Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τον Οκτώβριο του σχολικού έτους 2023-2024 τα δύο ανθρωπιστικά τμήματα της Γ΄Λυκείου του Σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό σύγχρονο μουσείο 25.000 τ.μ., το οποίο από το 2009 κοσμεί την ελληνική πρωτεύουσα, με καινοτόμες ψηφιακές αναπαραστάσεις, και ειδικά διαμορφωμένους  επισκέψιμους χώρους με μεγάλη ποικιλία σε εκθέματα.

119

Το Μουσείο Ακρόπολης, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασσικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί εντυπωσιαστήκαμε από τις ευρύχωρες αίθουσες, το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο και τα ευρήματα από τις πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών, όλων των ιστορικών περιόδων. Αφού διασχίσαμε τον προθάλαμο του ισογείου βρεθήκαμε στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο, όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση της παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη. Η Αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στα αριστερά του επισκέπτη εκτίθενται ευρήματα από τα μεγάλα ιερά που ιδρύθηκαν στις πλαγιές του βράχου, ενώ στα δεξιά του ευρήματα από τα μικρότερα ιερά και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα, οι πλαγιές αυτές ήταν η μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην πόλη και το πιο διάσημο ιερό της. Ήταν η περιοχή όπου επίσημες και λαϊκές λατρείες, μικρά και μεγαλύτερα ιερά συνυπήρχαν με σπίτια ιδιωτών.

118

Στη συνέχεια, θαυμάσαμε τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες του Ερεχθείου (μπροστά από τιςοποίες δεν παραλείψαμε να βγάλουμε και αναμνηστικές φωτογραφίες), περιπλανηθήκαμε στην αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης με τις Κόρες και τους Ιππείς. Εντυπωσιαστήκαμε όταν  είδαμε πως οι αρχαίοι Έλληνες χρωμάτιζαν τα αγάλματά τους και μάλιστα με ιδιαίτερα εντυπωσιακά χρώματα. Σταθήκαμε με δέος μπροστά  στο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη  Ζωφόρο, που έχει τοποθετηθεί  σε πραγματικές διαστάσεις  στον 3ο όροφο  του Μουσείου. Τα μάτια μας δε χόρταιναν να βλέπουν και να θαυμάζουν την ομορφιά του αρχαιάς Ελλάδας!

117

Όλοι και όλες περάσαμε υπέροχα! Η εκδρομή αυτή ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο, μια μοναδική εμπειρία ανακάλυψης του αρχαίου κάλλους και θαυμασμού του πολιτισμού των προγόνων μας!

smart

Η εκδρομή διοργανώθηκε από την Υποδιευθύντρια κα Καφούρου Ευανθία, φιλόλογο και διδάσκουσα των Αρχαίων Ελληνικών του Γανθ2 τμήματος ενώ συνόδευσαν τους μαθητές οι εκπαιδευτικοί Θεοχαροπούλου Γεωργία και Παναγιωτόπουλος Σπυρίδων, επίσης διδάσκοντες στα τμήματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης