θετικες επιστημες

Θετικές Επιστήμες
Νίκος Σαμαράς, Γιώργος Σωτηρχέλλης, Αντώνης Ταιμάρας

Οι Θετικές Επιστήμες είναι κατά κύριο λόγο τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
Οι μαθητές που ειδικεύονται σε αυτά τα μαθήματα μπορούν αργότερα να επιλέξουν από μια πληθώρα επαγγελμάτων.
Η ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη πάντα βρίσκονται στην κορυφή προτιμήσεων τους. Αν και στον τομέα της βιολογίας η επαγγελματική αποκατάσταση είναι δυσκολότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς είναι ερευνητικό μάθημα και η έρευνα δεν είναι ανεπτυγμένη στην Ελλάδα, υπάρχουν και πάλι αρκετές επιλογές, όπως για παράδειγμα η μοριακή βιολογία.
Οι πολυτεχνικές σχολές μπορεί να έχουν και αυτές μία μειωμένη απορρόφηση στην αγορά εργασίας στη χώρα μας. Ωστόσο, για τους πτυχιούχους μηχανικούς υπάρχει η προοπτική του εξωτερικού, οπότε και αυτές εξακολουθούν να επιλέγονται από αρκετούς μαθητές.
Δύο από τους σημαντικότερους τομείς των θετικών επιστημών, τα Μαθηματικά και η Φυσική παρεξηγούνται συχνά από τους γονείς. Αυτό συμβαίνει, επειδή πιστεύουν ότι όποιος σπουδάσει Μαθηματικά ή Φυσική πρέπει απαραίτητα να γίνει εκπαιδευτικός. Η αντίληψη αυτή όμως είναι εντελώς λανθασμένη, αφού τα μαθηματικά αποτελούν βάση πολύ σημαντικών αντικειμένων απασχόλησης, της πληροφορικής και των χρηματοοικονομικών.
Συμπερασματικά, από αυτούς τους δύο κλάδους μπορεί κανείς να γίνει προγραμματιστής, μετεωρολόγος, λογιστής, αστρονόμος κ.α.
Αν, δε, αποκτηθεί και μεταπτυχιακό με βάση τομέα όπως η Φυσική, ανοίγονται στον νέο ακόμα περισσότερες προοπτικές εύρεσης επαγγέλματος και απασχόλησης με τομείς όπως η Γεωργία, η Ναυτιλία, ο Τουρισμός…
Επίσης είναι δυνατή η απασχόληση με ερευνητικά επαγγέλματα ή και με τον τομέα της υγείας (Ιατρική, Νοσηλευτική). Τέλος και ο τομέας της Χημείας προσφέρει πολλές επιλογές όπως Ιατρική Χημεία και Νανοτεχνολογία.
Αλλά και θετικές σχολές που αφορούν το περιβάλλον και την ενέργεια μοιάζουν να έχουν προοπτικές:
Τεχνικός φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξειδικευμένο στέλεχος στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στις κτιριακές εφαρμογές, τεχνικός αιολικών συστημάτων είναι μερικές μόνο τέτοιες ειδικότητες !!!
Βασικό είναι, ο κάθε νέος, να επιλέξει τον κλάδο με τον οποίο θέλει να ασχοληθεί με γνώμονα και την επαγγελματική αποκατάστασή του, αλλά και τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του. Μόνο έτσι θα καταφέρει να διακριθεί και να είναι ευτυχισμένος σε ό, τι κάνει!
thetikes

Σχολιάστε

Top