά ψήστε την ρεβυθάδα στον οικιακό φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, στους 170 βαθμούς C για περίπου 4 ώρες.
Αν έχετε χρόνο, βάλτε πιο χαμηλά την φωτιά στους 140-150 βαθμούς C και αφήστε τα όλη την νύχτα στο φούρνο να σιγοψήνονται για 6 με 7 ώρες.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό ρεβύθια βραστερά
- 4-5 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ αλάτι (κοφτές)
- 2 κ.σ πιπέρι (κοφτές)
- νερό κρύο
- λεμόνι για το σερβίρισμα
- πήλινο τσουκάλι Σιφνέικο
- αλεύρι και νερό για το σφράγισμα του σκεύους
ΠΗΓΕΣ -
https://www.argiro.gr/recipe-category/paradosiakes/
https://akispetretzikis.com/el/recipe_videos_categories/paradosiakes-syntages