ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας είναι αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική σχέση της ζωής μας. Η σχέση αυτή είναι το θεμέλιο για πολλές αρετές, ακόμα και για τον αλτρουισμό. Είναι εύκολο να εντοπίσουμε τις παθολογικές πτυχές της, όπως ο αρνητικός ναρκισσισμός, οι ιδιαίτερα εγωμονιστικές αντιλήψεις, η αδυναμία σύνδεσης και ενσυναίσθησης για τους άλλους και άλλα.

Είναι βέβαια εξίσου εύκολο να εντοπίσουμε τις θετικές πτυχές που μας χαρίζει αυτό το αίσθημα του «αποδέχομαι τον εαυτό μου», όπως όταν περνάμε όμορφα με τους ανθρώπους μας, όταν διαθέτουμε καλές διαπροσωπικές δεξιότητες ή όταν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, σύμφωνα με τους παραδοσιακούς προσδιορισμούς.

 

Θέστε ως προτεραιότητα την αυτοφροντίδα σας

Ο ύπνος, η διατροφή, η δραστηριότητα, η ξεκούραση, η αναψυχή και οι πνευματικές μας συνήθειες είναι τα θεμέλια για την αυτοφροντίδα. Είναι τα βασικά θεμέλια συμπεριφοράς που συνθέτουν μια καλή σχέση με τον εαυτό μας. Είναι κρίσιμο να συνδέουμε ολιστικά τη ψυχή μας με το σώμα μας και να δίνουμε προτεραιότητα σε εμάς. Με τη σωστή φροντίδα των φυσικών αναγκών λειτουργούμε καλύτερα και αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά χρειαζόμαστε για να εξελιχθούμε.

Οι πνευματικές μας συνήθειες είναι ένα είδος συμπεριφοράς και μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να αλλάξουν, είναι όμως εξίσου σημαντικές, αν και μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν και πιο δύσκολο να διατηρηθούν όταν βιώνουμε πείνα, όταν είμαστε σε καλή φόρμα, όταν στερούμαστε τον ύπνο ή αν δεν βιώνουμε αρκετή στοργή.

 

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Αυτό δεν σημαίνει να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας, αλλά να στοχεύουμε στην επιβράβευση του εαυτού μας χωρίς να ασκούμε επιθετική αυτοκριτική ή φταίξιμο. Οι άνθρωποι συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους μέσω της αυτοαξιολόγησης και της αυτοδιόρθωσης, αλλά η υπερβολική αυτοκριτική οδηγεί σε λιγότερο αποτελεσματικές αλλαγές.

Στο βαθμό που είναι αναπόφευκτο, να αποδεχόμαστε τις ευθύνες μας, αλλά παράλληλα να είμαστε ευγενικοί προς τον εαυτό μας, να είμαστε ειλικρινείς και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

 

Καλλιεργήστε μία ρεαλιστικά αισιόδοξη συμπεριφορά

Η τελειομανία και η σκέψη του «όλα ή τίποτα» είναι εχθροί της αειφόρου αλλαγής. Πολλοί άνθρωποι θέλουν τα πάντα να διορθώνονται άμεσα. Αυτό σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε αποτυχία και διατηρεί έναν αρνητικό κύκλο αυτοκατηγοριών. Τις περισσότερες φορές, αυτό εξελίσσεται σε αυτοκαταστροφή και αυτοτιμωρία, που δεν βοηθάει στη δημιουργία υγιών αλλαγών.

Αν και είναι καλό να αποδεχόμαστε τις ανάγκες και τη χρήση επιβίωσης που έχουν, δεν είναι καλό να προσκολλούμαστε υπερβολικά σε αυτές. Ο καθορισμός στόχων που μπορούμε να επιτύχουμε και η επένδυση σε αυτούς είναι μια και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

 

Υιοθετήστε καλές συνήθειες

Ξεκινήστε την ημέρα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνετε την πιθανότητα να έχετε μια μέρα που να υποστηρίζει τους στόχους της σχέσης με τον εαυτό σας. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να γράφουν τους καθημερινούς στόχους από το προηγούμενο βράδυ και να είναι το πρώτο πράγμα που αξιολογούν το πρωί. Άλλοι κρατούν αυτές τις ιδέες μέσα στο μυαλό τους και μπορεί να τις εξετάζουν διανοητικά.

Μετά το πρωινό ξύπνημα, θυμηθείτε τις προθέσεις και τους στόχους σας, εξετάστε τις βασικές πρακτικές που θέλετε για τη συγκεκριμένη ημέρα και συλλογιστείτε πώς θέλετε να αντιμετωπίσετε τυχόν προβληματικές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα σας. Φυσικά, δεν προτείνω να προγραμματίζετε τα πάντα και να ελέγχονται όλα αυστηρά, ο αυθορμητισμός είναι σημαντικός, αλλά καλό είναι να διατηρούμε στο μυαλό μας τις προθέσεις και τους στόχους μας, ώστε να μπορούμε να συμπεριφερόμαστε με τρόπους που θα μας βοηθήσουν.

 

 

Μιλήστε διαφορετικά με τον εαυτό σας

Όταν παρατηρείτε πως μιλάτε σκληρά στον εαυτό σας, μάθετε να διακόπτετε αυτή τη δράση και να κάνετε ένα «ανακλαστικό βήμα προς τα πίσω». Παρατηρήστε πώς νιώθετε, αν οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, αν αισθάνεστε ταραγμένοι, αν μιλάτε γρήγορα και με αυτοκριτική στον εαυτό σας;

Σκεφτείτε να επιβραδύνετε τα λόγια σας και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, ηρεμήστε, επανεκτιμήστε την κατάσταση και προσπαθήστε ξανά. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους μιλώντας με τον εαυτό τους. Υπό κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να είναι μια χρήσιμη λύση.

 

ΠΗΓΕΣ

https://ireneshealthylife.com/Πώς να γίνετε ο καλύτερος φίλος με τον εαυτό σας./

 

 

Ε. Α. Γ1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης