ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Ιουλ• 13•21
╬╝╬╡╬╗╬φ╧Ε╬╖╧Γ ╬▓╬▒╧Δ╬╣╬╗╬╡╬ψ╬┐╧Ζ

Μελέτης Βασιλείου

ΜΕΛΕΤΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Άνοιξη του 1821 και οι χωρικοί (ξωτάρηδες) της Αττικής  επαναστατούν με ελάχιστο οπλισμό, κυρίως με αξίνες κι άλλα γεωργικά εργαλεία. Αρχηγός τους ο Μελέτης Βασιλείου από τη Χασιά. Οι εξεγερμένοι χωρικοί πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των Τούρκων στα περάσματα των βουνών της Αττικής.

Στις 18 Απριλίου του 1821 ο Μελέτης Βασιλείου απέκρουσε  στον  Κάλαμο σώμα 300 Τούρκων που ερχόταν από την Χαλκίδα για να βοηθήσει τους Τούρκους της Αθήνας, ενώ στις 25 Απριλίου επιτέθηκε στην Αθήνα από την πύλη της «Μπουμπουνίστρας» που ένωνε την πόλη με την ύπαιθρο της Δυτ. Αττικής. Την κατέλαβε χωρίς σοβαρή αντίσταση, αφού οι Τούρκοι αποτραβήχτηκαν στην Ακρόπολη, για να αμυνθούν. Έτσι ξεκίνησε η πολιορκία της Ακρόπολης που ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Ομέρ Βρυώνης ανακατέλαβε την Αθήνα.

Ο Βασιλείου συνεχίζει τη δράση του όμως η ταπεινή καταγωγή του προκαλεί την αντίδραση των προκρίτων της Αθήνας, οι οποίοι αρνούνται να τον αναγνωρίσουν ως αρχηγό. Εκείνος όμως ξέρει την αξία του. «Με τα χρήματα δεν αγοράζεις μυαλό» είχε πει σε έναν συντοπίτη του…

Το 1826, μετά την πτώση του Μεσολογγίου και τον εμφύλιο πόλεμο, η Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα μοιάζει να σβήνει, καθώς ο Κιουταχής προελαύνει. Ένας από τους επαναστάτες που αρνείται να υποκύψει είναι ο Μελέτης Βασιλείου. Με τους ξωτάρηδές του συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο και κρατά ζωντανό το πνεύμα της επανάστασης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος, παρά τον εξασθενημένο οργανισμό του ξεκινά εκστρατεία ενάντια στον Κιουταχή και αναζωπυρώνει την Επανάσταση.

Ο Χασιώτης αγωνιστής όμως έρχεται πάλι σε αντίθεση με τους προκρίτους των Αθηνών. Ο θάνατός του δεν ήρθε από εχθρικό τούρκικο χέρι. Δολοφονήθηκε τον Μάιο του 1826, έχοντας την ίδια μοίρα με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, θύματα κι οι δύο της εμφύλιας σύγκρουσης που συντάραξε τότε τους Έλληνες και υπέσκαψε τα θεμέλια της Επανάστασης πιο αποτελεσματικά από  τον Ιμπραήμ και τον Κιουταχή.

Σχολιάστε

Top