Η σωστή αξιοποίηση του διαλόγου στην καθημερινή ζωή

αρχείο λήψης

        Όπως είναι γνωστό στους περισσότερους κατοίκους της πόλης των Τρικάλων, πρόσφατα  δύο μαθητές του ενιαίου Λυκείου βρέθηκαν σε αντιπαλότητα λόγω μίας ανούσιας παρεξήγησης. Για αυτό τον λόγο λοιπόν θα έπρεπε κάθε σύγχρονος άνθρωπος να απορεί για αυτή τη βίαιη συμπεριφορά των δύο μαθητών και το ρόλο του διαλόγου στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Πού χάθηκε λοιπόν ο διάλογος και ποιος του δίνει την αξία που του αρμόζει; Ωστόσο, μέρα με τη μέρα ο καθένας αντικρίζει έναν άσχημο και γεμάτο βία κόσμο, καθώς ταυτοχρόνως κανείς δεν νοιάζεται για τον διάλογο, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και όλες τις δυσκολίες που γεννιούνται. Συγκεκριμένα, με το διάλογο γίνονται στέρεες οι διαπροσωπικές σχέσεις. Δίνει τη δυνατότητα να λυθούν οι παρεξηγήσεις, να διευθετηθούν οι διαφορές, να βρεθούν τα κοινά σημεία και να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Η αξιοποίηση που υπάρχει προς αυτόν, ποια είναι; Συνηθίζεται να εκμεταλλεύεται με λάθος τρόπο. Συνήθως με αισχρά και προσβλητικά λόγια, τα οποία πολλές φορές καταφέρνουν να επηρεάζουν με άσχημο τρόπο την ψυχολογία του συνομιλητή. Επίσης, με αντιπαλότητα , φέρνοντας έτσι σε ρήξη είτε φιλικές είτε προσωπικές σχέσεις. Ο καθένας λοιπόν, γνωρίζει κατά αυτόν τον τρόπο την σωστή αξιοποίηση του διαλόγου και εθίζεται σε αυτή την άποψη.

                 Ποια είναι όμως η σωστή λειτουργία; Ένα παιδί από τη μικρή του ηλικία θα έπρεπε να μαθαίνει τόσο από την οικογένεια όσο και απο το σχολείο πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος και να τον χρησιμοποιεί αναλόγως, αφού σε όλο τον κόσμο υπάρχει η επικοινωνία, η οποία στηρίζεται κυρίως στον διάλογο. Ακόμη, με αυτόν οι άνθρωποι βγαίνουν από τη μοναξιά και πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Επίσης, ανταλλάσσουν απόψεις και με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτουν µαζί τον κόσµο. Αυτό όμως δεν έχει γίνει αντιληπτό απο τους περισσότερους ανθρώπους.
                 Τέλος, θα έπρεπε να επισημανθεί πως αν δεν γίνει γνωστή η κατάλληλη αξιοποίηση του διαλόγου, κάθε άνθρωπος θα γνωρίσει αρκετές συγκρούσεις είτε σε φιλικό, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, το οποίο θα έχει ως  αποτέλεσμα το κλείσιμο του ανθρώπου στον εαυτό του, γνωρίζοντας έτσι τον όρο … μοναξιά.
Μαργιάννα- Θεοφανάκη (Α1)

Σχολιάστε

Top