Τι τρέχει με τα greeklish;

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Νοε• 25•16

Έρευνα

Τι τρέχει με τα greeklish;

Πολλοί  νέοι χρήστες του ηλεκτρονικού υπολογιστή συνηθίζουν να γράφουν τις ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες. Πρόκειται για μια ιδιότυπη γλώσσα που ονομάστηκε greeklish (συνδυασμός  των λέξεων Greek -English).Κάναμε μία έρευνα στην αυλή του σχολείου μας και προσπαθήσαμε να μάθουμε τις απόψεις των συμμαθητών μας για τα greeklish. Θέσαμε 4 ερωτήματα και μας απάντησαν 22 παιδιά.  Από την έρευνα μας φάνηκε πως τα μισά παιδιά θεωρούν τα greeklish επικίνδυνα για την ελληνική γλώσσα · ωστόσο περισσότερα από τα μισά τα χρησιμοποιούν. Αναλυτικότερα τα παιδιά απάντησαν ως εξής στα ερωτήματά μας:

 

Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν τα greeklish;

Τα περισσότερα παιδιά μας δήλωσαν πως χρησιμοποιούν τα greeklish λόγω συντομίας. Επίσης ,τα χρησιμοποιούν για να διευκολύνονται στη χρήση μηνυμάτων και γιατί είναι ένας ευκολότερος τρόπος επικοινωνίας για τη νεολαία. Μάλιστα πολλοί μας δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα greeklish επειδή επηρεάστηκαν από φίλους τους. Kάποιος συμμαθητής μας που ασχολείται πολύ με τους υπολογιστές μάς είπε πως χρησιμοποιεί τα greeklish όταν θέλει να επικοινωνήσει στα ελληνικά με άνθρωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό και ο υπολογιστής του δε διαβάζει ελληνικούς χαρακτήρες.

 

Γιατί τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν τα greeklish; 

Πολλά παιδιά μας δήλωσαν πως δεν χρησιμοποιούν τα greeklish διότι  πιστεύουν πως αλλοιώνεται η γλώσσα μας και γιατί νιώθουν πως την υποβαθμίζουν. Μάλιστα κάποια φοβούνται πως ,αν ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν ,ίσως να τα συνηθίσουν. Άλλοι συμμαθητές μάς  δήλωσαν ότι δεν  τα χρησιμοποιούν διότι θεωρούν πως όταν κάποιος γράφει με greeklish , γράφει  μηχανικά ,χωρίς να σκέφτεται  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γλωσσικά κενά. Σημαντικό ρολό φαίνεται να παίζει και η οικογένεια: πολλά παιδία μας είπαν πως δεν χρησιμοποιούν τα greeklish  έπειτα από προτροπή της οικογενείας τους. Κάποιοι μας δήλωσαν ότι τους απωθεί οπτικά αυτός ο τρόπος γραφής.

Γιατί τα παιδιά θεωρούν τα greeklish επικίνδυνα για την ελληνική γλώσσα;

Τα περισσότερα παιδιά μάς απάντησαν ότι θεωρούν τα greeklish επικίνδυνα γιατί  με αυτόν τον τρόπο  ξεχνούν την ορθογραφία των λέξεων. Ακόμα, θεωρούν ότι έτσι χάνεται η αξία και η μαγεία που κρύβει η ελληνική γλώσσα. Επίσης μας είπαν πως αν χρησιμοποιείς συχνά τα greeklish ξεχνάς την ορθογραφία των λέξεων και την ελληνική ρίζα σου. Ένας συμμαθητής μας μάς εξήγησε πως κάθε ελληνική λέξη κρύβει από πίσω μια κοσμοαντίληψη και ίσως μια ολόκληρη ιστορία. Είναι κρίμα λοιπόν να αλλοιώνονται οι ελληνικές λέξεις με τα greeklish.

 

Γιατί τα παιδιά δεν θεωρούν τα greeklish επικίνδυνα;

Πολλά παιδιά μάς απάντησαν πως αν κάποιος γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επηρεαστεί από τα greeklish. Ένα παιδί μας είπε πως δεν θεωρεί τα greeklish επικίνδυνα διότι πιστεύει πως μια τέτοια ρηχή και κατασκευασμένη γλώσσα δεν μπορεί να βλάψει την ελληνική. Ακόμα κάποιοι πιστεύουν ότι τα greeklish είναι η δική μας γλώσσα με το ίδιο νόημα, απλά με αγγλικούς χαρακτήρες. Όλοι βέβαια θεωρούν πως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο.

Στη συνέχεια εμείς ερευνήσαμε περισσότερο το θέμα αυτό, διαβάζοντας σχετικά άρθρα. Συνειδητοποιήσαμε λοιπόν πως τα greeklish αποτελούν κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα γιατί μας αποξενώνουν από την εικόνα της λέξης, δεν μας επιτρέπουν να την αποτυπώνουμε στο μυαλό μας και να συμφιλιωθούμε με την ορθογραφία της. Εξάλλου δεν περιορίζονται μόνο στα κοινωνικά μέσα διατύπωσης. Τα βλέπουμε πλέον και σε άρθρα ιστοσελίδων, ακόμα και σε κάποιες εκθέσεις σε σχολεία! Κι όμως είναι τόσο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή μας τις ελληνικές γραμματοσειρές!

Αν σκεφτούμε πως η ελληνική γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού, ιστορικής συνέχειας και παράδοσης (στοιχεία που αποτελούν παρακαταθήκες αιώνων) και πως, όσοι την μιλούμε,  έχουμε την ευθύνη της διαχείρισής της, θα καταλάβουμε πως είναι ανεπίτρεπτο να τη χρησιμοποιούμε αλλοιωμένη με λατινικούς χαρακτήρες.

Κλείνοντας ας δώσουμε το λόγο στον καθηγητή της Γλωσσολογίας, κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος επισημάνει: “Θα έλεγα ότι σε μέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας. Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα μας. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία.

Σοφία Αλεξοπούλου Α1

Μαρία Βογιατζή Α1

Σχολιάστε

Top