ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ:Ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός

ΑΠΟ: elkatsig - Μάι• 20•19

H Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά και Αστυπάλια) είναι νησί του Αιγαίου με 1.334 κατοίκους . Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

GR Astipalaia.PNG

Με κόκκινο απεικονίζονται τα Αστυπάλαια

ΜΟΡΦΟΛΟΓΊΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΎ:

Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι βραχώδεις, με όρμους και παραλίες. Μια μικρή λωρίδα γης περίπου 100 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα το μέσα και το έξω νησί. Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν διάφορα μικρά νησιά, όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης. Στα Δυτικά βρίσκονται οι νησίδες Οφιδούσα, Χτένια, Ποντικούσα και αλλες. Η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Αστροπαλιά, ή Χώρα.Εκτός από τη Χώρα που είναι η πρωτεύουσα, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη (παλιά ονομασία Μαλτεζάνα ή Μαρτιζάνα) και απέχει δέκα χλμ από τη Χώρα. Εδώ βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Ένας ακόμη μικροσκοπικός οικισμός βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού και λέγεται Βαθύ.

Η Χώρα στα Αστυπάλαια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ:

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια).
Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι. Άξιο επίσκεψης είναι επίσης το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυπαλαια

ΟΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυπαλαια ΚΑΣΤΡΟ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυπαλαια αρχαιολογικο μουσειο

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυπαλαια ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυπαλαια ΣΠΗΛΙΕΣ

ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυπαλαια ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗ

ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/(21/1/19)

 

 

Σχολιάστε

Top