Το «Θαύμα» των Χριστουγέννων

stegianilikon

Στις 22 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μία επίσκεψη από τους μαθητές του Α1 του 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, στη Στέγη Ανηλίκων, στη Νέα Ιωνία. Τα παιδιά αποφάσισαν, με τη διεξαγωγή ενός Μπαζαάρ δώρων, να μαζέψουν χρήματα και να αγοράσουν στα παιδιά της Στέγης παπούτσια διότι τα χρειάζονταν.

Μπαζαάρ Αγάπης

Το »Μπαζαάρ Αγάπης» έλαβε χώρα το Σάββατο, στις 20 Δεκεμβρίου, στο χώρο του 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Πολλοί καθηγητές, μαθητές και φίλοι παρευρέθηκαν και όλοι μαζί συνέβαλαν στην προσπάθεια των παιδιών και του υπεύθυνου καθηγητή. Τα »δωράκια» που ήταν προς πώληση, ήταν όλα κατασκευασμένα από τα ίδια τα παιδιά και την καθηγήτρια τους στο πλαίσιο του Project που έχουν επιλέξει για την φετινή χρονιά.

 

Βέβαια, η σκληρή δουλειά των παιδιών και της υπεύθυνης καθηγήτριας, Κας Στεφανίας Κολυβοδιάκου, ανταμείφθηκε διότι όχι μόνο μάζεψαν αρκετά χρήματα για τη Στέγη αλλά με τα χρήματα που μαζεύτηκαν, οι μαθητές με την καθηγήτρια πήραν παπούτσια και στα είκοσι δύο παιδιά που φιλοξενεί η Στέγη! Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή!

 

Αρχικά, πριν πούμε για την επίσκεψη στη Στέγη, ας μάθουμε τι ακριβώς είναι η Στέγη Ανηλίκων.

Η Στέγη Ανηλίκων, βρίσκεται στη Νέα Ιωνία και ιδρύθηκε το 1972. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει φιλοξενήσει πάρα πολλά παιδιά, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων. Οι δυσκολίες ήταν πολλές στην πορεία που διένυσε και διανύει έως σήμερα η Στέγη αλλά με αγάπη και καλή διάθεση όλα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν. Σήμερα, η Στέγη φιλοξενεί αγόρια ηλικίας 10 έως 22 ετών τα οποία είτε δεν έχουν οικογένεια, είτε οι γονείς τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα φροντίσουν και να τα μεγαλώσουν και τα πήγαν στη Στέγη, είτε προήλθαν από οικογένεια με βίαιο ιστορικό.

Η Στέγη, εκτός της συγκεκριμένης και απαραίτητης βοήθειας που προσφέρει στα παιδιά, συμβάλλει και στην εκπαίδευση τους. Όλα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο ή σπουδάζουν (παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας). Επίσης, τα περισσότερα, πηγαίνουν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και υπάρχουν και εθελοντές καθηγητές (φιλόλογοι, μαθηματικοί) που συνεργάζονται με τη Στέγη και βοηθάνε τα παιδιά με τα μαθήματα του σχολείου.

Τα σαββατοκύριακα και στις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα) τα παιδιά πηγαίνουν στις οικογένειές τους και περνάνε χρόνο μαζί. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις διότι τα παιδιά που δεν έχουν οικογένεια ή που η οικογένεια τους έχει θεωρηθεί ακατάλληλη, πηγαίνουν για τις γιορτές σε ανάδοχες οικογένειες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν για τη Στέγη είναι εθελοντές και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μεγαλώσει εκεί, νοιώθουν τη Στέγη σπίτι τους και αποφασίζουν να μείνουν, να δουλέψουν και να φιλοξενήσουν τις επόμενες γενιές.

Η Επίσκεψη στη Στέγη.

Αφού λοιπόν τα χρήματα μαζεύτηκαν και τα παπούτσια αγοράστηκαν, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, τα παιδιά μαζί με δύο καθηγητές τους και κάποιους συνεργάτες, επισκέφτηκαν τη Στέγη. Εκεί η υπεύθυνη της Στέγης τους μίλησε για τα παιδιά που φιλοξενούν, για την λειτουργία αλλά και τον στόχο της Στέγης. Δυστυχώς τα παιδιά δεν βρίσκονταν εκεί αφού όλα έπρεπε να είναι στο σχολείο τους (εκτός από δύο μεγαλύτερα τα οποία σπουδάζουν και μίλησαν κι εκείνα για τις σπουδές και τη Στέγη), αλλά οι μαθητές του Α1 τους έγραψαν ένα σημείωμα στο οποίο υπόσχονται να τους γνωρίσουν κάποια στιγμή και εύχονται σε όλους τους Καλές Γιορτές!

 

Πραγματικά, ήταν μία πολύ ευχάριστη αλλά και μοναδική εμπειρία διότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να κάνεις ένα δώρο σε κάποιον, ειδικά αυτές τις μέρες, ο οποίος το έχει πραγματικά ανάγκη. Όλοι όσοι πήραμε μέρος σε αυτό, νοιώσαμε πολύ ωραία και η στιγμή της δικιάς μας ευχαρίστησης αλλά και της ικανοποίησης της σκληρής μας δουλειάς ήταν όταν αυτά τα παιδιά γύρισαν σπίτι, διάβασαν το γράμμα, είδαν τα πράγματα που τους πήγαμε και πίστεψαν στην μαγεία των Χριστουγέννων.

Νάνσυ Αλεξοπούλου (Α1)

Σχολιάστε

Top