Η Εκπαίδευση στην Ευρώπη

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Ιουλ• 09•18

Η Εκπαίδευση στην Ευρώπη

Επικοινωνήσαμε με συνομήλικούς μας μαθητές  από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και επιχειρήσαμε να γνωρίσουμε στοιχειωδώς την καθημερινότητά τους στο σχολείο.      Αναρωτιόμασταν  αν η πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει ή έχει κοινά σημεία με τη δική μας εμπειρία. Σε σχετικές ερωτήσεις που έγιναν στους μαθητές αυτούς λάβαμε τις εξής απαντήσεις:

Στην Αγγλία η γενική υποχρεωτική εκπαίδευση διαρκεί  έντεκα  χρόνια και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά , χωρίς διακρίσεις. Υπάρχουν σχολεία δημόσια και ιδιωτικά. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ένα παιδί να εκπαιδευτεί στο σπίτι , εφόσον βέβαια οι γονείς του λάβουν τη σχετική έγκριση. Το σχολικό πρόγραμμα διαρκεί από τις 9.00 μέχρι τις 15.00. Τα σχολικά διαλείμματα είναι τρία. Τα δύο πρώτα είναι δεκαπεντάλεπτα, ενώ το τρίτο είναι μιας ώρας, από τις 13.30 έως τις 14.30. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος οι μαθητές γευματίζουν. Στη συνέχεια , μέχρι το σχόλασμα, μελετούν στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

Στη Γαλλία η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική  για παιδιά από έξι έως δεκαέξι ετών και ελέγχεται από το κράτος. Το σχολικό πρόγραμμα ξεκινά κατά τις 7.30-8.00 και ολοκληρώνεται στις 14.00 περίπου. Τα διαλείμματα είναι τρία. Στο μεγαλύτερης διάρκειας διάλειμμα οι μαθητές μελετούν για την επόμενη μέρα.

Τέλος, στη Γερμανία οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο στις 7.30. Το γερμανικό κράτος δίνει   ιδιαίτερη σημασία στην ειδική εκπαίδευση. Υπάρχουν μάλιστα πολλά είδη ειδικών σχολείων.

Σχεδόν όλοι οι μαθητές που ερωτήθηκαν απάντησαν πως μια συνηθισμένη δραστηριότητά τους     , μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος, είναι  η ενασχόληση με τον αθλητισμό και οι προπονήσεις.

Παπαγιάννης Χρήστος Β4    Κουμουτσάκος Άρης Β1

 

 

 

Σχολιάστε

Top