Ας μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Μάι• 29•19

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο, με φυσικό ή τεχνητό χλωροτάπητα πράσινου χρώματος και ένα μεταλλικό πλαίσιο στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές, το «τέρμα». Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ». Οι παίκτες χειρίζονται τη μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή το κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού κερδίζει .

αρχείο λήψης images

 

Ο αγωνιστικός χώρος διεξαγωγής του αθλήματος είναι ένα γήπεδο σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, το οποίο ορίζεται με λευκές γραμμές. Οι δύο μακρύτερες πλευρές του παραλληλογράμμου ονομάζονται πλάγιες γραμμές και οι δύο στενότερες γραμμές τέρματος. Για διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες ενηλίκων το μήκος της πλάγιας γραμμής πρέπει να κυμαίνεται από 100 μέχρι 110 μέτρα και η γραμμή τέρματος από 64 μέχρι 75 μέτρα.

Οι κανόνες του Κέμπριτζ, που καταρτίστηκαν για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1848, είχαν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη των επόμενων κανόνων του ποδοσφαίρου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850, πολλές ομάδες που δε συνδέονταν με σχολεία ή πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, για να παίζουν διάφορες μορφές του ποδοσφαίρου. Μερικές ομάδες δημιούργησαν τους δικούς τους ξεχωριστούς κανόνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σέφιλντ.

 

Ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου αποτελείται από δύο χρονικές περιόδους, των 45 λεπτών έκαστη, γνωστές ως ημίχρονα. Ο χρόνος του κάθε ημιχρόνου τρέχει συνεχώς, χωρίς να σταματάει όταν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού. Μεταξύ των δύο ημιχρόνων υπάρχει ένα διάλειμμα, το οποίο συνήθως έχει διάρκεια 15 λεπτά. Ο διαιτητής είναι ο επίσημος χρονομέτρης του αγώνα και μπορεί να προσθέσει περαιτέρω χρόνο (μερικά λεπτά) σε κάθε ημίχρονο, εξαιτίας του χρόνου που χάνεται για τις αλλαγές των ποδοσφαιριστών, τους τραυματισμούς που χρήζουν προσοχής ή για άλλες διακοπές του παιχνιδιού.

Η σημαντικότερη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (ή Μουντιάλ), το οποίο διοργανώνεται από τη ΦΙΦΑ. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Περίπου 190-200 εθνικές ομάδες διαγωνίζονται στα προκριματικά της διοργάνωσης, που τελούνται υπό την αιγίδα των ηπειρωτικών συνομοσπονδιών, για μια θέση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Η τελική φάση, η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, περιλαμβάνει 32 εθνικές ομάδες, που διαγωνίζονται για μια χρονική περίοδο περίπου ενός μηνός.

Κάποιοι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που ξεχώρισαν σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο Πελέ, ο Μαραντόνα,ο Ροναλντίνιο,ο Ρονάλντο(Ναζάριο),ο Τζιοβάνι,ο Ριβάλντο,ο Μέσσι,ο Νειμάρ, o Oφορίκουε,ο Ογκουνσότο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κοτσίρης Χάρης Γ1

Κοτσίρης Ηλίας Β3

Κουμουτσάκος Άρης  Γ1

Σχολιάστε

Top