Aντηλιακά και προστασία κατά του ήλιου

ΑΠΟ: adamkal - Μάι• 20•19

Τα αντηλιακά προϊόντα, που έρχονται στο προσκήνιο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητα για την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η επιλογή τους, ωστόσο, δεν είναι πάντα ορθή μιας και δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αδυνατούν να κατανοήσουν τις ετικέτες των αντίστοιχων προϊόντων και τους όρους εκείνους που εξηγούν τη χρήση τους. Η απόφαση για την αγορά του αντηλιακού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα, διότι πέρα από την εμφάνισή μας η χρήση του επηρεάζει και την υγεία μας, βάσει μελετών και επιστημονικών ελέγχων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η ηλιακή ακτινοβολία.

Βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας :

Οι επιδράσεις του ήλιου ξεκινούν από ένα απλό κοκκίνισμα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έγκαυμα μετά από υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, μπορούν να προκληθούν δερματοπάθειες, που είτε προϋπάρχουν στον οργανισμό, είτε δημιουργούνται σαν παρενέργειες από την αντίδραση με άλλα φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων. Η σύντομη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να προκαλέσει τις γνωστές πανάδες. Οι χρόνιες όμως επιδράσεις στο δέρμα είναι η πρόωρη γήρανση που παρουσιάζεται με τη μορφή ρυτίδων και ξηρότητας.

Τι είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF (Sun Protection Factor);

O παράγοντας αντηλιακής προστασίας ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό. Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά.

Πιο απλά, ο δείκτης προστασίας SPF είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.

Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατάτον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.

Τι είναι η βιταμίνη D και ποιος ο ρόλος της:

Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες.
Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών με κύριο ρόλο την σωστή ανάπτυξη των οστών μας και την προαγωγή της υγείας του σκελετού μας
Τα τελευταία όμως χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού καθώς έχει καταγραφεί πως βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.

πηγες: https://www.euroclinic.gr/article/ti-ine-vitamini-d-ke-pios-o-rolos-tis/

Σχολιάστε

Top