ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Μάι• 19•17

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

received_1282682115158560

Πώς ενεργεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» όταν φτάσει στα χέρια του ένα παιδί;

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν ασχολείται μόνο με τα κακοποιημένα παιδιά. Όταν μας ειδοποιήσει η αστυνομία, ο εισαγγελέας ή κάποιος πολίτης ότι ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, προέχει ο σεβασμός στο παιδί, ο σεβασμός στον τρόπο που θα διαχειριστούμε την κρίση που περνάει, αν είναι έφηβος ή έφηβη. Πρέπει το παιδί να μας εμπιστευτεί και να νιώσει τη θαλπωρή. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι κοντά στους γονείς, είναι ένα χέρι συμπαράστασης.

Τα κακοποιημένα παιδιά μπορούν να ξαναβρούν την ψυχική τους ισορροπία;

Μετά από 21 χρόνια εμπειρίας έχουμε μεγαλώσει 800 παιδιά σεβόμενοι τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού. Κάποια παιδιά δείχνουν ότι ξεπερνούν τα προβλήματά τους. Προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια άσχημα συναισθήματα στιγματίζουν τα παιδιά. Όταν αυτός που σε γέννησε αντί να σε προστατεύσει σε βασάνισε ή σε παραμέλησε, ενώ εσύ περίμενες την ασφάλεια ή τη θαλπωρή, είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς. Εκτός από το ότι βοηθάμε τα παιδιά να επιβιώσουν, τους προσφέρουμε και ψυχική ισορροπία. Εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα στο χώρο μας βοηθάει τα παιδιά να διαχειριστούν το θυμό τους, ώστε όταν κάνουν οικογένεια να μην συνεχίσουν την αλυσίδα της βίας. Τα παιδιά που κυρίως χρειάζονται ψυχολογική στήριξη είναι αυτά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Προσπαθούμε να απαλύνουμε την ψυχολογική φρίκη τους και να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν το θυμό τους, ώστε να έχουν μια ισορροπημένη ζωή.

Ποιος είναι ο σκοπός της «Γραμμής Βοήθειας» και με τι θέματα ασχολείται;

Η «Γραμμή Βοήθειας» είναι ένας φίλος πίσω από μια γραμμή τηλεφώνου, ο οποίος τυχαίνει να είναι εξειδικευμένος. Δεν είναι ένα άψυχο τηλέφωνο. Διαχειρίζεται τα προβλήματά σου σαν το πιο σημαντικό στον κόσμο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι μια ερωτική απογοήτευση, ένας φίλος που σου φέρθηκε άσχημα, μια κακοποίηση από ένα συγγενικό πρόσωπο ή από ένα τρίτο πρόσωπο. Η «Γραμμή Βοήθειας» δίνει τη δυνατότητα να μιλήσεις ανώνυμα και να ακούσεις μια φιλική φωνή, να μοιραστείς τον προβληματισμό σου και δίνει λύσεις στο πρόβλημά σου.

Ποιος είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο παιδιά επικοινωνούν με τη «Γραμμή Βοήθειας»;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η βία που έχουν υποστεί από το φιλικό ή οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον. Ένας άλλος λόγος είναι η κακή χρήση του διαδικτύου. Είναι επίσης οι εντάσεις που βιώνουν οι έφηβοι και τις εκτονώνουν και θέλουν να τις μοιραστούν.

Όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται ποια είναι η σχέση τους με το «Χαμόγελο του Παιδιού»;

Είναι η σχέση μιας ελληνικής οικογένειας. Όπως μια ελληνική οικογένεια το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθεί να το στείλει στο Πανεπιστήμιο, να μάθει μια τέχνη, ενώ παράλληλα το στηρίζει να περάσει από την ανήλικη ζωή στην ενήλικη. Τα παιδιά όμως που μεγάλωσαν σε εμάς χωρίς τη θαλπωρή του μπαμπά και της μαμάς είναι πιο ευάλωτα. Άρα χρειάζονται περισσότερο τη δική μας συμπαράσταση. Χρειάζονται όχι μόνο υλική συμπαράσταση αλλά και βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μια εναλλακτική οικογένεια.

Πόσο πολύτιμη είναι για σας η υποστήριξη των απλών ανθρώπων;

Η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική και όχι μόνο η υλική. Να είστε ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες και να καταλάβετε ότι μια ζεστή ματιά είναι πολύτιμη για τα παιδιά μας. Να μην νιώθετε για αυτά συναισθήματα οίκτου και λύπησης. Πολλά σχολεία συγκεντρώνουν τρόφιμα. Αυτά τα Χριστούγεννα αν δεν ήταν τα σχολεία, δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε χιλιάδες οικογένειες. Δεν έχει σημασία για μας μόνο η υλική βοήθεια αλλά και ο εθελοντισμός.

Στις μέρες μας υπάρχει εθελοντισμός;

Υπάρχει εθελοντισμός. Οι εθελοντές είναι άνθρωποι της ανιδιοτελούς προσφοράς. Βέβαια σε άλλες χώρες ο εθελοντισμός είναι πιο διαδεδομένος. Στον εθελοντισμό απαιτείται ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση. Βέβαια ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία δεν πρέπει να προβάλλονται. Υπάρχει γνήσιος και ανθρωπιστικός εθελοντισμός και μην επηρεάζεστε από τη γενικολογία ότι τα πάντα έχουν διαλυθεί στις μέρες μας. Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» υπάρχουν εθελοντές για χρόνια οι οποίοι δεν θέλουν να προβάλλουν το έργο τους. Ένας εθελοντής δεν περιμένει την επιβράβευση.

Τα παιδιά στο «Χαμόγελο του Παιδιού» πώς περνάνε το χρόνο τους;

Όπως ζει μια πολύτεκνη οικογένεια. Ζουν με τον ίδιο τρόπο με εσάς αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια του προσωπικού τους χώρου. Πηγαίνουν στις δραστηριότητές τους, στο ποδόσφαιρο, στην κολύμβηση, μπορούν να μάθουν ένα όργανο. Η ζωή στο «Χαμόγελο του Παιδιού» να μην συγχέεται με την ιδρυματοποίηση.

Μέσα από την προσφορά σας πώς νιώθετε;

Εγώ έκανα κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους εθελοντές, ήθελα να πραγματοποιήσω την επιθυμία του γιου μου. Έζησα μοναδικές εμπειρίες, γνώρισα ξεχωριστούς ανθρώπους και μοναδικά παιδιά. Οι εμπειρίες αυτές που είναι συναισθηματικές και ανθρώπινες με έκαναν πιο πλούσιο. Η επιθυμία του γιου μου έγινε πραγματικότητα χάρη σε αυτούς τους ιδιαίτερους ανθρώπους.

Γιατί ο γιος σας ο Ανδρέας ήθελε να δημιουργήσετε το «Χαμόγελο του Παιδιού»;

Αυτό που τον απασχολούσε πάρα πολύ τότε ήταν τα παιδιά στους δρόμους. Ζούσε με ένα «γιατί». Γιατί να υπάρχουν παιδιά στους δρόμους; Θεωρούσε ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα και αξίζουν το χαμόγελο. Είμαι πολύ περήφανος για τον Ανδρέα και για τον άλλο μου γιο το Νίκο, όπως κάθε γονιός για το παιδί του, όταν κάνει κάτι μοναδικό. Ο Ανδρέας ταρακούνησε μια ολόκληρη κοινωνία, μικρούς και μεγάλους, και χάρη σε εκείνον όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε πάνω από 1.200.000 παιδιά. Το 2016 στηρίξαμε πάνω από 100.000 παιδιά. Μέσα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» υπάρχει η φατσούλα του που μας υπενθυμίζει το στόχο μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι γι’ αυτό που χρειάζεται και πρέπει να δώσουμε στα παιδιά. Να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε την υπηρεσία μας στα παιδιά. Αυτά τα απλά είναι πάρα πολύ δύσκολα. Χρειάζονται δυνάμεις και άνθρωποι.

Υπάρχουν παιδιά που έχετε βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα που χρειάζονται τη βοήθειά σας. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την εναλλαγή των συναισθημάτων;

Πολλές φορές δε με πιάνει ο ύπνος, επειδή σκέφτομαι τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και εμείς δεν τα καταφέραμε. Δεν υπερισχύει η ευχαρίστηση για αυτά που προσφέραμε, αλλά υπερισχύει  το συναίσθημα της απογοήτευσης για αυτά που δεν καταφέραμε.

Η κρίση έχει επηρεάσει το «Χαμόγελο του Παιδιού»;

Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους ανθρώπους. Ο κόσμος σήμερα μάς στηρίζει από το υστέρημά του. Δεν έχουμε κάποιους πλούσιους που να μας δίνουν χρήματα. Καλυπτόμαστε από τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, από τα σχολεία. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να μην υπάρχει παιδί που να πεινάει, να κακοποιείται, να του έχουν στερήσει το χαμόγελο.

Ευχαριστούμε.

Κι εγώ ευχαριστώ, που μου δώσατε τη δυνατότητα να μοιραστούμε προβληματισμούς.

 

 

 

Σχολιάστε

Top