Ζώα υπο εξαφάνιση

image008

ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Η φύση μοιάζει να απειλείται όσο ποτέ από τις αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες και όλο και περισσότερα ζώα φέρουν τον τίτλο «είδος υπό εξαφάνιση». Καταστροφές του οικοσυστήματος, λαθροθηρία, αλλά και φυσικές καταστροφές είναι μερικά μόνο από τα αίτια που οδήγησαν αρκετά ζώα στην εξαφάνιση και δυστυχώς απειλούν πολλά ακόμη.

Και για να μην ξεγελιόμαστε, ο νούμερο ένα παράγοντας που οφείλεται στην εξαφάνιση ή στην μελλοντική εξαφάνιση διαφόρων όμορφων ζώων, όπως είπαμε είναι ο άνθρωπος. Ο τρόπος που έχουμε επιλέξει επηρεάζει την ζωή του οικοσυστήματος και με τον συνδυασμό των φυσικών καταστροφών ανά των αιώνα έχουν συμβάλει στο να χαθούν διάφορα είδη ζώων.

Η Σάολα

To κουνάβι με τα μαύρα πόδια

image008 image011

Λύγκας Ευρασιατικός

Ο λύγκας είναι ένα άγριο και οξυδερκές ζώο που ελάχιστοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν. Οι κύριοι παράγοντες θνησιμότητας του λύγκα είναι τα τροχαία ατυχήματα και το λαθροκυνήγι. Το είδος απειλείται από διανοίξεις δρόμων για δασικές εκμεταλλεύσεις ή για τουρισμό και εκτεταμένες υλοτομίες που προκαλούν υποβάθμιση των δασών. Στην Ελλάδα ζουν ελάχιστα άτομα, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

image003

Βίδρα

Συναντάται στην Κεντρική Ελλάδα, στην Κέρκυρα και στην Εύβοια. Ζει σε γλυκά νερά, σε ποταμούς, λίμνες και έλη με ανεπτυγμένη παρόχθια βλάστηση. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γεννά συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από τη μητέρα τους.

image006

image002

Συντάκτρια: Αθηνά Πανάρα

Σχολιάστε

Top