Μια επέτειος που μας αφορά όλους…. 10 Χρόνια FACEBOOK !!!

face1

Από τον Απόστολο Μυλοπτέρη

     Πριν από μια δεκαετία, ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ, φοιτητής του Χάρβαρντ, μαζί με άλλους τέσσερις συμφοιτητές του, δημιούργησαν ένα  κοινωνικό δίκτυο με σκοπό να συγκρίνουν φωτογραφίες συμφοιτητριών τους.

    Το 2004  οι πέντε νεαροί δημιουργούν το facebook. Αρχικά, μέλη μπορούσαν να γίνουν  ΜΟΝΟ οι φοιτητές του φημισμένου πανεπιστημίου.

    Το  2005 δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές λυκείου να γίνουν μέλη του ιστοτόπου. Τον ίδιο χρόνο η εταιρία ACCELPARTNERSεπενδύει 12,7 εκατ.  δολάρια στο facebook  και από το 2006 μέχρι και σήμερα το δίκτυο αυτό καθίσταται ανοιχτό σε όλους. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του δικτύου ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια, τα ετήσια έσοδα του Ζάκερμπεργκ ανήλθαν στα 7,9 δισ. δολάρια και είναι ένας από τους 25 πλουσιότερους κατοίκους του πλανήτη, με καταθέσεις στον προσωπικό του λογαριασμό 31 δισ. δολάρια!

    Σήμερα μετράμε 1.230.000.000 ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, 4,4 εκατ. απ” αυτούς είναι Έλληνες, 757 εκατ. μπαίνουν καθημερινά στο προφίλ τους για να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν, να εκφράσουν τη γνώμη τους, να διαβάσουν τις απόψεις άλλων, να κουτσομπολέψουν ή απλώς να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους.

    Κανείς από τους δημιουργούς του  δεν περίμενε ότι το δίκτυο αυτό θα κατακτούσε τον κόσμο! Αν και δεν ήταν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που εμφανίστηκε, είχε την μεγαλύτερη αποδοχή από όλα τα άλλα. Αυτό έγινε γιατί ήταν το μόνο που έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του να μιλήσουν άμεσα και δωρεάν με ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μπορούμε να πούμε ότι το facebookέχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, αφού μέσω αυτού ενημερωνόμαστε για την κατάσταση ή για το πού βρίσκεται κάποιος. Έχουμε πρόσβαση όλο το εικοσιτετράωρο στην ενημέρωση, διατηρεί την επικοινωνία με άτομα που βρίσκονται σε διαφορετική χώρα, ή ακόμα και ήπειρο (μετανάστες, φοιτητές, άνθρωποι που ταξιδεύουν). Ακόμα και στο καθημερινό μας λεξιλόγιο έχουν ενταχθεί όροι, οι οποίοι προέρχονται από το facebook (like, report, profil).

    Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα την οποία ο καθένας παρουσιάζει και ίσως να μην είναι η αληθινή. Η επικοινωνία πλέον

είναι γρήγορη και εύκολη μέσω facebook, δεν είναι όμως ανθρώπινη και ζεστή. Παλαιότερα, όταν μας άρεσε κάτι, απλά το λέγαμε (δεν κάναμε like), όταν θέλαμε να μάθουμε τα νέα κάποιου, του τηλεφωνούσαμε (δεν επισκεπτόμασταν το προφίλ του). Γενικότερα το  facebook  μας φέρνει πιο «κοντά» με ανθρώπους που μένουν μακριά αλλά  μας απομακρύνει  από αυτούς που είναι κοντά μας, αν δεν το χρησιμοποιούμε ΣΩΣΤΑ! Την επόμενη φορά που θα «κολλήσουμε» μπροστά στο facebook ας το σκεφτούμε…

 face2

Σχολιάστε

Top