ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

αρχείο λήψης (4)

Το καπλάνι της βιτρίνας

Άλκη Ζεη

        «Το Καπλάνι της βιτρίνας» γράφτηκε από την συγγραφέα Άλκη Ζέη και είναι το πρώτο  της βιβλίο. Δημοσιεύτηκε το 1963. Αναφέρεται στην εποχή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του 1936.Ολόκληρο το βιβλίο περιέχει στοιχεία από τη ζωή της συγγραφέως καθώς και αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. Είναι ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας, αλλά διαβάζεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες.

         Το βιβλίο μας μιλάει για δύο αδελφές, την Μελίσσα και την Μυρτώ, που ζουν ευτυχισμένα σ” ένα νησί του Αιγαίου στο σπίτι της θείας τους, Δέσποινας. Μαζί τους οι γονείς και ο παππούς των κοριτσιών που όλο λέει ιστορίες για το καπλάνι, δηλαδή την βαλσαμωμένη τίγρη που βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα στη σάλα. Τα καλοκαίρια η οικογένεια πηγαίνει στο Λαμαγάρι. Εκεί συναντούν τον ξάδελφο τους, Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται και αυτός ιστορίες για το καπλάνι. Η βαλσαμωμένη τίγρης μέσα από την βιτρίνα πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο μάτι ανάλογα με τη διάθεση του. Όταν έχει ανοιχτό το μπλε μάτι είναι καλό και βοηθάει τους ανθρώπους, ενώ όταν έχει ανοιχτό το μαύρο μάτι τρομάζει τους ανθρώπους και καταστρέφει τις δουλειές τους.  Λίγο μετά ο Νίκος αναγκάζεται να φύγει και τα κορίτσια γυρίζουν στη πόλη για να πάνε σχολείο. Σύντομα εγκαθιδρύεται δικτατορία στη χώρα. Τότε όλα αλλάζουν. Ο Νίκος καταζητείται και κρύβεται ενώ ο πατέρας του συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Έπειτα η Μυρτώ γίνεται φαλαγγίτισα και υπηρετεί πιστά τον αρχηγό της. Μέχρι που μια μέρα ο Νίκος βρίσκει την Μυρτώ να κλαίει στο δωμάτιο της και λέει στην αδελφή της την Μέλια για έναν άθλο που έκανε η Μυρτώ για την φάλαγγα της. Λίγες μέρες αργότερα τα κορίτσια παραλαμβάνουν ένα γράμμα με το οποίο ο Νίκος τις αποχαιρετά λέγοντας πως αυτός και το καπλάνι πήγαν να φέρουν πίσω την δημοκρατία στην Ισπανία και μετά στην Ελλάδα. Η οικογένεια στη συνέχεια επιστρέφει στο Λαμαγάρι και φωνάζουν όλοι μαζί στον Νίκο «γειά», και έτσι τελειώνει το βιβλίο.

 Κατά τη γνώμη μου το καπλάνι της βιτρίνας είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχει γράψει η Άλκη Ζέη, σε κάνει να γελάς σε κάθε σελίδα, να προβληματίζεσαι, να προσπαθείς να μπεις μες στην ζωή των ηρώων και να ταυτιστείς μαζί τους. Είναι ένα εξαίσιο βιβλίο που απευθύνεται σε όλους και σε κάνει να θες και εσύ να ζήσεις όλες τις περιπέτειες που έζησαν αυτά τα δύο κορίτσια, η Μέλια και η Μυρτώ.

 (Εύ-Πο Εύ-Πο: είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν).

                                                                                                                                                                              Άννα-Μαρία Παπαδόγιαννη Α2 

 

61I24wOsn8L._AC_UF1000,1000_QL80_

Αγώνες Πείνας

THE HUNGER GAMES

 

Αν χρειάζεστε κάτι να σας διασκεδάσει αυτόν τον καιρό, σας έχω την κατάλληλη λύση: Οι Αγώνες Πείνας, βιβλίο γνωστό και ως: “The Hunger Games”. Θα το απολαύσετε πραγματικά, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθήσετε μια συγκλονιστική περιπέτεια, νιώθοντας σαν να γνωρίζετε προσωπικά τους χαρακτήρες. Όμως τι ακριβώς είναι οι “Αγώνες πείνας”; Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω.

Το 2008 η Σούζαν Κόλλινς εξέδωσε «τους Αγώνες Πείνας», ένα βιβλίο που αποτέλεσε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε να εκδοθούν δύο ακόμη βιβλία σε αυτήν την σειρά, αλλά και να μεταφερθούν στην μεγάλη οθόνη το 2012.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Η αφήγηση είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο και ακολουθεί την δεκαεξάχρονη πρωταγωνίστρια, την Κάτνις Έβερντιν, σε ένα δυστοπικό μέλλον. Ζει σε μια χώρα, που ονομάζεται Πανέμ. Η Πανέμ χωρίζεται σε δώδεκα Περιοχές, μαζί με την Κάπιτολ. Η Κάτνις είναι μέλος της δωδέκατης Περιοχής, της πιο φτωχής και παραμελημένης. Οι δώδεκα αυτές Περιοχές βρίσκονται υπό την εξουσία της λαμπερής Κάπιτολ.

Κάθε χρόνο, στην Πανέμ, γίνεται ένας διαγωνισμός: οι ξακουστοί “Αγώνες Πείνας”. Δυο παιδιά επιλέγονται από κάθε Περιοχή, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, από δώδεκα μέχρι δέκα οκτώ ετών. Τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να αγωνιστούν μέχρι θανάτου σε μιά αρένα, μέχρι να απομείνει μονάχα ένας. Το χειρότερο από όλα, οι αγώνες αυτοί προβάλλονται στην τηλεόραση για την απόλαυση τον ανθρώπων της Κάπιτολ.

Αυτή την χρονιά η Κάτνις βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να αγωνιστεί με έναν συμμαθητή της, τον Πίτα Μάλαρκ. Την δυσκολεύει όμως το ότι του χρωστάει την ζωή της. Πώς θα τον αφήσει να πεθάνει; Από την άλλη μεριά θα πρέπει να καταφέρει να νικήσει και να επιστρέψει στην οικογένεια της, η οποία την χρειάζεται για να επιβιώσει. Θα χρειαστεί να σκοτώσει για να φτάσει στον στόχο της. Και όλο αυτό πρωταγωνιστεί στις οθόνες των πολιτών της Κάπιτολ.

Το μυθιστόρημα αυτό σε οδηγεί στο να ζητάς να μάθεις και άλλα για αυτήν την βάρβαρη κοινωνία, καταλαβαίνοντας πως δεν έχει μεγάλες διαφορές από την δική μας. Η ιστορία της Σούζαν Κόλλινς  σε κάνει να νιώθεις ποικίλα συναισθήματα. Υποστηρίζεις χαρακτήρες και δένεσαι με αυτούς. Κάποιους τους μισείς με όλη σου την καρδιά, ποθώντας την λύτρωση με την τιμωρία τους.

Σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο αυτό, ή να δείτε την ταινία. Θα αγαπήσετε αυτήν την σειρά, όπως την αγάπησα εγώ και όπως την αγάπησαν χιλιάδες μικροί και μεγάλοι.

 

Ισμήνη Μαδαμοπούλου Β1

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης