Ανθρωπιστικές σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση

Ανθρωπιστικές σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση
Καλλιόπη Χατζηδημητρίου

Σήμερα, είναι γνωστό, ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές περνάνε σημαντική κρίση. Ο λόγος είναι ότι θεωρούνται ως κλάδος με ελάχιστες προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι νέοι συσχετίζουν το μέλλον τους με την εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορικής, στην οποία ζούμε.
Υπάρχει, όμως, μια διάσταση των ανθρωπιστικών σπουδών, η οποία σπάνια τονίζεται στη χώρα μας. Πρόκειται για τα ουσιαστικά προσόντα που αποκτά κανείς από τις ανθρωπιστικές σπουδές. Ας αναφέρουμε εδώ τις δύο βασικότερες δεξιότητες που αποκτά κανείς σπουδάζοντας ανθρωπιστικές επιστήμες. Η πρώτη είναι η γνώση του τρόπου να σκέφτεται και, συνακόλουθα, να γράφει, ενώ η άλλη είναι η δεξιότητα που αφορά στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, μια δεξιότητα που λίγα άτομα την έχουν, και φυσικά δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η αποξένωση.
Ας εστιάσουμε όμως στις σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης που είναι ακόμα ελκυστικές στον καιρό της κρίσης και προσφέρουν ανοιχτούς ορίζοντες.
Πολύ ενδιαφέρον τμήμα και με ποικίλες επαγγελματικές προοπτικές είναι εκείνο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Πρόκειται για ένα τμήμα με άριστες κατευθύνσεις και με αρκετά μαθήματα που αφορούν στο δίκαιο, κυρίως το διεθνές.
Πολύ καλές επιλογές με διεξόδους προσφέρει η Νομική και η Ψυχολογία.
Στα νομικά επαγγέλματα, η δικηγορία παρουσιάζει βέβαια υψηλότερο κορεσμό από ό,τι παλιότερα. Καλύτερη είναι η κατάσταση στους τομείς του εμπορικού, του ναυτιλιακού, του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών. Ευνόητο είναι ότι, εφ’ όσον ένας απόφοιτος νομικών σπουδών πετύχει στις εξετάσεις για τους κλάδους των δικαστών και των εισαγγελέων, το επαγγελματικό του μέλλον είναι διασφαλισμένο και μάλιστα σε επαγγέλματα υψηλού κύρους και ικανοποιητικών αποδοχών.
Οι σχολές ψυχολογίας έχουν ακόμη την τιμητική τους. Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, ψυχιατρικά τμήματα, ερευνητικά κέντρα, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων, θεραπευτικές κοινότητες, σχολεία, στο στρατό, σε σωφρονιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες, οικοτροφεία, βιομηχανικές επιχειρήσεις (εργασιακοί ψυχολόγοι). Ακόμα στη Διαφήμιση και το Marketing, αποκτώντας ενδεχομένως μεταπτυχιακή ειδίκευση στα αντικείμενα αυτά. Ίσως και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους γραφείο, συμβουλευτικό κέντρο. Τέλος έχουν την δυνατότητα να εργαστούν στο Δημόσιο, σε ψυχιατρικά τμήματα, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στις συγκοινωνίες, στον στρατό, στην αστυνομία, γενικά σε κάθε τομέα ή δραστηριότητα της ανθρώπινης ζωής.
Καλή επαγγελματική διέξοδο και στο δημόσιο προσφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής τμήματα:
Το Τμήμα Ξενόγλωσσης Φιλολογίας, με καλύτερο ως προς την αποκατάσταση το τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας.
Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με κύρια ασχολία την ενημέρωση των πολιτών για τα νέα και συμβάντα από όλο τον κόσμο.
Το Τμήμα Κοινωνιολογίας, με κύριο χαρακτηριστικό την επιστημονική μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς, της προέλευσής της, της ανάπτυξής της, της οργάνωσης της κοινωνίας και των θεσμών της.
Τελειώνοντας, ο νέος θα πρέπει να είναι σίγουρος για τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις, διερευνώντας παράλληλα τις ικανότητες και τις δεξιότητές του. Το δεύτερο βήμα είναι η διερεύνηση του κόσμου της εργασίας, των συνθηκών και αμοιβών, του περιεχομένου και κυρίως των προοπτικών των επιμέρους επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας.
Πηγή: Διαδίκτυο
nomiki

Σχολιάστε

Top