Μαθήτριες με διακρίσεις στο καράτε

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Νοε• 25•16

Μαθήτριες με διακρίσεις στο καράτε

560105_380028788795594_914182348_n

Ξεκίνησαν τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία και αφοσιώθηκαν στο άθλημά τους. Διακρίθηκαν πολλές φορές σε διεθνείς αγώνες και με  τις διακρίσεις τους πρόβαλλαν  το όνομα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο .Κι όλες αυτές οι επιτυχίες γίνονται χωρίς καμία απολύτως συμπαράσταση από το ελληνικό κράτος, το οποίο δείχνει με κάθε τρόπο την αδιαφορία του για το άθλημα. Αγωνίζονται χωρίς καμία κρατική στήριξη, οικονομική και ηθική, με  μοναδικά τους εφόδια τη θέληση ,το πείσμα και την αγάπη τους για το άθλημα.

Ποιες θυσίες, στερήσεις απαιτεί η ενασχόληση με αυτό το άθλημα από έναν νέο άνθρωπο;1450979_339428586198314_1377118584_n


Τζωρτζίνα  

Σίγουρα χρειάζεται πολλές θυσίες αλλά εγώ δεν το βλέπω έτσι, δεν νιώθω ότι στερούμαι, γιατί για εμένα το καράτε είναι ο τρόπος ζωής που μεγάλωσα!

Αφροδίτη

Στην πραγματικότητα είναι ο πρωταθλητισμός και όχι ο αθλητισμός που απαιτεί μεγάλες θυσίες. Αυτό ισχύει σε κάθε άθλημα και όχι μόνο στο καράτε. Η σοβαρή ενασχόληση με το αγωνιστικό κομμάτι του αθλήματος απαιτεί συνεχή προπόνηση, αυστηρά υγιεινή διατροφή , πολλές φορές δίαιτα για να είναι ο αθλητής στα ιδανικά κιλά και επαρκείς ώρες ύπνου.

Αντωνία

Οι στερήσεις και οι θυσίες είναι αρκετές. Πολλές φορές απομακρύνομαι από τους φίλους μου λόγω των πολύωρων προπονήσεων! Επίσης σε μεγάλο βαθμό  μένεις πίσω στα μαθήματα σου, στερείσαι βόλτες, διασκεδάσεις , καταπονείσαι  σωματικά… Αλλά για μένα όλα αυτά δεν  έχουν σημασία μετά από μια επιτυχία.

 

 

Τι σου έχει προσφέρει το άθλημα αυτό γενικότερα στην ζωή σου;


Τζωρτζίνα

Μέσα από το καράτε έχω μάθει να ελέγχω τον εαυτό μου και τις αντιδράσεις μου. Από τις πολύωρες  προπονήσεις έχω μάθει να συγκεντρώνομαι και να αφοσιώνομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχω τους στόχους μου. Έχω μάθει να αγωνίζομαι, πράγμα που με βοήθησε να κερδίσω τον αγώνα με μία πολύ σοβαρή ασθένεια πριν μερικά χρόνια. Ολόκληρη η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας  μου έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τη φιλοσοφία του καράτε!

Αφροδίτη

Το καράτε με βοήθησε να χτίσω ένα υγιές σώμα και παράλληλα ένα δυναμικό πνεύμα. Μου δίδαξε πώς να αμύνομαι σωματικά και ψυχικά, ενώ μου έμαθε την αξία του ευ αγωνίζεσθαι. Χάρη σ’ αυτό το σπουδαίο άθλημα γεύτηκα την γλυκόπικρη γεύση του πρωταθλητισμού. Η σημαντικότερη όμως προσφορά του καράτε είναι οι απερίγραπτες στιγμές –ηθικά διδάγματα  που μου χάρισε καθώς και οι δυνατές φιλίες που απέκτησα κατά την διάρκεια όλων των χρόνων.

 

 

Αντωνία Το άθλημα αυτό έχει αλλάξει τη ζωή μου! Έχω δημιουργήσει όμορφες σχέσεις με άτομα που πλέον τα θεωρώ αδέρφια μου. Μου  έχει βελτιώσει  τη φυσική μου κατάσταση, μου έχει διδάξει τον σεβασμό ,την αυτοσυγκράτηση και την ομαδικότητα!


                                                                      

 Πώς νιώθει ένας αθλητής εκπροσωπώντας τη χώρα του σε διεθνές πρωτάθλημα;

529952_217753641699143_2127391358_n

Τζωρτζίνα

Είναι το όνειρο κάθε αθλητή να εκπροσωπήσει την χώρα του σε διεθνές πρωτάθλημα! Είναι πιο δύσκολο να  διακριθεί , αλλά η επιθυμία του να νικήσει ακόμα μεγαλύτερη, διότι δεν αγωνίζεται μόνο για τον ίδιο αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Πέρα από το άγχος , κατά την διάρκεια ενός αγώνα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: υπερηφάνεια , ευθύνη ,ενθουσιασμός και μεγάλη χαρά!

Αντωνία

Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα που πολλές φορές δεν περιγράφεται… Η χαρά και η περηφάνεια νομίζω είναι οι κατάλληλες  λέξεις.

Αφροδίτη

Το να αγωνίζεσαι φορώντας τα χρώματα της εθνικής είναι η μεγαλύτερη τιμή και ευτυχία και ταυτόχρονα μια υποχρέωση. Τιμή διότι  έχεις επιλεγεί εσύ ανάμεσα σε αθλητές μιας ολόκληρης χώρας ως ο καλύτερος για να την εκπροσωπήσει και υποχρέωση να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό και να τιμήσεις την χώρα σου ενώπιον των άλλων χωρών.


 

 Θεωρείς ότι η ελληνική πολιτεία έχει συμπαρασταθεί  –με οποιονδήποτε τρόπο- και ικανοποιητικά στην πολύχρονη προσπάθειά σου;

 

 


Αφροδίτη

Το καράτε ως άθλημα είναι απολύτως αδιάφορο για το ελληνικό κράτος και ίσως γι’ αυτό   είναι εκτός Ολυμπιάδας. Πρακτικά αγωνιζόμαστε και φτάνουμε την ελληνική σημαία στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό βάθρο, χωρίς καμία βοήθεια από τις ελληνικές αρχές , παρόλο που  εμείς προωθούμε το όνομα της χώρας μας στα πέρατα του κόσμου και αποδεικνύουμε την αξία του!

Τζωρτζίνα

Η ελληνική πολιτεία όχι απλά δεν συμπαραστέκεται σε έναν αθλητή αλλά δεν εκτιμάει ούτε το τυχόν μετάλλιο που με τόσο κόπο και τόσες θυσίες θα καταφέρει! Το χειρότερο είναι ότι δεν προσφέρει καθόλου οικονομική υποστήριξη , με αποτέλεσμα αθλητές  υψηλού επιπέδου να μην μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους στον πρωταθλητισμό!

 

Αντωνία

 

Αυτό είναι ένα θέμα που πονάει πολύ όλους τους αθλητές την ελληνικής ομάδας του καράτε. ΟΙ αθλητές του καράτε συμμετέχουν αγωνίζονται χωρίς στήριξη οικονομική και ηθική (ούτε καν τη στολή της εθνικής ομάδας, τα εισιτήρια ,έξοδα διαμονής).


Τι συναισθήματα σου γεννούν  η  ήττα  και  η νίκη αντίστοιχα;

1454714_787362241281345_651423023_n

Τζωρτζίνα  

Για έναν αθλητή είναι σημαντικό να υπάρχει η νίκη αλλά μερικές φορές και η ήττα! Με την νίκη νιώθει ότι ανταμείβεται για την σκληρή δουλειά και τους κόπους του και ταυτόχρονα ζει απερίγραπτες στιγμές ευτυχίες και πληρότητας. Επίσης η επιτυχία του δίνει κουράγιο να συνεχίσει και να γίνει ακόμα καλύτερος! Μέσα από την ήττα όμως κερδίζει εξίσου πολλά! Παρόλο που σίγουρα θα στεναχωρηθεί και θα απογοητευθεί, του δημιουργείται  η επιθυμία να δουλέψει σκληρότερα, για να διορθώσει τα λάθη του! Προσωπικά ,θεωρώ ότι ένας αθλητής ποτέ δεν χάνει, άλλες φορές κερδίζει, άλλες φορές μαθαίνει…

Αντωνία

Η νίκη είναι ένα απίστευτο συναίσθημα  που σε κάνει να τα ξεχνάς όλα και πολλές φορές νιώθεις πως όλα σου ανήκουν! Βέβαια στη  συνέχεια, επανέρχεσαι στην πραγματικότητα! Τώρα, η ήττα είναι πολύ άσχημο συναίσθημα και απογοητευτικό .Όμως ταυτόχρονα σε βοηθάει να δουλέψεις περισσότερο, να κοπιάσεις  και την επόμενη φορά να τα καταφέρεις.

Αφροδίτη

Λένε πως «Η νίκη φέρνει ευτυχία ενώ η ήττα σοφία και εμπειρία». Είναι πραγματικά πολύτιμη η ύπαρξη και των δύο στην αθλητική ζωή, διότι αν δεν υπάρχει η  ήττα η νίκη δεν θα είχε καν νόημα. Ευτυχία, αυτοπεποίθηση, δικαίωση, δίψα για περισσότερη προπόνηση και περισσότερες διακρίσεις… Αυτά  είναι τα επακόλουθα μιας νίκης. Απογοήτευση, στεναχώρια, αμφισβήτηση των ικανοτήτων μας, απελπισία είναι οι συνέπειες μιας ήττας. Ωστόσο, εάν ο αθλητής διαχειριστεί σωστά την ήττα αναζητώντας τα αίτιά της και θέτοντας ως στόχο του να μην επαναληφθεί, μπορεί να ωφεληθεί απ’αυτήν περισσότερο από οποιαδήποτε νίκη.


 

Θα προέτρεπες τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό , και γιατί;

 1237901_318371314970708_412689774_n


Τζωρτζίνα

Ναι, γιατί είναι ένα άθλημα που γυμνάζει σώμα και πνεύμα. Και στους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε μπορεί να προσφέρει πολλά στο παιδί, όπως αυτοάμυνα, αυτοέλεγχο και πειθαρχία.

 

Αντωνία

Το καράτε μπορεί πραγματικά να σε βελτιώσει σαν προσωπικότητα, αφού σου διδάσκει πειθαρχία , σεβασμό , δύναμη  ψυχής, πίστη  και ταυτόχρονα σου διαμορφώνει ένα όμορφο υγιές και δυνατό σώμα! Επίσης  οι αναμνήσεις και οι δυνατές  φιλίες που θα αποκτήσει κάποιος από αυτό το άθλημα , θα μείνουν μέσα του για πάντα!

Αφροδίτη

Το καράτε ελκύει άτομα όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Είναι από τα λίγα αθλήματα που γυμνάζουν όλους τους μύες του σώματος, ενώ παράλληλα καλλιεργεί το πνεύμα και διαμορφώνει την προσωπικότητα των αθλητών. Επιπλέον, ειδικά στη σύγχρονη εποχή, είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα των  γνώσεων αυτοάμυνας για τους νέους.Ας μην ξεχνάμε τέλος, πως το δίπλωμα μαύρης ζώνης αποτελεί πτυχίο υπολογίσιμο στην αγορά εργασίας.

 

Οι παραπάνω μαθήτριες-αθλήτριες φοίτησαν στο γυμνάσιό μας.

Θεοδωρακοπούλου Πένυ Β1

Σχολιάστε

Top