Διάλογος και Δημοκρατία!

αρχείο λήψης (1)

           Ο διάλογος είναι μέσο επικοινωνίας και επίλυσης των διαφορών, είναι η τελειότερη μορφή επικοινωνίας γιατί στηρίζεται στον λόγο, που αποτελεί μέσω έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων. Από την άλλη η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από αυτόν και υπηρετεί τα συμφέροντα του. Καταλαβαίνουμε λοιπόν την αλληλένδετη σχέση μεταξύ των δύο εννοιών και ότι ο διάλογος αποτελεί προϋπόθεση της δημοκρατίας αλλά και το αντίθετο.

            Και αυτό γιατί πρώτα από όλα ο διάλογος αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, ο διάλογος αποτελεί μέσο επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος ή δυσκολίας αντιμετωπίζει το κράτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο διάλογος λειτουργεί ως δημοκρατικός θεσμός έτσι ώστε να βγάλει από τη δύσκολη θέση το δημοκρατικό πολίτευμα. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα λόγω της ύπαρξης του διαλόγου.

            Εκτός από αυτό στη δημοκρατία υπάρχει η δυνατότητα του να υπάρχουν πολλά κόμματα που το καθένα εκφράζει κάποια διαφορετική άποψη. Τα κόμματα μέσω του διαλόγου εξασφαλίζουν την προσέγγιση των πολιτών μέσω των επιχειρημάτων τους και των απόψεων τους. Έτσι λοιπόν, αποκλείεται η δυνατότητα να μετατραπεί η δημοκρατία σε ολιγαρχία. Επίσης, από την στιγμή που εκφράζονται πολλές και διαφορετικές απόψεις οι πολίτες αποκτούν καθαρότερη άποψη έτσι ώστε να επιλέξουν ποιο είναι το καλύτερο για τους ίδιους για να τους εκπροσωπήσει στην βουλή.

            Μέσω του διαλόγου στο πολίτευμα της δημοκρατίας ο λαός καταφέρνει να συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα όπου ο καθένας μπορούσε να συμμετέχει στα κοινά και να εκφράζει την άποψη του και τις ιδέες του. Τέλος ο διάλογος αποτελεί όπλο για τη δημοκρατία όταν αυτή απειλείται από καιροσκόπους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την όποια κατάσταση. Επιτυγχάνεται έτσι η σύμπνοια μεταξύ του λαού, η οποία θα έχει ως απόρροια την αποβολή κάθε στοιχείου που πρόκειται να βλάψει τα θεμέλια της δημοκρατίας.

            Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω λοιπόν ο διάλογος αποτελεί βασικό θεμέλιο για την ύπαρξη δημοκρατικών πολιτευμάτων σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα όπου κυριαρχεί η λογοκρισία και δεν υπάρχει σεβασμός της διαφορετικής άποψης.

Νικολέτα Καμαριάρη (Α1)

Σχολιάστε

Top