Έθιμα Χριστουγέννων στην Κόρινθο (από την Βασιλίνα, ΣΤ1)

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στα χωριά που βρίσκονται γύρω από την Κόρινθο, αρχίζουν οι προετοιμασίες για το το δωδεκαήμερο.

Αρχικά, γίνεται με το καθάρισμα του σπιτιού, μέσα κι έξω, έτσι ώστε όλα να είναι καθαρά και περιποιημένα το νέο έτος.  Οι νοικοκυρές αρχίζουν τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι και φτιάχνουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και μπακλαβά.

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι γυναίκες ζυμώνουν το Χριστόψωμο, το οποίο στολίζουν με σχέδια που φτιάχνουν από το ζυμάρι και έπειτα το ψήνουν σε ξυλόφουρνο. Το Χριστόψωμο κόβεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι αφού πρώτα το σταυρώσει ο νοικοκύρης του σπιτιού.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φτιάχνουν τη βασιλόπιτα όπως και το χριστόψωμα, αλλά μέσα βάζουν κι ένα κέρμα. Η βασιλόπιτα κόβεται  στο γιορτινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Στη συνέχεια το κυλάει τρεις φορές κι εύχεται «καλή χρονιά», αν σταθεί από την καλή πλευρά, σημαίνει ότι η χρονιά θα είναι καλή, αν όχι, η νέα χρονιά προμηνύεται δύσκολη.

Τα παιδιά πρωί πρωί την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λένε τα κάλαντα ξεκινώντας πολύ πρωί για να είναι πρώτοι που θα τα πουν.

Πηγές: https://gr.pinterest.com/antoniakape/χριστόψωμο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης