ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Μάι• 09•16

20160318_11474320160318_114922

 20160318_115123

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, μια όμορφη μέρα με πολύ καλό καιρό, τα τέσσερα τμήματα της Α΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Δήμο Ζεφυρίου.

Μπροστά από το μουσείο υπάρχει μια μεγάλη πλατεία γεμάτη δέντρα και φυτά. Πίσω βρίσκεται ένα όμορφο σχολείο. Στην πλατεία υπάρχει μια παιδική χαρά, όπου περάσαμε την ώρα μας παίζοντας, καθώς περιμέναμε να αρχίσει η ξενάγηση.

Ήταν ένα μικρό μουσείο με πολλά και πιστά αντίγραφα. Μας ξενάγησε η κυρία Αγγελική, η οποία μας εξήγησε ότι τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τα προχριστιανικά χρόνια και τη Βυζαντινή εποχή. Τα περισσότερα έχουν βρεθεί σε νησιά, όπως η Σάμος και η Κύπρος. Είδαμε διάφορους αρχαίους μηχανισμούς, ναυπηγικούς, αντλητικούς, μετρικούς και μηχανισμούς εκκίνησης αθλημάτων, όπως και καθημερινά αντικείμενα που τα χρησιμοποιούσαν για εμπορικούς λόγους. επίσης υπήρχαν πολλά καράβια πολεμικά και εμπορικά.

Το πρώτο έκθεμα που είδαμε ήταν ο ύσπληξ και τον χρησιμοποιούσαν στους αγώνες τρεξίματος. Σκοπός του ήταν να εμποδίζει τους αθλητές να κάνουν λάθος εκκίνηση.

Πανέμορφες ήταν οι δυο Αθηναϊκές τριήρεις (δηλαδή με τρεις σειρές από κουπιά), κατασκευασμένες από πεύκο ή από δρυ και είχαν δύο πανιά. Στη συνέχεια είδαμε τα πλοία της Κερύνειας που ήταν τα πρώτα μεταφορικά και ταυτόχρονα πολεμικά πλοία κατασκευασμένα από πεύκο και φλούδες χαλκού ο 780 π.Χ. ταξιδεύοντας κυρίως στην Κύπρο. Μετέφεραν τα προϊόντα μέσα σε κωνικούς αμφορείς αλλά ήταν και σε θέση να αμυνθούν σε περίπτωση που δεχόντουσαν επίθεση. Η ξενάγηση συνεχίστηκε με τον κοχλία του Αρχιμήδη, όργανο με το οποίο τρυπούσαν τη γη έως δεκαπέντε μέτρα βάθος για να βγει νερό και τον τροχό του Φίλωνα. Ο Φίλων ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε τροχούς με γρανάζια. Όμορφα ήταν και τα πλοία Μινωικού τύπου από τη Θήρα, που τα χρησιμοποιούσαν ο βασιλιάς και η βασίλισσα για μονοήμερα ταξίδια και είχαν από δύο έως σαράντα δύο κουπιά. Μας εντυπωσίασε ο πρώτος καταπέλτης που κατασκεύασε ο άνθρωπος για να αντιμετωπίζει τους εχθρούς του, ο οποίος πετούσε πέτρες με υγρό πυρ. Ενδιαφέρον είχε η πρώτη σήραγγα που κατασκεύασε ο Ευπαλίνος, η οποία σώζεται μέχρι και σήμερα στη Σάμο. Τέλος είδαμε την κυκλόσφαιρα του Ήρωνα όπου η θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική. Το πρώτο πλοίο που λειτούργησε με την κυκλόσφαιρα ταξίδεψε στο Μισισιπή.

Βλέποντας τα εκθέματα του Μουσείου, συνειδητοποιεί κανείς πόσο μεγάλη υπήρξε η τεχνολογική πρόοδος του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων. Παράλληλα όμως διαπιστώνει πως δυστυχώς δεν προοδεύσαμε μόνο σε έργα ειρήνης αλλά «προοδεύσαμε» και σε έργα πολέμου.

 

 Σαββινίδη Όλγα Α4

Παπαδοπούλου Ελένη Α4

Σχολιάστε

Top