Όταν οι επιστήμονες παραβιάζουν την ηθική στο όνομα της επιστήμης

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Μάι• 29•19

Όταν οι επιστήμονες παραβιάζουν την ηθική στο όνομα της επιστήμης

 

Η επιστήμη είναι θεωρία, πείραμα, συζήτηση, βελτίωση, απόρριψη, αντικατάσταση. Είναι σπάνιες ιδιοφυίες όπως ο Νεύτωνας, ο Αϊνστάιν. Η επιστήμη μάς επιτρέπει να δούμε πέρα από τις προκαταλήψεις και τους φόβους μας, πέρα από την άγνοια.

Όμως η επιστήμη θα πρέπει να οδηγεί στη  χαρά της δημιουργίας , ατομικής και συλλογικής, και όχι στον θρήνο μιας παγκόσμιας συμφοράς. Υπάρχει μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στους ίδιους τους επιστήμονες, για τις αρνητικές επιπτώσεις της επιστήμης. Δεν είναι λίγες οι ιστορίες που αποκαλύφθηκαν και αποδεικνύουν ότι πολλές φορές  οι επιστήμονες παραβίασαν ανθρώπινα δικαιώματα και χρησιμοποίησαν τις επιστημονικές τους γνώσεις για λάθος λόγους, προκαλώντας την ανθρώπινη δυστυχία.

Κατά τον δεύτερο  παγκόσμιο πόλεμο, οι αρχές των Ναζί στη  Γερμανία αντιμετώπιζαν τους φυλακισμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως κρατική ιδιοκτησία. Αυτό επέτρεπε σε γιατρούς και επιστήμονες να τους κάνουν πειράματα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς και χωρίς να  υπολογίζουν τις συνέπειες.

Οι Ναζί όμως δεν ήταν οι μόνοι που πειραματίστηκαν με ανθρώπους κατά τον πόλεμο. Ο αυτοκρατορικός ιαπωνικός στρατός ίδρυσε τη Μονάδα 731, το 1936, η οποία μέχρι το 1942 αναφερόταν ως «Τμήμα Πρόληψης Επιδημιών και Καθαρισμού Νερού του Στρατού Κουαντούγκ».  Στην πραγματικότητα ήταν εγκαταστάσεις έρευνας μικροβιακού πολέμου, με στόχο τη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής. Πάνω από 10.000 αιχμάλωτοι πολέμου χρησιμοποιήθηκαν και στη συνέχεια σφαγιάστηκαν σαν ποντίκια εργαστηρίου. Πάνω από 300.000 ανυποψίαστοι Κινέζοι πολίτες έπεσαν θύματα του προγράμματος αυτού μεταξύ 1938 και 1945, όταν ο ιαπωνικός στρατός έριχνε μικρές «βόμβες» με βιολογικούς παράγοντες, όπως ο άνθρακας και η χολέρα. Στη συνέχεια συγκέντρωναν μερικούς ασθενείς και προχωρούσαν σε ανατομή, για να πάρουν εσωτερικά δείγματα.

Στην κρατική φυλακή Χόλσμπεργκ στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας, η οποία έκλεισε το 1995, οι κρατούμενοι, κυρίως μαύροι με ελάχιστη μόρφωση, έγιναν αντικείμενα ιατρικών περαμάτων. Πληρώνονταν λίγα δολάρια για τη συμμετοχή τους, χωρίς να γνωρίζουν για τη φύση των χημικών και των φαρμάκων στα οποία ήταν εκτεθειμένοι ,ενώ μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σχεδίαζαν τα καινούρια τους φάρμακα και πλούτιζαν.

Στις αγγλικές εγκαταστάσεις οπλικών ερευνών στο Πόρτον Ντάουν του Γουίλτσιρ , πολλοί πρώην στρατιώτες προσφέρθηκαν εθελοντικά ως πειραματόζωα για μια έρευνα που αφορούσε θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, χωρίς να το γνωρίζουν, στρατολογήθηκαν για να εκτεθούν σε χημικούς και βιολογικούς παράγοντες και σε αέρια νεύρων.

Αυτά είναι κάποια μόνο γεγονότα, που μαρτυρούν ότι καταπατήθηκαν και παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα από τους ίδιους τους επιστήμονες. Από επιστήμονες χωρίς ηθική και κοινωνική ευαισθησία.

Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι επιστήμονες θέλουμε να έχουμε δίπλα μας. Επιστήμονες σαν τον Γερμανό γιατρό Μένγκελε Γιόζεφ, ο οποίος διέπραξε φρικαλεότητες στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, για να διατυπώσει τις φυλετικές του θεωρίες ή επιστήμονες σαν τον Έλληνα αστροφυσικό Δημήτρη Ψάλτη, ο οποίος  έπαιξε κομβικό ρόλο στην φωτογράφηση της πρώτης μαύρης τρύπας, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, και δε θέλησε να ακολουθήσει την πυρηνική φυσική, φοβούμενος ότι έστω και άθελά του θα μπορούσε να συμβάλει στην υλοποίηση μιας ιδέας, η οποία ίσως     απέβαινε μοιραία για την ανθρωπότητα;

Κοτσίρης Χάρης Γ1

 

Σχολιάστε

Top