Εκδήλωση Τεχνητής Νοημοσύνης

ΑΠΟ: ΔΟΥΡΓΟΥΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ - Απρ• 02•19

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 και ώρα 10.30 με 14.00 στο Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής διοργανώθηκε δράση με θεματικό άξονα «Τεχνητή νοημοσύνη: φίλος ή εχθρός;» .

Την δράση την διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ. κ.Γλυκερία Φωτιάδου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το TechLab Xanthi και το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής (ΤΕΙ ΑΜΘ).

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για την εξέλιξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, να διαχωρίσουν τα μέχρι τώρα επιτεύγματα από τις προσδοκίες που υπάρχουν, να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ μαθητών και ειδικών επιστημόνων σχετικά με τα νέα ζητήματα που εγείρονται από την ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης (όπως οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εργασία, ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, σχέσεων ανθρώπων και μηχανών κτλ) και να αποκτήσουν οι μαθητές μια κριτική ματιά απέναντι στα παραπάνω επίκαιρα θέματα.

Στο πλαίσιο της δράσης, έγινε προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ για την τεχνητή νοημοσύνη «More Human than Human» των Τόμι Παλότα και Φέμκε Γουόλτινγκ, μία παραγωγή της Kouzi Productions, που αποτελέσε την αφορμή για τον διάλογο που ακολούθησε.

https://youtu.be/Fe9MGPiKCD0

Οι μαθητές ανά ομάδες  συμμετείχαν σε εργαστήρια ρομποτικής και σε στρογγυλές τράπεζες συζήτησης. Τα εργαστήρια ρομποτικής υλοποιήθηκαν από το TechLab Ξάνθης και οι στρογγυλές τράπεζες συζήτησης από επιστήμονες από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ (Εργαστήριο Μαθηματικών και Πληροφορικής) και του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ ΑΜΘ, με τη βοήθεια του ρομπότ ΝΑΟ.

Στο τέλος της Δράσης μαθητές των ομάδων αντιλογίας του 1ου και 3ου ΓΕΛ “λογομάχησαν” επιχειρηματολογώντας υπέρ και κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στην δράση συμμετείχαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής (ομάδα ρομποτικής), του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών (ομάδα ρομποτικής), του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής, του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής (ομάδα Ρητορικών Αγωνισμάτων) και του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής (ομάδα Λόγου Αντίλογου) και τμήμα πληροφορικής.

 

Πηγή: https://www.facebook.com/edickomotini/photos/gm.276968796529234/1447578888711941/?type=3&theater

Σχολιάστε

Top