Άλκη Ζέη

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Φεβ• 23•21

Πέμπτη 27 Φλεβάρη του 2020. Φεύγει από κοντά μας η Άλκη Ζέη, αφήνοντας φτωχότερο τον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Ψάχνοντας την επίσημη ιστοσελίδα της, μάθαμε πολλά για τη ζωή της: Γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη  Σάμο. Επέστρεψε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική και στη Δραματική σχολή. Κυνηγήθηκε για τις πολιτικές της πεποιθήσεις, και υποχρεώθηκε να ζήσει για πολλά χρόνια εκτός Ελλάδος, ως πολιτική πρόσφυγας. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, κι από τον γάμο τους γεννήθηκαν δύο παιδιά. Μία από τις καλύτερές της φίλες ήταν η Ζωρζ Σαρή. Έγραψε πολλά βιβλία που αγαπήθηκαν από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό, ενώ αρκετά από αυτά βραβεύτηκαν.   Ἐζησε μια γεμάτη προσωπική και επαγγελματική ζωή.

 

Κυρία Ζέη, σας οφείλουμε πολλά. Μέσα από τα βιβλία σας ζήσαμε τόσες ενδιαφέρουσες εμπειρίες! Κάναμε έναν μεγάλο περίπατο στην κατοχική Αθήνα με τον Πέτρο, μετρήσαμε τα ΕΥΠΟ και τα ΛΥΠΟ της ζωής  μαζί με τη Μέλια και τη Μυρτώ και μαγευτήκαμε ακούγοντας από τον ξάδελφό τους τις πιο απίθανες περιπέτειες με πρωταγωνιστή το καπλάνι της βιτρίνας. Μπερδευτήκαμε με τις ιστορίες του ψεύτη παππού, συμμετείχαμε στις αγωνίες της Κωνσταντίνας, καθώς πάλευε να διώξει τις αράχνες και τους ιστούς τους από την ψυχή της. Πώς να μην αγαπήσουμε τις ιστορίες σας;

Δεν μας κρύψατε τίποτα από τη ζωή. Μας μάθατε ότι δεν είναι πάντα εύκολη, ότι πολλές φορές πρέπει να αγωνιζόμαστε γι αυτά που θέλουμε κι ενάντια στο άδικο. Μαζί σας γνωρίσαμε καλύτερα σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας και δύσκολες κοινωνικές περιστάσεις που μας προβλημάτισαν. Πάντα όμως φροντίζατε –κι αυτό ήταν το μαγικό με τα βιβλία σας- να τα τυλίγετε όλα με την αθωότητα, τη γλυκύτητα και την παιχνιδιάρικη διάθεση της παιδικής ψυχής, ώστε να μην μας πληγώνουν. Μέσα από την καρδιά μας, σας ευχαριστούμε πολύ.

Πριν από… χρόνια μια μικρή δημοσιογράφος των «Πετρογραφημάτων» και μαθήτρια του σχολείου μας, η Μαρία Βογιατζή, βρέθηκε μαζί με άλλα παιδιά σε μια εκδήλωση για το πολυδιαβασμένο «Καπλάνι της βιτρίνας». Η κυρία Άλκη Ζέη ήταν εκεί, μίλησε στα παιδιά και απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις τους. Μαγεμένη από την προσωπικότητά της  η Μαρία  μετέφερε τη συζήτηση τους σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στα «Πετρογραφήματα».  Το αναδημοσιεύουμε τιμώντας τη μνήμη της αγαπημένης μας συγγραφέως.

 

Σχολιάστε

Top