Λέσβος

unnamed

ΛΕΣΒΟΣ
Η Λέσβος είναι ένα ελληνικό όμορφο νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Έχει πληθυσμό περίπου 85.330 κατοίκους και βρίσκεται απέναντι από τις τουρκικές ακτές.
Η πρωτεύουσα της Λέσβου είναι η Μυτιλήνη. Βρίσκεται κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και επάνω σε επτά λόφους. Επίσης Μυτιλήνη είναι η άλλη κοινή ονομασία του νησιού. Σημαντικές κωμοπόλεις του νησιού είναι η Αγία Παρασκευή, η Αγιάσος, ο Πολιχνίτος, το Πλωμάρι κ.α.
Η Λέσβος είναι ένα νησί γεμάτο από πευκώνες και ελαιώνες. Η Λέσβος θεωρείται πατρίδα του ούζου, λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων με την ποτοποιία. Το νησί φημίζεται για τις σαρδέλες Καλλονής, το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά προϊόντα.

Έχει δύο κόλπους. Ο μεγαλύτερος είναι της Καλλονής , φημισμένος για τη σαρδέλα της, και ο μικρότερος είναι της Γέρας.
Η Λέσβος φημίζεται για τα γεωλογικά της μνημεία. Ένα από αυτά είναι το Απολιθωμένο Δάσος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO διατηρητέο φυσικό μνημείο. Η Λέσβος είναι γνωστή από την αρχαιότητα με την συμμετοχή της στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Οι πόλεις της κατά την διάρκεια του πολέμου πότε συμμαχούσαν με τους Αθηναίους, πότε με τους Σπαρτιάτες και για αυτόν τον λόγο καταστρέφονταν συχνά. Στην Λέσβο γεννήθηκε και έζησε η φημισμένη ποιήτρια της αρχαιότητας Σαπφώ καθώς και ο γνωστός ζωγράφος Θεόφιλος. Στην Μυτιλήνη υπάρχει και το μουσείο του Θεόφιλου, το οποίο περιέχει πολλά από τα έργα του.
Το 2015 η Λέσβος έγινε παγκόσμια γνωστή από μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε όλα τα μήκη της Γης .Η φωτογραφία έδειχνε τρεις γιαγιάδες που κάθονταν σε ένα παγκάκι, έχοντας στην αγκαλιά τους ένα μωρό που το τάιζαν για να ξεκουράσουν τη μητέρα του που ήρθε πρόσφυγας από την Συρία. Αυτές οι γιαγιάδες προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης, που μπορεί να μην το πήραν, αλλά μας έδειξαν τι σημαίνει αγάπη, αλληλεγγύη και φιλοξενία.

Πηνελόπη Μελικοπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης