Γιατί καπνίζουν οι έφηβοι… αφού οι μεγάλοι αγωνίζονται να το κόψουν;

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Ιουλ• 10•18

Γιατί καπνίζουν οι έφηβοι…

 

… αφού οι μεγάλοι αγωνίζονται να το κόψουν;

 

Σύμφωνα με έρευνες, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (33%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 21% των μαθητών.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).

Από τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνονται σωστά οι νέοι σχετικά με την εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη και τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην υγεία μας.

 

Ένας έφηβος μπορεί να καπνίζει για διάφορους λόγους:

 

  • Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.
  • Αρκετοί θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν.
  • Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν σε κάποιες παρέες και να γίνουν μέλη τους.
  • Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι συχνά οι έφηβοι αγνοούν τη δυνατότητα του καπνού να προκαλεί εθισμό, αφού το 26% θεωρεί ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε θελήσουν(!) Αγνοούν ότι στην πραγματικότητα οι καπνιστές δυσκολεύονται πολύ να το σταματήσουν, ακόμα κι αν έχουν εμφανιστεί ήδη κάποια από τα γνωστά προβλήματα υγείας που προκαλεί ο καπνός και απειλείται η ζωή τους.
  • Αλλά και το 61% των νέων θεωρεί, λανθασμένα, ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο, γιατί μπορούν να το κόψουν πριν γίνει συνήθεια.

 

 

Ειδικά για τα κορίτσια…

 

Κάτι που δεν γνωρίζουμε είναι ότι το κάπνισμα, πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που προκαλεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, καρκίνος), έχει βλαβερή επίδραση και στο δέρμα.

Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους:

  • Μειώνει τη ροή του αίματος προς αυτό, με αποτέλεσμα να του στερεί το οξυγόνο και ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες.
  • Επίσης ο καπνός του τσιγάρου αφυδατώνει την επιδερμίδα και δημιουργεί ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα καθώς και κιτρινίλα στα δάχτυλα, τα νύχια και τα δόντια.

Ελπίζω με αυτό το κείμενο να σας έπεισα ότι το κάπνισμα είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που, μάλιστα, δεν κόβεται εύκολα. Η ζωή είναι μπροστά μας και μας περιμένει να την ζήσουμε. Γιατί να την ξοδεύουμε σε βλαβερές συνήθειες;

 

Δημήτρης Βουκίδης Α3

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top