Πριν…

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Φεβ• 23•21

50  ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ…

1 Ιανουαρίου: 2.500.000 Έλληνες υποδέχονται το νέο έτος πάσχοντας από την ασιατική γρίπη, η οποία πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων μέσα στην πρώτη εβδομάδα του έτους.

11 Ιανουαρίου : Ενώπιον δεκάδων κατοίκων του Μολύβου της Λέσβου, τουρκική  ακταιωρός εμβολίζει και βυθίζει ελληνικό αλιευτικό το οποίο έπλεε λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

11 Απριλίου: Εκτοξεύεται το  διαστημικό σκάφος Απόλλων 13 με κατεύθυνση τη Σελήνη. Δύο μέρες αργότερα μία έκρηξη στο σκάφος  προκάλεσε σημαντικές ζημιές και έβαλε το πλήρωμα σε μεγάλο κίνδυνο. Τελικά, στις 17 Απριλίου  το άτυχο διαστημόπλοιο επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.

24 Απριλίου : Η Κίνα εκτοξεύει σε τροχιά τον πρώτο της δορυφόρο.

8 Μαΐου :αρχείο λήψης Οι Beatles κυκλοφορούν το 12ο και τελευταίο τους δίσκο, με τίτλο Let it be.

28 Μαΐου: Η χούντα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα της Αμαλίας Φλέμινγκ, χήρας του σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η Αμαλία Φλέμινγκ ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας.

 

11 Αυγούστου: Επιδημία χολέρας που μαστίζει την Ινδία εξαπλώνεται σε πολλές χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Μέτρα λαμβάνουν η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ σοβιετικές πόλεις μπαίνουν σε καραντίνα.

17 Αυγούστου: Εκτοξεύεται το σοβιετικό αεροσκάφος Βενέρα 7, το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα μεταδώσει επιτυχώς δεδομένα από την επιφάνεια του πλανήτη  Αφροδίτη. Η προσεδάφισή του στον πλανήτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 15 Δεκεμβρίου.

4 Σεπτεμβρίου: Ιάπωνες επιστήμονες ανακοινώνουν την ανακάλυψη της οπτικής ίνας.

29 Νοεμβρίου:  Πανδαιμόνιο δημιουργείται στην πλατεία Συντάγματος, εν όψει της ΓΟΥΝΤΣΤΟΚ- ΝΟΕ 1970πρώτης προβολής της ταινίας Γούντστοκ  στον κινηματογράφο Παλλάς.

23 Δεκεμβρίου:  Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου  Εμπορίου  στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο Πύργος φτάνει σε ύψος τα 417 μέτρα και γίνεται το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, τόσο ο Βόρειος όσο και ο δίδυμός του  Νότιος Πύργος θα γίνουν στόχοι τρομοκρατικού χτυπήματος και θα καταρρεύσουν.

 

100  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΡΙΝ…

28 Ιουλίου-10 Αυγούστου: Δύο χρόνια μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών που προβλέπει την κατάτμηση της της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, παραχωρούνταν στην Ελλάδα η Ίμβρος, η Τένεδος και η Ανατολική Θράκη μέχρι τα πρόθυρα της Κων/πολης. Η Ελλάδα αναλάμβανε επίσης τη διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια οι κάτοικοι της περιοχής θα αποφάσιζαν με δημοψήφισμα την πιθανή προσάρτησή της στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια αργότερα η Μικρασιατική καταστροφή θα τα ανέτρεπε όλα.

30 Ιουλίου: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου από δύο απότακτους φιλοβασιλικούς αξιωματικούς   στον σταθμό Λυών στο  Παρίσι, καθώς επέστρεφε από την ιστορική διαπραγμάτευση για τη Συνθήκη των Σεβρών. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο του Εθνικού Διχασμού που είχε χωρίσει τους Έλληνες σε βενιζελικούς ( υποστήριζαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ) και φιλοβασιλικούς (υποστήριζαν την ουδετερότητα).

Την επόμενη μέρα, στις 31/7/2020, δολοφονείται στην Αθήνα από βενιζελικούς, ο φιλοβασιλικός Ίων Δραγούμης, θύμα κι εκείνος του Εθνικού Διχασμού.

18 Αυγούστου:  Επικυρώνεται η 19η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

 

12 Οκτωβρίου: Πεθαίνει ο βασιλιάς της Ελλάδας Αλέξανδρος, σε ηλικία μόλις 27 ετών.  Ο θάνατός του  Αλέξανδρου αποδόθηκε σε μόλυνση, η οποία προκλήθηκε όταν τον δάγκωσε μία κατοικίδια μαϊμού στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

Ο Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο στις 12 Ιουνίου 1917. Πήρε τη θέση του πατέρα του Κωνσταντίνου, ο οποίος απομακρύνθηκε ύστερα από απαίτηση των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ, λόγω της επιμονής του στην ουδετερότητα της Ελλάδας. Στα λίγα χρόνια που βασίλευσε, χάρη στην ηπιότητα και τη διαλλακτικότητα του χαρακτήρα του, συμφιλιώθηκε και συνεργάστηκε με τον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο παρά τις διαφορές τους. Ο γάμος του με μια κοινή θνητή, την Ασπασία Μάνου, αποτέλεσε σκάνδαλο και παραλίγο να του στοιχίσει την απομάκρυνσή του από τον θρόνο.

Δύο μήνες μετά τον θάνατό του, στις 19 Δεκεμβρίου, επέστρεψε ως βασιλιάς των Ελλήνων ο πατέρας του Κωνσταντίνος Α΄.

1 Νοεμβρίου: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Ο Βενιζέλος ηττάται και  αναχωρεί για το Παρίσι.

 

 

Σχολιάστε

Top