Η μόδα του καλοκαιριού: ICE BUCKET CHALLENGE

Η μόδα του καλοκαιριού: ICE BUCKET CHALLENGE
Έλενα Τσαμουρά και Δώρα Χατζηηλία

Στην εποχή της μεμψιμοιρίας και της οργής στην οποία καλούμαστε να επιβιώσουμε εκατομμύρια συνάνθρωποί μας υποφέρουν από ασθένειες που ούτε καν γνωρίζουμε. Μέσα από οθόνες, ο καθένας στις ανέσεις του ζεστού σπιτιού του, αντιμετωπίζουμε αμέτοχοι τη σκληρή πραγματικότητα. Αδιαφορούμε και συνεχίζουμε τη μοιρολατρία και την κατάθλιψη σχετικά με τη δική μας καθημερινότητα, που φαντάζει μακρινό όνειρο για κάποιους ανθρώπους.
Όλοι εμείς είναι καιρός να βάλουμε τις εγωιστικές μας συμπεριφορές στην άκρη και να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Να συμπαρασταθούμε σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουμε, αλλά υπάρχουν και μας χρειάζονται!!
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το ICE BUCKET CHALLENGE, που πολλοί από εμάς δοκίμασαν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού ακολουθώντας το παράδειγμα Ελλήνων και ξένων επωνύμων, με τη διαφορά ότι εκείνοι προσέφεραν χρηματικά ποσά βοηθώντας αυτούς που έπασχαν από τη νόσο.
Τελικά ξέρει κανένας από εμάς όμως για ποια νόσο πρόκειται;
Το Ice Bucket Challenge, που μερικές φορές ονομάζεται ALS Ice Bucket Challenge, είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει το αναποδογύρισμα ενός κουβά με παγωμένο νερό στο κεφάλι κάποιου για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νόσο αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Στόχος ήταν η ενθάρρυνση των δωρεών για την έρευνα. Έχει γίνει διάσημη με τη βοήθεια των Μέσων μαζικής ενημέρωσης στα μέσα του 2014.
Η πάθηση αυτή είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη. Ονομάστηκε και ασθένεια του “Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα.
Η ALS είναι μια από τις πιο κοινές νευρομυϊκές παθήσεις παγκοσμίως και μπορεί να επηρεαστούν από αυτή άνθρωποι όλων των φυλών και εθνικοτήτων. Η συχνότητα της νόσου είναι περίπου 3-8 ανά 100.000 και με κάπως μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Η συχνότητα αυτή είναι ομοιόμορφη παγκόσμια. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 56 έως 63 ετών, και σπανίως πριν από τα 20 έτη ή μετά τα 74 έτη.
Οι μισοί από τους ανθρώπους με ALS ζουν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά την διάγνωση. Είκοσι τοις εκατό ζούν πέντε ή περισσότερα χρόνια, και δέκα τοις εκατό θα ζήσουν περισσότερο από δέκα χρόνια.
Στην ALS οι νευρώνες πεθαίνουν (καταστρέφονται) και έτσι δεν μπορούν ποια να στείλουν παλμούς (ερεθίσματα) στις μυϊκές ίνες που κανονικά θα είχαν σαν αποτέλεσμα την κίνηση των μυών. Σταδιακά η ικανότητα του εγκεφάλου να προκαλέσει και να ελέγξει την κίνηση των μυών χάνεται και οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου των κινήσεων των μυών, προκαλώντας αδυναμία των μυών και την ατροφία τους σε όλο το σώμα. Οι ασθενείς στο τελικό στάδιο της ασθένειας μπορεί να παραλύσει τελείως.
Εφόσον η ALS πρωταρχικά προσβάλει τους νευρώνες της κίνησης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων της ασθένειας δεν επηρεάζει το μυαλό του ασθενή, την προσωπικότητα, την εξυπνάδα ή την μνήμη του. Ούτε επίσης επηρεάζει την όραση, όσφρηση, ακοή ή την αφή.
Οι μέρες της γιορτής και της χαράς των Χριστουγέννων όλο και πλησιάζουν, καιρός λοιπόν είναι να έρθει στην επιφάνεια ο καλός μας εαυτός , που ο καθένας μας προσπαθεί καλά να κρύψει.

ice bucket1
ice bucket2

Σχολιάστε

Top